Kőkereszttel gyarapodik a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény Kiemelt

Kategória: Közélet 2016. március 30. szerda, 14:57

keresztekMárcius 23-án két kőkeresztet szenteltek Csepelen a Betű utcánál és a Béke téri plébániánál. A Betű utcánál található keresztet, mely valaha Csepel határát jelezte, igencsak megviselte az idő vasfoga, ezért egy teljesen új, de az elődjéhez nagyban hasonlító emlékmű került a helyére. A régit a Királyerdei Művelődési Házban állítják fel alapos restaurálás után.

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt-től az önkormányzat egy tavalyi péá lyázaton 1,1 millió forintot nyert, melyet a kabinet a Királyerdei Művelődési Ház kertjének megszépítésére, és a kőkereszt restaurálására fordított. Molnár Krisztián, a Ház intézményvezetője elmondta, hogy a Helytörténeti Gyűjtemény közelsége miatt méltó helyre kerül a feszület. A tavaly telepített szőlőültetvény mellett a kertben levő domb tetején helyezik el napokon belül eredeti állapotában.

 

A helyreállítás nagy munka, hiszen a kereszten Krisztus ónból készült szobra sérült volt: bal kézfeje már rég nem volt meg, a testén is több repedés éktelenkedett, a feje fölötti INRI-felirat pedig hiányzott. A kereszt új, az eredetivel megegyező alapját a Csepeli Városgazda munkatársai elkészítették (egy bazaltból készült, betonnal kiöntött alapzaton áll), amelyen egy műkő posztamens van, ezen olvasható a két állíttató, Szigeti Béla és Schneider József neve, valamint az állítás 1930-as dátuma.

 

keresztek3„A restaurálás során a kőfelületeket lepucoljuk, a Jézus-szobrot pedig megjavít tatjuk. Pándi Tamás ötvös-restaurátor és Sabján Róbert díszműkovács viaszminta alapján már el is készítette a hiányzó kezet, és az INRI-táblácskát. A keresztet letisztították, a szobrot pedig időjárásálló aranyozással látják el – úgy, ahogy eredetileg is volt. Egyedül a posztamenst körülvevő kovácsoltvas kerítés nem készült még el, rossz állapota miatt sajnos hosszabb ideig tart a helyreállítása” – sorolta a szükséges munkálatokat Molnár Krisztián. Az intézmény vezetője azt is elmondta, hogy a domboldalba kis lépcsőt vágnak, és a későbbiekben a Ház egyik rendezvényéhez kapcsolódóan fogják felszentelni a keresztet.

 

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. által rendelkezésre bocsátott pályázati pénzből a restaurálás mellett a Művelődési Ház kertje is megszépül. A látogatók kényelméért három nádtetős kerti pihenő, madáretetők, a miliőbe illeszkedő akácfa szemetesek kerülnek a kertbe, valamint készült egy információs tábla is, melyről Királyerdő történetét ismerhetik meg az érdeklődők.

 

MN

fotó: Tóth Beáta

keresztek7keresztek5keresztek4

Utoljára frissítve: 2016. március 30. szerda, 15:08

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail