Nyomtatás

Elstartolt az Intelligens Gyümölcslé Terminál Kiemelt

Kategória: Közélet 2016. március 24. csütörtök, 15:03

OTS 20160324 002Newton is az almával kezdte…avagy hogyan esett az educatió fejére a szatmári alma, s lett intelligens a gyümölcslé? - választotta mottójául a Szatmár Bio Kft. az Agricolae cégcsoport tagja ki a Magyar Református Szeretetszolgálattal karöltve március 22-én nagyszabású bemutató keretein belül indította útjára Szoboszlai Zoltán és munkatársai által létrehozott Intelligens Gyümölcslé Terminálját, mely terveik szerint érezhető pozitív változásokat hozhat interaktív jellegének köszönhetően a közoktatásban tanuló gyermekeink egészséges életmódra való nevelésének terén. Az esemény fővédnöke Németh Szilárd országgyűlési képviselő a FIDESZ alelnöke volt.


A terminál ugyanis nemcsak egészséges Szatmári almalevet szolgáltat, hanem érintőképernyős funkciós felületén keresztül oktató, információs, kommunikációs teret is biztosit a nebulók számára, de a fenntartók, a pedagógusok és a szülök is hasznát vehetik e funkcióknak.

Szoboszlai Zoltán mondandóját az "adni jó" gondolat köré fonta kihangsúlyozta a jövő generációját, azaz a Z generációt XXI. századi módon a saját nyelvén szükséges megszólítani azon a nyelven és felületen, amit a legjobban értenek és nap mint nap használnak. Így jut el az adni jó üzenet lényege, amit reményeik szerint majd Ők is tovább adnak, mert adni jó, a legjobb.

Ezt követően Molnár Szabolcs az Eszterházy Károly Főiskola Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpont tudományos segédmunkatársa a szatmári alma és e táj gyümölcsei valamint a belőlük készített gyümölcslevek egyedi az egészségre gyakorolt kimagaslóan pozitív hatásairól beszélt. Kiemelte kötelességünk nemzeti kincseinket, hazánkban termő gyümölcsöket a jövő generációi számára megőrizni, megismertetni és a mindennapi étkezéseik részévé tenni.

Dr. Kovács Tibor a BME VIK egyetemi docense a terminál interaktív funkcióit mutatta be, igencsak szemléletes módon, elmondása szerint olyan távlatokat nyit az eszköz az oktatás, az egészséges életmódra való nevelés és a közösségi kommunikáció területén, mely lehetőségeket felsorolni is nehéz lenne. Az eszköz ugyanis együtt fejlődik a gyerekekkel, így szükség van a további informatikai fejlesztések megvalósítása érdekében a tanulók ötleteire, mely a későbbi konstrukciókban felhasználásra, beépítésre kerül.

A Magyar Református Szeretetszolgálat örömmel üdvözölte a kezdeményezést és támogatásáról biztosította a projekt megvalósítását, erősítve a Szeretetszolgálat azon szándékát miszerint a diákok és az oktatási intézmények támogatása kiemelten fontos szerepet tölt be a Református Szeretetszolgálat segítség nyújtásai között, idén például 100 határon túli és belföldi tehetséges, ám szerény körülmények között élő tanulót támogatnak a Nyilas Misi Ösztöndíj Programúkkal mondta el Pál Sándor a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke.

Végezetül Fodor Gábor ceglédi tankerületi igazgató Úr üdvözölte a kezdeményezést egyben hasznosságát kiemelve támogatásáról biztosította a projektet.

A Szatmár Bio Kft. a terminált a 2016/2017 tanévtől kísérleti jelleggel, a 2017/2018 tanévtől az Iskolagyümölcs program keretein belül rendszeresítve kívánja a közoktatási intézményekben ellenszolgáltatás nélkül kihelyezni.

www.napigyumolcs.hu

OTS 20160324 003

Utoljára frissítve: 2016. március 24. csütörtök, 15:13