Nyomtatás

Húsvét közeledtével kőkereszteket szenteltek Csepelen Kiemelt

Kategória: Közélet 2016. március 23. szerda, 15:12

keresztek13Soltész Miklós nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár részvételével két kőkeresztet szenteltek meg Csepelen, a II. Rákóczi Ferenc út és a Betű utca kereszteződésénél (a HÉV-átjárónál), valamint a Béke téri plébánia mellett.

GALÉRIA

Nem ez az első alkalom, hogy a Németh Szilárd, majd Borbély Lénárd vezette önkormányzat segíti a kerületi egyházakat vallási emlékművek felállításában vagy helyreállításában. A mostani beruházás keretében elkészült két új kereszt a csepeli önkormányzat hétmillió forintos támogatásával és a Csepeli Városgazda Zrt. segítségével készült el.

A március 23-i szertartás-sorozat a Betű utcai keresztnél kezdődött, ahol az államtitkár mellett jelen volt Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármester és a Történelmi Egyházak Csepeli Lelkészi Körének tagjai: Kispál György plébános, Kertész Péter kanonok-esperes, Prodán Gábor görög katolikus esperes és Krammer András diakónus.

Borbély Lénárd köszöntőjében méltatta Németh Szilárd országgyűlési képviselő munkáját, aki kezdeményezte a keresztek megújítását. A polgármester aláhúzta, az önkormányzat a közterek megújításán belül kiemelt figyelmet szentel a szakrális terek megújítására. Elmondta, a Betű utcai kereszt a Csepeli Helytörténeti Gyűjteményben kap helyet, a Béke téri pedig a plébánia udvarán lesz felállítva.

Soltész Miklós államtitkár köszöntőjét II. János Pál pápa gondolataival kezdte, mely szerint fontos, hogy a kereszt szimbóluma a reményre figyelmeztessen bennünket, ne pedig a szenvedésre. Elmondta, az útszélen felállított kereszteknek nagy hagyománya van Magyarországon és Európában egyaránt. Azért, hogy aki nem tud eljutni az Isten házába, elhaladva előttük útközben is mondhasson egy fohászt.

Kispál György plébános helytörténeti érdekességként elmondta, hogy a Betű utcai kereszt nem csupán a település határát, de később a két csepeli katolikus egyházközség közötti határvonalat is jelzi. Szavai után a keresztet Kertész Péter római katolikus kanonok-esperes, valamint a görögkatolikus Prodán Gábor esperes szentelte meg. A szertartás után az egyházi vezetők és ministránsok vezetésével az egybegyűltek menete átvonult a Béke térre, ahol a két esperes megáldotta a parókia sarkán álló új keresztet is.

Kispál György itt elhangzott köszöntőjéből kiderült, hogy a Béke téri kereszt eredetijét 1947-ben állította az ott lakó Frankovics család a második világháború idején elszenvedett pusztulás és a háború viharaiból való megmenekülés emlékére.

A szentelést követően az egybegyűltek közös imát mondtak a brüsszeli terrortámadásban elhunytak emlékére, a sérültek felépüléséért és az érintett családok vigasztalásáért.

 

MN

fotó: Tóth Beáta

TBE_4462.jpg cshmarc24.jpg keresztek.jpg

keresztek10.jpg keresztek11.jpg keresztek12.jpg

keresztek13.jpg keresztek14.jpg keresztek15.jpg

keresztek2.jpg keresztek3.jpg keresztek4.jpg

keresztek5.jpg keresztek6.jpg keresztek7.jpg

keresztek8.jpg keresztek9.jpg
" alt="keresztek" width="1024" height="554" />

Utoljára frissítve: 2016. március 23. szerda, 15:37