Sport, kultúra és gasztronómia a lengyel-magyar barátság jegyében Kiemelt

Kategória: Közélet 2016. március 19. szombat, 22:04

BMF 6033Egész napos rendezvénnyel készült a Magyar-Lengyel Barátság Napján a csepeli Nagy Imre Általános Művelődési Központ. A térzene, rajzverseny és gasztronómiai bemutató mellett a IV. Baracsi Imre Nemzetközi Szabadfogású Birkózó Emlékgála is zajlott az intézményben március 19-én.

GALÉRIA

Az ünnepi programsorozatot a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar nyitotta térzenével. A szabadban játszó zenekar felkeltette a környéken sétálók érdeklődését, többen is megálltak megcsodálni a zenészek játékát. A bemelegítés után az ÁMK épületében folytatódott a program, ahol a „Lengyel huszár, magyar huszár – Lengyel hősök a magyar történelemben” címmel meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetése zajlott. A versenyre 105 pályamű érkezett, melyből nyolcvanat állítottak ki a szervezők az intézmény aulájában. A nyertesek díjait Tóth János, a KLIK tankerületi igazgatója és Tóth Endre, a Nagy Imre ÁMK intézményvezetője adták át.

 

A nap folyamán az ÁMK épületében lengyel-magyar gasztronómiai bemutató várta az érdeklődőket. Számos lengyel különlegességet meg lehetett kóstolni: az egyszerűbb zakuszka, halkrém és tojáskrém mellett kétféle fehér kolbászból, fekete toruni kolbászból és kabanos kolbászból lehetett válogatni. Lengyel édességeket is megkóstolhattak a látogatók, volt feketeáfonya- és rózsaszörp, brandys meggylekvár, bajadéra szelet és Michałki cukorka – mind kicsit talán túl édes a magyar ízlésnek. A lengyel vendégekre gondolva magyar különlegességekből is lehetett válogatni: kolbászok, szalámik, házi fűszeres tepertő mellett rumos-meggyes kókuszgolyó, szatmári lekvárok és kézműves szörpök sorakoztak az asztalokon.

 TBE 3828

A Magyar-Lengyel Barátság Napjához kapcsolódóan zajlott immár negyedik alkalommal az a szabadfogású birkózó gálaverseny, melyet a csepeli birkózás elkötelezett támogatója, a 2009-ben elhunyt kétszeres magyar bajnok Baracsi Imre emlékére szerveztek. A versenyre idén határon túli magyarlakta területekről, például Székelyudvarhelyről, Magyarkanizsáról és Révkomáromból is érkeztek csapatok, valamint Kielcéből, Csepel egyik lengyel testvérvárosából is jöttek fiatal birkózók. A verseny megnyitóján jelen volt Bacsa Péter, a Magyar Birkózó Szövetség ügyvezető alelnöke, Märtz József, a Csepeli Birkózó Club elnöke, Baracsi Imre özvegye és lánya, valamint Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, Tóth Endre, az ÁMK intézményvezetője és Tóth János tankerületi igazgató. Köszöntőt Ábel Attila alpolgármester mondott, aki kiemelte, hogy Németh Szilárd országgyűlési képviselő támogatásával a Kis-Duna parton, festői környezetben hamarosan új birkózócsarnok épül az utánpótlás nevelésére.

 

Bacsa Péter, aki a versenyt megnyitotta, örömmel üdvözölte a határon túli versenyzőket, és elmondta, hogy a Magyar Birkózó Szövetség és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet között létrejött szerződésnek köszönhető, hogy sikerült határon túli klubokat is meghívni.

 

A verseny izgalmas és színvonalas volt, délutánra pedig kialakult a végleges sorrend. A lengyel csapat a nyolcadik helyet tudta elhozni, a dobogó harmadik helyére a Székelyudvarhelyi Birkózó Klub állhatott, második az Orosházi Birkózó Klub lett, az első helyezést pedig a Csepeli Birkózó Club érte el.

MN

BMF-6093BMF-6103BMF-6110BMF-6113BMF-6117BMF-6264

Utoljára frissítve: 2016. március 20. vasárnap, 07:30

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail