Borbély Lénárd polgármester levele a csepeli horgászokhoz Kiemelt

Kategória: Közélet 2016. április 23. szombat, 12:27

tabor 018Tisztelt Csepeli Horgászok!

 

Nem tudok ma a közgyűlésükön Önökkel együtt lenni, de fontosnak tartom, hogy röviden beszámoljak a Kis-Duna parti terveinkről.


Öt év telt el azóta, hogy a csepeli önkormányzat teljes fordulatot hajtott végre legnagyobb kincsünk, a Kis-Duna part kezelésében. Sok évtizedes lassú pusztulás után 2011 tavaszán kezdtük meg Németh Szilárd polgármester úrral a part rendbe tételét, méghozzá a Daru domb környékének megtisztításával a szemétdomboktól és a hajléktalan-telepektől. A parton hosszú idő után ismét rendszeres lett a fűnyírás és szemétszedés, ismét lett uszodánk: elértük, hogy csepeli üzemeltetésű és állandó nyitva tartású legyen a strand. Az elmúlt években felújítottuk a parti ösvény első szakaszát, ami mellett megkezdődött a közvilágítás kiépítése is. Rendbe tettük a Daru domb közvetlen környezetét és az Ifjúsági Tábort. BMX-pálya, focipályák, fitnesz parkok, új padok sokasága várja a csepelieket. Hatalmas munkával eljutottunk oda is, hogy pár hete visszavásároltuk az elkótyavetyélt Napközis Tábort, ahová a kerület korábbi vezetői hatszintes, 180 lakásos luxus lakóparkot képzeltek. Így már nem kell attól félni, hogy beépítik a legféltettebb kincsünket, a Kis-Duna partot.
De ezt Önök mind tudják. A csepeli horgászok többsége is támogatta a part megújulását, rendbetételét. Sokan részt is vettek ebben. A luxuslakópark elleni fellépésben, a szemétszedések alakalmával vagy a hétköznapokon, a part tisztaságának és rendjének megőrzésében a csepeli horgász társadalom a szövetségesünkké vált. Köszönjük!

Látni kell, hogy az olyan vízpartok, mint amilyen a csepeli, gyönyörű fekvésük és környezetük miatt az ingatlan befektetők célpontjai. A csepeli Kis-Duna partot az utolsó óra utolsó másodpercében sikerült megmentenünk. Mi erre szövetkeztünk a csepeliekkel. De mi garantálja, hogy a jövőben is mindig olyan vezetése lesz a kerületnek, amely a parton sport és pihenőövezetet lát, nem pedig értékesíthető telkeket? Volt már ezzel ellenkező példa. A negatív tapasztalatok alapján ezért meggyőződésünkké vált, hogy csak akkor tudjuk hosszú távon biztosítani, hogy a csepeli Kis-Duna part nem lesz az ingatlan befektetők prédája, ha azt minden csepeli egyaránt a magáénak érezheti a gyermekkortól kezdve a nyugdíjas korig, a futóktól kezdve a horgászokig. Ez áll a part fejlesztésének középpontjában. A Kis-Duna part fejlesztésének önkormányzati koncepciója két egyszerű alapelvekre épül.

1. Sport- és pihenőövezet, ahol gyermekkortól nyugdíjas korig minden korosztály jól érezheti magát. A sport nem válik el élesen a pihenéstől. Lehet játszani, sétálni, kocogni, kerékpározni, focizni, a fitnesz-parkokat használni, kajakozni, kenuzni, evezni, horgászni, a leendő többfunkciós csarnokban sportolni.
2. A partvonal a Balaton partjához és a legtöbb értékes folyó- vagy tóparthoz hasonlóan autómentes. Ez a kisgyermekesek, családok biztonságát és a kiépített parti ösvények épségben tartását szolgálja. Csak a mentők, rendőrök, a katasztrófavédelem és a Városgazda mehet be gépjárművel előzetes bejelentés nélkül a part mellé.

A haltelepítéseknél a továbbiakban is segít az önkormányzat, az előre bejelentett horgászversenyek esetén, a verseny idejére pedig a versenypályához is be lehet menni autóval. Kérésüket megfontolva, a versenyfelszerelésük mozgatása és védelme érdekében az autók lent is maradhatnak, ameddig a verseny tart. Amikor a parti sétány és a közvilágítás a Daru dombtól harmadik ütemben tovább épül a Gubacsi híd felé, ezt a szabályozást újra kell gondoljuk közösen.

A következő hónapokban és az elkövetkező években a terveink szerint az alábbi fejlesztések valósulnak meg még a Kis-Duna parton:
• Folytatni fogjuk a part menti világítás kiépítését és a parti ösvény felújítását.
• A csepeli horgászok kérésére felülvizsgáltuk a parkolóhelyeket, és megkezdődik azok rendbetétele, jól látható kiépítése. Ez a tervek szerint 2017 nyarára lesz kész.
• Megkezdődött egy parti toalett kiépítése a kompnál. Nyilvános toalett a komp mellett az Ifjúsági Táborban valamint az egykori Bajnokok Klubjánál lesz majd.
• A Nádfedeles környékén több horgászállást is segít az önkormányzat a horgászok kérése alapján áttelepíteni.
• Megkezdődött egy Budapesten is egyedülálló kalózhajós játszótér felépítése a Pusoma vendéglőnél, ami a vízi élővilágot fogja szemléltetni.
• Az Ifjúsági Táborban hamarosan megkezdődhet a többfunkciós sportcsarnok építése a jelenlegi dupla betonpálya területén. A csarnok közösségi rendezvények tartására is alkalmas lesz.
• Készül egy futópálya a parton.
• A Daru domb tágabb értelemben vett környéke még ebben az évben teljesen megújul.

A Daru domb önkormányzati, közösségi rendezvények tartására kiválóan alkalmas tér, felújítása igazodni fog ehhez. Egyben javul ezen a területen a part gyalogos megközelíthetősége. Megújul az egykori Bajnokok Klubja: az önkormányzat nem engedheti meg, hogy egy romház csúfítsa el a partot.
Ismét vendéglő és vendégház lesz a megújuló épületben, ami a Kis-Duna part
színvonalának emelésében fog óriási szerepet játszani.
• A kerékpáros közlekedés és elérés javítása érdekében az önkormányzat kis gyalogos és kerékpáros hidat szeretne létesíteni a csőhíd környékén. A strand „kerékpáros barát” átalakítása is tervbe van véve.
• A Kis-Duna part fejlesztési koncepciójába illő hasznosítási terv készül a Napközis Táborra. A tábor területén álló épületek sajnos teljesen lepusztultak, azok további hasznosítása valószínűleg nem lehetséges.

Tisztelt Csepeli Horgászok!

Számos olyan javaslat épült a Kis-Duna part fejlesztési koncepciójába, melyeket a horgász társadalom javaslatára vettünk figyelembe. Bízunk benne, hogy a horgászok támogatni fogják a fejlesztési koncepciót, amely meggyőződésünk szerint hosszú távon az Önök érdekeit is szolgálja.

 

Budapest, 2016. április 23.

 

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere

Utoljára frissítve: 2016. április 23. szombat, 12:32

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail