Facsere program: hétezer fát ültettek Csepelen Kiemelt

Kategória: Közélet péntek, 20 máj. 2016 08:51

ultetes72011 óta több mint ötezerrel nőtt a faállomány a kerületünkben. Korhadás, elöregedés vagy más balesetveszély miatt 1657 fát kellett kivágni, miközben 6970 facsemetét ültettek. Így jön ki az összesítésből az 5313 darabos növekedés - derül ki az önkormányzat kimutatásaiból. 

A csepeli önkormányzat újságírói adatkérésére gyűjtötte össze a kerület facsere programjának eredményeit. Mint ismert, Karácsony Gergely zuglói polgármester kampányt kezdett a városligeti faállomány megújítása ellen, emellett pedig több mint ötszáz fát vágtak ki Zuglóban a megválasztása óta. Ehhez kapcsolódhat az újságírói adatkérés. A válaszból kiderült: Csepel nem a zuglói utat választotta: kerületünk mindent megtesz azért, hogy minél több új fát telepíthessen. 

Nem kell tudományos érveket keresgélni ahhoz, hogy a többség megértse: ahol sok a fa, ott nem csak szebb a környezet, de a a kánikula is elviselhetőbb. A faállomány folyamatos cseréje azonban elkerülhetetlen. A rendszerváltás után erre a 2004 nyarán tomboló első igazán nagy budapesti vihar mutatott rá. A kiöregedett vagy beteg fák növelik a viharkárokat: a leszakadt ágak, kidőlt fatörzsek autókban, lakásokban, és még emberéletben is kárt okozhatnak. Ezért kezdődött meg 2011-ben a csepeli faállomány tudatos cseréje és felújítása, amely nem ment mindig zökkenőmentesen. Még Csepelen is tiltakoztak néhányan a facsere program ellen, pedig ennek köszönhető, hogy a 2015-ös nagy csepeli vihar végül nem tett kárt emberéletben a Szent Imre téren.

Csepelen a becslések szerint mintegy 100.000 közterületi fa található. Emellett jelentős a cserjeállomány is. Az elmúlt években az önkormányzat sokat tett a közterületek, parkok, természetvédelmi területek szebbé tételéért. Így újult meg a Kis-Duna part és a Tamariska domb. Az Akácfa utcai Kiserdőből emellett erdei tornapálya és tanösvény lett, az utak mentén pedig virágágyásokat alakított ki az önkormányzat. A Kis-Duna part megújítása idén is folytatódik, többek között egy vandálbiztos toalett, egy új játszótér és a közvilágítás kiépítésével, a Daru domb környékének rendbetételével. A facsere program is folytatódik. Az ültetett fák mennyisége év végére már bőven meghaladja majd a 7000 csemetét.

Csepel.hu

Utoljára frissítve: péntek, 20 máj. 2016 09:06

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail