Éjszakai hajsza az ékszertolvajok után – megszólalnak a rendőrök Kiemelt

Kategória: Közélet 2016. március 04. péntek, 18:03

rendorokBravúros elfogást hajtottak végre a csepeli rendőrök, amikor február 29-én hajnali 1 óra 15 perckor három betörő egy terepjáróval kiszakította a pláza ékszerboltjának üvegfalát. Nagy Norbert rendőr törzszászlós, szolgálatirányító parancsnok a riasztás után elsőként ért a helyszínre, majd szolgálati gépkocsijával követte a nagy sebességgel menekülő banditákat. Perceken belül egy csepeli rendőrjárőr páros, Verbói Patrik István rendőr őrmester és Győrfi István rendőr őrmester csatlakozott hozzá. A betörők nem jutottak messzire, mert Csepel határát Szigetszentmiklós felé elhagyva, a II. Rákóczi Ferenc úton egy körforgalomnál terepjárójukkal árokba csúsztak. A rendőrök két bűnözőt azonnal elfogtak, harmadik társukat még keresik. 

A tettenérés pillanatát, az őrült sebességgel való száguldozás perceit, majd az elfogás részleteit az érintett rendőrök mondták el lapunknak.

 

 

renorok2Nagy Norbert rendőr törzszászlós:

 

„Állampolgári bejelentésre érkezett a riasztás. Egy kutyáját sétáltató ember lett figyelmes arra, hogy a plázánál egy fekete terepjáró éppen a dohányboltba akar betörni. Utólag kiderült, hogy nem a dohányboltba, hanem a mellette lévő ékszerboltba hatoltak be. Egymagam járőröztem, amikor hallottam a riasztást. A közelben, éppen a Völgy utca és a Kossuth Lajos utca kereszteződésében tartózkodtam. Fél perc sem telt el, és a helyszínre értem. Nem használtam a szirénát, mert éjszaka volt, és egyébként sem akartam elriasztani a bűnözőket. Lehúztam a kocsim ablakát, hogy minél több neszt meghalljak. Behajtottam a pláza parkolójába, s láttam, hogy egy fekete terepjáró háttal az ékszerüzletnek áll. Benne ült a sofőrje, aki valószínűleg figyelte a környéket… Hirtelen elkiabálta magát: ’Jönnek a zsaruk!’ Erre két másik ember kiszaladt az üzletből, s bevágták magukat a kocsiba. Mind a három betörőn csuklya volt. A terepjáró velem szemben hajtott, felgyorsított, feszült pillanatok voltak, majd kikerültek és a Kossuth Lajos utca felé vették az irányt. Rádión azonnal jeleztem a csepeli járőröknek, hogy merre haladnak a betörők. Persze, akkor már minden járőr tudott a riasztásról. Követni kezdtem a terepjárót, amely folyamatosan áthajtott a tilos jelzéseken. Akkor már bekapcsoltam a szirénát és a fényjelzést is. Az Erdősor úti kereszteződésnél lassítottam, mert pirosat jelzett a lámpa, de másik irányból éppen akkor értek oda a járőrtársaim, Verbói Patrik István és Győrfi István. Engedtem őket magam előtt, így követtük az egyre nagyobb sebességgel rohanó betörőket.”

 

 

rendorok4

Verbói Patrik István rendőr őrmester: 

 

„A csepeli kapitányságtól már értesültünk a riasztásról, és azt is tudtuk, hogy a betörők merre menekülnek. Éjszaka volt, a forgalom ilyenkor elég gyér. Látható volt, hogy a tolvajok a II. Rákóczi Ferenc úton az M0-ás autóútra akarnak kijutni és meglépni. A terepjáró egyre csak gyorsított, de mi végig a nyomában maradtunk. Aztán pokoli sebességre kapcsoltak… Én utoljára csak azt láttam a sebességkijelzőmön, hogy már 180-at mutat az óra. A köztünk lévő távolság körülbelül 150 méter lehetett, tehát egy pillanatra sem tévesztettük őket szem elől. A terepjáróról közben kavicsokat meg szúrós acélsodronyféle tüskéket dobáltak az útra… Ha ráhajtunk egy ilyenre, kidurran a kerekünk. Átmentünk a szembejövő sávba, hogy kikerüljük az útra szórt akadályokat. Éppen elhagytuk Csepelt, amikor az első körforgalomnál a terepjáró fékezett, de nem tudott eléggé lelassítani; egyenesen átvágtak a körforgalmon, kidöntöttek egy oszlopot és a védőkorlátot, aztán egy árokban landoltak. Még mindig csuklya volt a fejükön, amikor mind a hárman kiugrottak a kocsiból és hárman kétfelé szaladtak. Az egyik próbált elbújni, de észrevettem. Utána futásnak eredt, de elkaptam és rögtön megbilincseltem.”

 

 

 

rendorok3Győrfi István rendőr őrmester:

 

„Én a két másik személy után rohantam, akik aztán szétváltak egymástól. Az egyiknek legalább ötven máter előnye volt velem szemben, de nem tudott meglógni. Hamar utolértem, majd egy jól begyakorolt mozdulattal gyorsan a földre vittem és megbilincseltem. Nem tanúsított ellenállást. Látszott rajtuk, hogy a baleset következtében sokkhatás alatt voltak. A mentők később megállapították, hogy nem szenvedtek sérülést, noha komolynak tűnt a baleset és a terepjáró légzsákjai kinyíltak. A harmadik társuknak nyoma veszett… Addigra már négy rendőrautó is a helyszínre ért. Az akció közben ugyanis folyamatosan tájékoztattuk az ügyeletet és a szigetszentmiklósi rendőrök is készenlétben álltak. Csakhamar egy helikopter is körözött a levegőben és kutyás járőrök keresték a meglógott betörőt, de akkor nem találtuk meg.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagy Norbert rendőr törzszászlós:

 

„Az ilyen jellegű akciók ritka esetek, noha korábban már részese voltam hasonló elfogásoknak. Arra nagyon kell ügyelnünk, hogy senkit ne veszélyeztessünk a bűnözők üldözése közben és állandóan tájékoztassuk járőrtársainkat. A bűnelkövetőknek kicsi az esélyük, hogy tettenérés után, menekülés közben meglógjanak a rendőrök elől.”

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság betörési osztálya büntetőeljárást indított az őrizetbe vett 35 éves D. Tamás tápiószecsői és a szintén 35 esztendős M. Gyula úri lakossal szemben lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Harmadik társukat még keresik.   

Csarnai Attila

Utoljára frissítve: 2016. március 05. szombat, 16:45

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail