Nyomtatás

A jövő évi büdzsé az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetése lesz – jelentette be Németh Szilárd országgyűlési képviselő Kiemelt

Kategória: Közélet 2016. május 12. csütörtök, 13:23

nsz sajtajElkezdődött a 2017-es költségvetés vitája az Országgyűlésben

Középpontban a családok

 

A 2017-es központi költségvetés fő célkitűzése, hogy jövőre, minden magyar ember tudjon egyet előre lépni a saját életében. Az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetésének legnagyobb nyertesei a gyermeket vállaló magyar családok – mondta el Németh Szilárd országgyűlési képviselő csepeli sajtótájékoztatóján.

Ötödével kell kevesebbet fizetni a legfontosabb élelmiszerekért, hiszen jövőre ugyanúgy, mint idén a sertéshúsnál is megtapasztalhattuk, 27%-ról 5%-ra csökken a tej, baromfi és tojás áfája. Az éttermi szolgáltatások és az internet áfa kulcsa pedig 18 százalékra mérséklődik.

Jövőre a gyermekes munkavállalók még több pénzt visznek haza, a munka és a gyermeknevelés megbecsülésére épülő családi adórendszer folytatásaként. A csepeli és soroksári kétgyerekesek esetében is 12.500-ról 15.000 forintra nő a családi adókedvezmény. Az intézkedés éves szinten közel 15 milliárd forinttal javítja majd az érintett 390 ezer adózó jövedelmi helyzetét.

Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz kongresszusán az elmúlt évtizedek legnagyobb otthonteremtési programját hirdette meg. Erre jövőre 211 milliárd forint áll rendelkezésre. A program része a családi otthonteremtési kedvezmény, a hozzá kapcsolódó kamattámogatott hitel, valamint a lakásértékesítési áfa csökkentés és a nemzeti otthonteremtési közösségek – mondta el a Fidesz alelnöke.

 

Bér- és nyugdíjemelések, életpályamodellek finanszírozása

 

2017-ben is megőrizzük a nyugdíjak reálértékét, 0,9 százalékos nyugdíjemelés lesz, amelyet az élelmiszerek áfájának csökkentése gyakorlatilag megdupláz - fogalmazott a képviselő.

A foglalkoztatás szerkezeti változtatásának egyik fő irányát a közfoglalkoztatásból a versenyszférába történő átmenetben jelölte meg Németh Szilárd.

Folytatódik a pedagógusok és a fegyveres és rendvédelmi dolgozók életpályája: 2017-től tovább nő a bérük, az emelés fedezetéül 139,3 milliárd forintot biztosítanak. A 2016 júliusától a járási hivatalokban kezdődő, majd január 1-jétől a megyei kormányhivataloknál folytatódó állami tisztviselői életpálya-modellre 42,2 milliárd forint lesz. A NAV dolgozóinál háromlépcsős életpályát vezetünk be, amelynek 27,5 milliárd forintos fedezetet is biztosítunk. Az egészségügyben, a szociális szférában és a kulturális ágazatban az egyeztetések folynak, bérfejlesztés fedezete benne van a költségvetésben - sorolta a béremelésekkel kapcsolatos költségvetési elképzeléseket a képviselő.

 

Fejlesztések és stabil működés: Csepel és Soroksár is jól jár

 

Németh Szilárd szerint a jövő évi költségvetés minden terület számára többletforrást juttat. Oktatásra 270 milliárd forinttal, egészségügyre 167 milliárd forinttal, a társadalombiztosítási és jóléti szférára 155 milliárd forinttal, a kulturális tevékenységekre 66 milliárd forinttal, a sport és szabadidős ágazatokra pedig 22 milliárd forinttal jut több, mint idén. Az önkormányzatok jövőre hitelfelvétel nélkül 2800 milliárd forinttal gazdálkodhatnak, amelyhez a központi költségvetés több mint 668 milliárd forintot biztosít. A 2014-2020 közötti uniós támogatások több mint felét már 2016-ban meghirdetjük, a fennmaradó forrásokra pedig a 2017 elejétől lehet majd pályázni. A 2240 milliárd forintos uniós forrásfelhasználáson felül, további 1600 milliárd forint közpénz jut a fejlesztések támogatására. Így az önkormányzatok mind a működés, mind a fejlesztés tekintetében végleg kikerülnek a baloldali kormányok által rájuk kényszerített adósságcsapdából – szögezte le az országgyűlési képviselő.

 

Tényszámokkal alátámasztott költségvetés

 

Fontos cél, hogy az állam hiány nélkül működjön jövőre, azaz csak annyit fordítsanak az állam működtetésére, amennyit az állami bevételekből fedezni lehet. Ezért a jövő évi büdzsé 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel, 0,9 százalékos inflációval és 2,4 százalékos uniós módszertan szerinti államháztartási hiánnyal számol. Ennek megfelelően 71,9 százalékra csökken az adósságmutató, amely 1,6 százalékponttal alacsonyabb a 2016-osnál - zárta a 2017-es költségvetésről szóló beszámolóját Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke.

Utoljára frissítve: 2016. május 13. péntek, 08:04