Orbán: Meg kell állítani Brüsszelt

Kategória: Közélet 2016. április 22. péntek, 12:02

D YT20160422003Brüsszelt és magyar szövetségesét, a baloldalt is meg kell állítani, mert sokmillió embert akarnak Európába hozni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában.

A kormányfő az interjúban arról beszélt, hogy a Schengen 2.0 akciótervet azért kellett közzétenni, mert Brüsszel előállt egy képtelen javaslattal, amely szerint Európa népesedési és gazdasági problémáit minél több migráns beengedésével kell megoldani.

Ez egybeesik a volt szocialista kormányok migrációs politikájának most nyilvánosságra került dokumentumával - mondta. Brüsszel és a magyar baloldal között teljes összhang van: be akarnak hozni sokmillió embert Európába - jelentette ki Orbán Viktor.

"Az előző szocialista kormányok ilyen programjában az szerepelt, hogy az ország egytizede belátható időn belül külföldiekből fog állni" - mondta Orbán Viktor, aki szerint "ez egy agyrém". Tehát "nemcsak Brüsszelt kell megállítanunk (...), hanem Brüsszel magyar szövetségeseit, a magyar baloldalt is" - fogalmazott a miniszterelnök.

 

Inkább a fiataloknak kell munkát adni 

Az Európában sok helyen magas ifjúsági munkanélküliség miatt azt szorgalmazta, hogy az európai fiataloknak adjanak munkát ahelyett, hogy idehoznának kívülről "más kultúrából érkező, együttélési problémákat okozó, terrorveszélyt növelő migránsokat".

Szerinte Nyugaton egy ilyen kijelentés rasszizmusnak minősül, Magyarországon viszont nem az. Tízből kilenc magyar úgy gondolja, hogy az az élet rendje, ha elsőbbséget adunk a saját gyermekeinknek. Nyugaton ezt önzésnek, szolidaritáshiánynak, embertelenségnek tekintik. Ezért a "buborékban élő", "szellemi elnyomásban" lévő Nyugaton erről nem lehet ugyanilyen nyelven beszélni - vélte.

Megváltozott a német álláspont 

Orbán Viktor a Helmut Kohllal való találkozása kapcsán felidézte: volt egy jelentős különbség Németország és Magyarország között a migránskérdésben. Mi regisztrációt akartunk, a németek viszont mindenkit beengedtek volna. Berlin azóta megváltoztatta a véleményét, és már azt az álláspontot képviseli, amelyiket mi is. Ha Európa nem is vallja be, de ma már ugyanazt csinálja, amit legelőször mi tettünk - mondta.

Úgy vélte egyébként, hogy a balkáni útvonalon már nem jöhet be több migráns Európába, az olasz határt azonban még meg kell védeni.

Élre kell állni a digitalizációban 

Beszélt arról is: a kormány el szeretné érni, hogy Magyarország legyen Európa legmodernebb országa. A világ egy nagy átalakulás előtt áll, és a digitalizáció az élet minden területét érinti majd, ezért jó lenne, ha alakítói, alanyai lennénk a folyamatnak, nem pedig csak résztvevői - hívta fel a figyelmet.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország erejét nem a mérete adja, hanem a szellemi frissessége és nyitottsága. Komoly cél, hogy 2018-ra minden magyar háztartásban és a vállalatoknál szélessávú internetelérés legyen. A kormány elkezdte az internet áfájának csökkentését is, amit folytatni szeretne a jövőben - jelentette ki.

Működnek a reformok 

Orbán Viktor a jövő évi büdzsére rátérve emlékeztetett: 2010 után körülbelül 3 év kellett ahhoz, hogy a katasztrófahelyzetet elhárítsák. 2013-ban aztán új szakasz indult Magyarországon, és minden évben lehetett egy lépést előre tenni. Így lesz egy jövőre is - hangoztatta.

Szerinte a magyar reformok működnek, és egy felívelő korszak éveiben élünk. Jól jelzi ezt, hogy minden évben nőttek a bérek, csökkent a munkanélküliség, emelkedett a foglalkoztatottság, visszafizettük a hiteleinket, nőttek a nyugdíjak, az uniós statisztikák szerint pedig 600 ezerrel csökkent a szegények száma 2013-2014-ben. Jelenleg a lakosság 20 százaléka számít szegénynek, amit a kormány tovább fog csökkenteni. A legfontosabb élelmiszerek áfájának mérséklése is ezt szolgálja - fejtette ki.


Javítanának az egészségügy helyzetén 

A kormányfő szerint, bár a jövő évi költségvetés fókusza az adócsökkentésen és az otthonteremtésen van, az oktatásban és az egészségügyben is előrébb tudunk majd lépni.

Utóbbiról szólva elmondta: egy átfogó rendszerben, "lehetőleg 3-4 éves bérfelzárkóztatási döntések keretében" kell emelni az orvosok és az ápolók fizetését, hogy közelíteni lehessen azokat a nyugati szintekhez. A következő 1-2 évben "nem merem állítani", hogy utol tudjuk érni őket, de közelíteni tudunk hozzájuk.

Ha pedig közben javítjuk az életminőséget is, akkor Magyarország egy olyan hely lesz, ahol szívesen maradnak majd az emberek, hisz nem lesz kilátástalan a helyzetük - vélte. A kormányfő lát esélyt a megállapodásra a kormányzat és az egészségügy képviselői között zajló tárgyalásokon.

 

Forrás: hirado.hu

MTI Fotó: Illyés Tibor

Utoljára frissítve: 2016. április 22. péntek, 12:33

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail