Avantgárd festészet az ÁMK Galériában

Kategória: Közélet 2016. március 04. péntek, 23:35

adam3Különleges kiállítás megnyitójára került sor a Nagy Imre ÁMK Galériájában március 4-én. „Az avantgárd szellemiség kibontakozása a 60-as években” című tárlat Ádám Judit festőművész munkáiból áll – az alkotó a modern magyar festészet egy méltatlanul elfeledett alakja.

Ádám Judit a második világháború után kezdett aktívan alkotni, és olyan mesterei voltak, mint Macskássy Pál, vagy Csók István. Pályafutása során sokat levelezett külföldi múzeumokkal, így szerette volna népszerűsíteni a magyar absztraktot nemzetközi szinten is. Külföldi levelezését nem nézte jó szemmel a minisztérium, mert külföldön a modern magyar képzőművészet szaktekintélyének kezdték tekinteni. Az 1999-ben elhunyt művész elévülhetetlen érdemeket szerzett azzal, hogy kulturális missziót folytatott a magyar absztrakt népszerűsítéséért, ezzel szembe menve a hivatalos, szocialista-realista irányzattal.

A kiállításon a szemlélők Ádám Judit csaknem teljes művészetével megismerkedhetnek. A termékeny festőnő tájképek, portrék, csendéletek mellett a nonfiguratív művészet mestere is volt. Színes, absztrakt ábrázolásai a magyar avantgárd művészet kiemelkedő alkotásai.

A tárlat megnyitója sokakat vonzott az ÁMK-ba. A teltházas rendezvényen köszöntő beszédet mondott Zsellér Jenő művészeti szakíró, a képek hangulatát pedig Dr. Szűcs Lajos zongoraművész adta vissza a zene eszközeivel. A megnyitón az iskola diákjai mellett jelen volt Tóth Endre intézményvezető, az ÁMK számos tanára és dolgozója, valamint Pintér Józsefné családügyi tanácsnok.

A kiállítást Hollné Farkas Enikő rendezte, a képeket pedig Tokodi András bocsátotta a Galéria rendelkezésére. A kiállítás április 27-ig tekinthető meg.

MN

fotó: BMF

adamadam2adam4adam5

Utoljára frissítve: 2016. március 05. szombat, 16:40

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail