Nyomtatás

Magyar-lengyel barátság Csepelen Kiemelt

Kategória: Közélet 2016. március 20. vasárnap, 07:04

koszoruzasA Magyar-Lengyel Barátság Napja alkalmából négy csepeli helyszínen tartottak koszorúzási ünnepséget. A megemlékezéseken Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, a Csepelen vendégeskedő lengyel testvárosaink polgármesterei, valamint Tadeusz Deszkiewicz, Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök tanácsadója helyezte el koszorúit.

GALÉRIA

A polgármesteri hivatal előtt tartott központi rendezvényen Borbély Lénárd, Csepel polgármestere kiválónak értékelte Csepel lengyelországi testvárosaival való együttműködését, majd elmondta, büszke arra, hogy Csepelen több közterület is őrzi a lengyel nép emlékét. Gratulált Németh Szilárdnak, aki aznap délelőtt a Parlamentben a hazánkban tartózkodó lengyel köztársasági elnöktől magas rangú állami kitüntetést, a Lengyel Köztársaság Tisztikeresztjét vette át.

Piotr Krzystek, Szczecin polgármestere arról beszélt, hogy a lengyel és a magyar nép a történelem során többször is együtt harcolt igazáért, és ez a közös múlt a garancia a jövőbeni jó kapcsolatainknak is.

Wojciech Lubawski, Kielce polgármestere elismerően szólt arról, hogy Magyarország az elmúlt évek során kilábalt nehéz gazdasági helyzetéből és több európai ország példájává vált. Elmondta, büszke arra, hogy Csepel már több mint tíz éve Kielce testvérvárosa, és reményét fejezte ki, hogy az együttműködés a két város között még dinamikusabb lesz.

Elzbieta Radwan, Wolomin polgármestere örömét fejezte ki, hogy a lengyel-magyar vegyesházasságból született unokája révén már nemcsak történelmi, hanem rokoni, vér szerinti kapcsolat is fűzi a magyar néphez.

Tadeusz Deszkiewicz, Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök tanácsadója a lengyel államfő üdvözletét adta át a jelenlévőknek. Méltatta Németh Szilárd, a lengyel-magyar kapcsolatok ápolásáért kifejtett tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy Borbély Lénárd polgármestersége alatt a testvérvárosi kapcsolatok tovább fejlődnek.

A beszédek után megkoszorúzták a polgármesteri hivatal falán lévő, a lengyelek bolsevik támadók felett aratott 1920-as győzelmét hirdető emléktáblát, a Popieluszko utca és a Vágóhíd utca kereszteződésnél lévő Jerzy Popieluszko atya emléktábláját és az emlékére emelt haranglábat a Hollandi úti Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpontban, valamint a Weiss Manfréd Szakközépiskola falán lévő Mansfeld Péter-emléktáblát.

A koszorúzáson jelen volt még Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármester, valamint Csúcs Lászlóné, lengyel nemzetiségi szószóló és Herczeg Mária, a Weiss Manfréd Szakközépiskola intézményvezetője.

LG

koszoruzas.jpg koszoruzas10.jpg koszoruzas11.jpg

koszoruzas12.jpg koszoruzas13.jpg koszoruzas14.jpg

koszoruzas2.jpg koszoruzas3.jpg koszoruzas4.jpg

koszoruzas5.jpg koszoruzas6.jpg koszoruzas7.jpg

koszoruzas8.jpg koszoruzas9.jpg
" alt="koszoruzas" width="415" height="623" />

Utoljára frissítve: 2016. március 20. vasárnap, 07:17