Csak a népszavazás állíthatja meg Brüsszelt

Kategória: Közélet 2016. május 11. szerda, 10:47

NSZCsak a népszavazás állíthatja meg Brüsszelt, mert "ott elhatározták, hogy (...) ezt a kényszerbetelepítést, ezt a kötelező kvótát ráerőltetik a schengeni országokra" - mondta Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

Németh Szilárd, akit annak kapcsán kérdeztek, hogy az Országgyűlés kedden elrendelte a kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazást, azt mondta: Brüsszelben akarják eldönteni, hogy a magyarok kikkel éljenek együtt, de ha nem alakulna minden a terveik szerint, pénzügyi szankciókat léptetnének életbe.

Úgy fogalmazott: míg egy be nem fogadott illegális migráns után 78 millió forintot kellene fizetni, az Európai Unió "egy magyarra egymillió forintot fordít" a 2013-2020-as ciklusban, ami szavai szerint "elképesztő és arcátlan".

Az Európai Bizottság múlt szerdán elfogadott javaslata szerint fejenként 250 ezer euró (77,7 millió forint) "szolidaritási hozzájárulás" fejében tagadhatnák meg ideiglenesen az uniós tagállamok, hogy részt vegyenek a menekültek automatikus elosztásában.

Németh Szilárd kiemelte: a kormány nagyon erős eszköznek tartja a népszavazást, és fontosnak, hogy a parlamenti döntés mellett az emberek akarata is megjelenjen. Jelezte: szerinte legkorábban ősz elején lehet referendum a kérdéstől.

A Fidesz alelnöke kitért arra is, hogy MSZP eddig is a bevándorlók pártján állt, és ellenezte a kormánynak az illegális bevándorlás megállítására tett intézkedéseit. Hozzátette: a kérdésben felül kell emelkedni a pártpolitikai szempontokon, és ha ez sikerül a Jobbiknak, akkor "nem fog úgy viselkedni, mint a szélkakas", mivel korábban Vona Gábor pártelnök is a népszavazást támogatta.

A népszavazási kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

Forrás: Fidesz.hu

Utoljára frissítve: 2016. május 11. szerda, 11:09

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail