Újabb fejlesztések indulnak Kiemelt

Kategória: Közélet 2017. március 17., péntek 08:57

LenardMilliárdos tartalékokkal vág neki a 2017-es évnek a csepeli önkormányzat. A megtakarításoknak hála soha nem látott fejlesztések, régóta várt beruházások valósulhatnak meg a kerületben. Az elfogadott költségvetés részleteiről Borbély Lénárd, a kerület polgármestere számolt be lapunknak.

 

 

A csepeli önkormányzat elfogadta a kerület 2017. évi költségvetését, ám a csepeliek javát szolgáló fejlesztések többségét sajnos az ellenzék nem támogatja. 2011-től kezdve látható volt, hogy Csepel kezd kimászni a gödörből. Megszüntették a működési hiányt, visszafizették a közel 4 milliárdos tartozást, és egyre több fejlesztésbe tudtak kezdeni. Azóta az önkormányzat anyagi helyzete évről évre jobb, 2017-ben pedig az eddigi évek legtöbb tartalékkal rendelkező költségvetése született. A több milliárd forintos tartaléknak hála a kerület biztonságban van.

 

 Kiépül a Kis-Duna-part

 

Talán ennek is köszönhető, hogy a költségvetésben elég sokféle célra sikerült elkülöníteni fejlesztési összegeket. Így például továbbra is támogatják a rendőri túlszolgálatot, fenntartva mellette a 24 órás felnőtt- és gyermekorvosi ügyeletet, és az önkormányzat ott van a Csepel Utánpótlás Sportegyesület mögött is. A kerületi önkormányzat egyik fontos célja, mondja a polgármester, hogy a csepeli gyerekek megismerjék a határon túli magyar lakta területeket, ezért az elmúlt évekhez hasonlóan támogatják a Határtalanul! programot, előtérbe helyezve a magyar-magyar kapcsolatok építését, személyes kapcsolatok kialakítását.

 

 A költségvetés az évek óta támogatott fejlesztések, programok mellett számos újdonságot is tartalmaz. A nagyobb volumenű beruházások közt a polgármester megemlítette, hogy a Kis-Duna-partnak a már korábban megvalósult első és második fejlesztési üteme mellett elindul a harmadik ütem is, amelynek keretében még idén teljes egészében kiépül a part közvilágítása, valamint a parti sétány is végigépül. Az idei évben a tervezések befejezése után pedig végre kiírják a közbeszerzési eljárást a Daru-domb zöldfelületi rendbetételére, és az ott található Dagi étterem megújítására. Ezzel természetesen együtt jár, hogy jóval magasabb színvonalú közösségi teret hoznak létre a szóban forgó területen.

 

Idén elkezdődhet a Szent Imre téri pavilonsor építése, tavasztól a sétálóutca felújítása, egy országos program keretében pedig több helyen szabadidős parkokat építünk fel. A tavalyi felújított Duna utcai park védelme érdekében kutyafuttató épül a területen. Emellett megújul a Béke téri Olvasó munkás-szobor és környezete, a Hároson pedig a Lámpás utcában a lakók kérésének eleget téve járdát építünk. A tavaly megkezdett három óvodai kert felújítását befejezzük, és nyolc játszóteret újítunk meg, ráadásul ebben az évben tovább folytatódik a csepeli Gyermeksziget-program, így négy óvoda és két bölcsőde kertje születik újjá. És persze több lépcsőben fejlesztjük a helyi nyugdíjasoknak évek óta ingyenes csepeli strandot is. Az első ütemre mintegy kétszázmillió forint lett elkülönítve – sorolja a terveket a polgármester, aki a költségvetés támogatottjai közül megemlítette a tavaly debütált Csepeli Szimfonikus Zenekart is.

 

Tervezik a gerincút befejezését

 

Nem kevés siker az sem, hogy Csepel a XVIII. és a XXIII. kerülettel együtt pályázva tett szert mintegy 2,4 milliárd forintra bicikliút építésére, a legnagyobb megpályázható összeget elhozva ezzel a budapesti kerületek közül. De a legnagyobb öröm, mondja a polgármester, hogy Tarlós István főpolgármester támogatásával végre megkezdődhet a gerincút befejező ütemeinek egy lépésben történő tervezése úgy, hogy a tervezési költségeket fele-fele arányban a kerület és a főváros állja.

 

Óriási szükség van a teljes gerincút kiépítésére, amit 1993-ben ígért meg Demszky Gábor akkori főpolgármester. Csakhogy a szocialista-liberális városvezetés alatt egy kapavágás nem történt a gerincút megépítésének érdekében, most pedig azok üvöltöznek, akik egy centimétert sem építettek meg – figyelmeztet Borbély Lénárd.

 

Jutnak azért források másra is. A fővárosi önkormányzattal kötött megállapodás értelmében például elkezdődik Csepel belvárosának megújítása. A költségek ötven százalékát itt is a főváros állná. Az ott élőket évek óta zavarják a hangos járművek, ugyanakkor a koncepció az, hogy a buszok ugyanúgy megállnának a téren, a parkolóállomásuk viszont nem ott lenne. A teret később parkosítanák.

 

Folytatódó munkahelyteremtés

 

A költségvetési forrásokból még az idén elindulna a Gubacsi híd felújításának a terveztetése, Németh Szilárd országgyűlési képviselő lobbijának köszönhetően pedig nemrég kormánydöntés született arról, hogy a Királyerdő út teljes hossza szilárd útburkolatot és csapadélkvíz-elvezetést kap. Németh Szilárd munkájának köszönhetően egyébként rengeteg pályázati forrást kap Csepel. De a legfontosabb kérdés talán a munkahelyteremtés. Borbély Lénárd itt is jó hírrel szolgálhat. Hamarosan megkezdheti működését Csepelen a Metrans-csoport. A logisztikai cég mindamellett, hogy az új beruházásával mintegy kétszáz embernek ad munkát majd a kerületben, egy megállapodásnak köszönhetően több száz millió forintot fizet be a költségvetésünkbe különböző önkormányzati fejlesztésekre – zárja sorait a polgármester.

 

Borbély Lénárd szerint a kerület népszerűsége sem véletlen a befektetők körében: Csepel jó adottságokkal, nagyszerű ipari hagyományokkal, 2010 óta pedig végre kiszámítható adókörnyezettel rendelkezik.

 

Takó Szabolcs

 

Utoljára frissítve: 2017. március 20., hétfő 08:53

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail