Nyomtatás

Fontos a megelőzés az új helyzetben

Kategória: Közélet 2016. március 17. csütörtök, 13:59

1458209991 nemethnemzetbiztom9816 e1458211679781Új helyzet állt elő a nyugat-balkáni útvonal lezárásával, ez indokolta az országos migrációs válsághelyzet kihirdetését – foglalta össze csütörtöki sajtótájékoztatóján Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság ülésén elhangzottakat.

A bizottság alelnöke az országos migrációs válsághelyzetről tartott bizottsági ülés után hangsúlyozta, a helyzet semmiben sem változott a múlt heti bejelentés óta.

Tasnádi László rendészeti államtitkár azt közölte a bizottsággal, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet országos kihirdetését úgy indították el, hogy a már lejárt hat hónapot meghosszabbították, és a déli megyéken túl az ország egészére terjesztették ki – ismertette.

Hozzátette, az időbeli hatály és a területi illetékesség kiterjesztését az indokolta, hogy március hetedikén, az uniós csúcson véglegesen lezárták az eddig használt embercsempész modellt a nyugat-balkáni útvonalon.

A döntés – mellyel helyreállt az a jogrend, amit korábban már alkalmazni kellett volna – egyik negatív következménye, hogy ennek az útvonalat érintő országokban feltorlódnak az illegális migránsok – mondta. Aláhúzta, létszámukat – Görögországban, Macedóniában és Szerbiában – senki sem tudja pontosan megbecsülni, de a titkosszolgálatok dolgozói és az állampolgársági hivatal hot spotokon dolgozó magyar munkatársai arról tájékoztattak, hogy „nagy a gond”.

A nemzetbiztonsági bizottság alelnöke arról is szólt, hogy sok migráns a tájékoztatások szerint nem a hot spotokban tartózkodik, ezért sem lehet pontosan felmérni, hányan vannak az adott országokban.

Példaként hozta fel az ezer főt számláló Idomeni városát, ahol most hozzávetőleg 15.000 migráns torlódott fel. Görögországban egyes becslések szerint 35-40.000 bevándorló tartózkodik – tette hozzá. Mint mondta, „nem tudunk róluk semmit, ami már önmagában is nagy kockázat, amire fel kell készülni”.

Németh Szilárd szólt arról az új modellről is, aminek körvonalai csak most kezdenek kirajzolódni.

Kifejtette, a migránsokat arra biztatják az embercsempészek, hogy vegyenek részt a menekültügyi eljárásban, mert azzal sokkal könnyebben bekerülhetnek Európába. Hangsúlyozta, ez ugyanolyan kockázati tényező, mintha illegálisan jönnek át a határon.

Elmondta, az Állampolgársági és Bevándorlási Hivatal főigazgatója arról tájékoztatta a bizottságot, hogy a menekültügyi eljárások kérvényezőinek száma dinamikusan növekszik. Tavaly decemberben 230, idén januárban 430, februárban 2200, március első két hetében már 5000 fő körül volt a számuk. Hozzátette, az embercsempészek az elfogott tájékoztató dokumentumok alapján két újabb útvonalat használnának: egy albán-olasz és a bolgár-román utat.

Erre mind a kormánynak, mind a határőrizeti, a rendvédelmi és titkosszolgálati szerveknek fel kell készülniük – foglalta össze. Ezt pedig a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetése teszi lehetővé, amit a magyar családok megvédése érdekében hirdetett ki a kormány – húzta alá.

Ez nem egy különös jogrend, ezért nem korlátozza sem a magyar állampolgárok szabadság- vagy állampolgársági jogait, de még a jogszerűen itt tartózkodó külföldiekét sem – erősítette meg.

Forrás: Fidesz.hu

Utoljára frissítve: 2016. március 17. csütörtök, 14:06