Nyomtatás

Lengyel-magyar fúvóskoncert a Stefánia Palotában Kiemelt

Kategória: Közélet 2016. március 19. szombat, 08:30

koncert9Fergeteges közös koncertet adott a lengyel Wołomini Fúvószenekar és a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar a Stefánia Palotában a Magyar-Lengyel Barátság Napja alkalmából.

GALÉRIA

Az eseményen jelen volt Morovik Attila, kerületünk alpolgármestere, Tadeusz Deszkiewicz, Andrzej Duda Lengyel köztársasági Elnök tanácsadója, Wojciech Lubawski, Kielce polgármestere, Elzbieta Radwan, Wołomin polgármestere, Jarosław Bajaczyk, a Lengyel Intézet igazgatóhelyettese, Dr. Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja és lengyel testvérvárosaink delegációi.

A koncert megnyitásaként Morovik Attila alpolgármester tolmácsolta Németh Szilárd országgyűlési képviselő üdvözlő szavait, amiből kiderült, nagyon hasonlít egymásra a lengyel és a magyar nemzet mentalitása, hiszen számos közös pont van a történelmünkben. Azt, hogy a két nép mennyire jól megérti egymást, számos író, költő megírta az évszázadok alatt – üdvözletében az országgyűlési képviselő Arany János és Stanisław Worcell műveit emelte ki.

A koncerten a két zenekar felváltva játszott a két nemzet legnagyobb alkotásaiból válogatva. A magyar zenekar változatos komolyzenei repertoárral érkezett, többek között Kálmán Imre Ördöglovasából a Palotást, vagy Kodály Zoltán Háry János című operájából az Intermezzot játszották, de tárogató hangja is megszólalt Péntek János vezénylete alatt. A lengyel fúvószenekar, melyet Luke Wojakowski dirigált, a számos lengyel zeneszerző műve mellett meglepetésként Brahms V. Magyar Táncát is eljátszották. A két karmester az est végén ajándékba megkapta Csepel borát. A koncert zárásaként a két zenekar közös számként a Mondvay György által komponált Fesztivál-indulót és egy ismert lengyel indulót adott elő.

MN

fotó: BMF

koncert.jpg koncert2.jpg koncert3.jpg

koncert4.jpg koncert5.jpg koncert6.jpg

koncert7.jpg koncert8.jpg koncert9.jpg

" alt="koncert" width="837" height="558" />

Utoljára frissítve: 2016. március 19. szombat, 08:41