A Politcal Capital a baloldal kifizetőhelye volt

Kategória: Közélet 2016. április 27. szerda, 08:08

nsz1Az emberek teljes joggal tartják felháborítónak, hogy Gyurcsányék kifizetőhelynek használták a magyar állam és a magyar emberek védelmében létesített titkosszolgálatokat – közölte Németh Szilárd hétfőn napirend előtti felszólalásában.

Mindenki számára hozzáférhetőek a Political Capital szerződései, tanulmányai és a teljesítésigazolások az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján - közölte a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke, aki arról is beszámolt, hogy Gyurcsány Ferenc kedvenc politikai tanácsadó cége, a Political Capital, közel félmilliárd forintos megbízást kapott 2006 és 2010 között. Csak a Nemzetbiztonsági Hivatal számára készített munkájukért 190 millió forintot kaptak – tette hozzá.

Németh Szilárd hangsúlyozta, a bizottság alelnökeként azért javasolta a Political Capitalnak és a Nemzetbiztonsági Hivatalnak (NBH) írt tanulmányok nyilvánosságra hozatalát, hogy végre kiderüljön, milyen tartalmú tanulmányok írásához kellett a cég speciális tudása, miért kellett ezeket a tanulmányokat szigorúan titkos, különösen fontos minősítéssel ellátni, mire költöttek 190 millió forint közpénzt.

 

Emlékeztetett, abban az időszakban nemcsak a Political Capitalt, de a tanulmányok szerzőinek egyetlen tagját sem világította át az NBH. Balajti Lászlónak, az NBH volt főigazgatójának jelentése szerint az említett szolgáltatásokra a következő jelzők illenek: hiányos teljesítés, határidő túllépés, politikai jellegű elemek – sorolta.

A politikus kitért arra is, hogy a Magyar Idők szerint a jelentésben az is olvasható, hogy a beszámolók sokszor nem is jutottak el az érintett szervezeti egységekhez, amelyeknek többsége nem is tudott arról, hogy a területen együttműködés van egy külsős, különös tudású céggel.

Úgy folytatta, a cikk szerint már 2007-ben többször felmerült a cég és a hivatal közötti szolgáltatás-ellenszolgáltatás aránytalanságának kérdése.

A friss értesülések szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal és a Political Capital között a kapcsolatot a sikkasztásért és csempészésért jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélt, és tavaly könnyítéssel szabadult Földesi Szabó-László tartotta – húzta alá. Németh Szilárd a Magyar Idők cikkére hivatkozva azt is elmondta, Földesi-Szabó László ajánlotta a Political Capitalt a Nemzetbiztonsági Hivatalnak információszerzésre irányuló tevékenység végzésére.

Az együttműködés kezdetén a hivatal speciális működési keretéből finanszírozták ezt a tevékenységet – mondta. 2010-ben a nemzetbiztonsági bizottság már vizsgálta ezt a visszaélésre lehetőséget adó kapcsolatot, a lezáró jelentés készítésében egy szabad demokrata és egy szocialista politikus is részt vett – ismertette.

A jelentésről szólva elmondta, arra is volt példa, hogy a munka elvégzése előtt teljesítés nélkül, 20 millió forintot adtak át egy szórakozóhelyen készpénzben a közvetítőnek, Földesi-Szabó Lászlónak.

 

Mint mondta, a tanácsadó cég vitatja ezt az állítást, és azt is, hogy Földesivel szerződéses vagy egyéb gazdasági kapcsolatba kerültek volna.

Németh Szilárd úgy folytatta, az emberek teljes joggal tartják felháborítónak, hogy „Gyurcsányék kifizetőhelynek használták a magyar állam és a magyar emberek védelmében létesített titkosszolgálatokat”. Gyurcsány Ferenc az ügyben azt nyilatkozta, nem adott utasítást a tanulmányok megsemmisítésére – mondta, aláhúzva, erős a gyanú, hogy ez nem fedi az igazságot. Jelenleg csak a „jéghegy csúcsát látjuk” – fogalmazott.

A Magyar Idők nemrégiben arról írt, hogy a baloldali kormányok 2006 és 2010 között legalább 17 milliárd forint közpénzt költöttek el közvélemény kutatási, kommunikációs, és tanulmánykészítési megbízásokra és tanácsadásra – emelte ki, megjegyezve, ez az összeg nem tartalmazza a szocialisták reklámköltségre kifizetett milliárdjait, ami szintén többszöröse, mint amennyit a jelenlegi kormány erre a célra költ.

A politikus hangsúlyozta, a gyurcsányi titkosszolgálat kifizetőhelyként való kezelése ügyében kezdeményezésére a nemzetbiztonsági bizottság már ténymegállapító vizsgálatot rendelt el. Hozzátette, kiemelten fontos lenne megismerni, milyen intézkedéseket tesz a kormány annak érdekében, hogy az összes fellelhető tanulmány megismerhető legyen.

(fidesz.hu)

Fotó: fidesz.hu

Utoljára frissítve: 2016. április 27. szerda, 09:40

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail