Gálakoncert Egressy Béni születésnapján

Kategória: Közélet 2016. április 21. csütörtök, 07:59

IMG 4530Névadója születésének évfordulóján nagyszabású ünnepségsorozatot tartottak a csepeli Egressy Béni Református Művészeti Középiskolában április 20-án. A tizenegy éve minden évben megrendezett Egressy-napon az iskola tanárai és növendékei délelőtt a Kerepesi temetőben tartottak megemlékezést a zeneszerző sírjánál, majd megkoszorúzták emléktábláját az iskola épületében. Ezt követően délután az ország számos zeneművészeti középiskolájából érkezett vendégek részvételével tartottak gálakoncertet az iskola koncerttermében.

A koncertet, melyre a főváros mellett Vácról, Veszprémből és Székesfehérvárról is érkeztek előadók, Madarász Iván, Kossuth-díjas zeneszerző, egyetemi tanár nyitotta meg. A növendékek ezt követően rendkívül változatos hangszereléssel, számos műfajban zenéltek a komolyzenétől a jazzig.

Az összesen hét iskola növendékeinek részvételével zajló hangverseny Egressy Béni ma is aktuális hazafias gondolatainak jegyében zajlott. A zeneszerzőt az ország Vörösmarty Mihály Szózatának megzenésítése kapcsán ismeri, de emellett Egressynek köszönhetjük Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának szövegkönyvét, valamint több külföldi színdarab és opera magyar fordítását. A művész katona is volt, így részt vett az 1848-49-es szabadságharc hadműveleteiben – a komáromi vár ostroma alatt írta meg a Klapka-indulót.

Az Egressyben jövőre is megrendezésre kerül a mindenki számára nyitott és ingyenes gálakoncert, amikor már a tervek szerint más művészeteket oktató középiskolák is be fogják mutatni magukat.

MN

fotó: Balogh Gábor

IMG 4117IMG 4294IMG 4492

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail