A gyermekek ügye az első

Kategória: Közélet 2016. március 01. kedd, 13:29

Nemeth SzilardA fideszes országgyűlési képviselő keddi napirend előtti felszólalásában hangsúlyozta, a szakszervezeti vezetők az ellenzéki pártok elvtelen kiszolgálóivá váltak, az iskolákat ugyanezek a szakszervezetek túszul ejtették, a pedagógusokat, a szülőket és gyermekeket biodíszletként használják fel önző, hataloméhségből fakadó céljaikra.

Ugyanúgy gátlástalanul tolják maguk előtt a gyerekeket, ugyanúgy felelőtlenül használják a kiskorú tanulókat pajzsnak, mint az Európát lerohanó illegális bevándorlók – fűzte hozzá Németh Szilárd. Rámutatott, ebben nincs különbség a szélsőbaloldali és a szélsőjobboldali pártok között. Kijelentette, a köznevelésben, az iskolában első a gyermek; a kormány és a Fidesz-KDNP célja, hogy a magyar diákok versenyképes tudást szerezzenek, a pedagógusok megbecsülést kapjanak mindennapi munkájukhoz, a szülők pedig biztonságban tudhassák gyermekeiket az iskolában. Az új életpályamodell bevezetésével jelentősen emeltük a pedagógusok béreit – emlékeztetett, hozzátéve: a pedagógusok, ahogy eddig is, ezután is számíthatnak a kormányra; a kabinet folyamatosan dolgozik a béremelésen. 

 

Szólt arról is, hogy a köznevelésben fejlesztési program is zajlik, az elmúlt időszakban 521 iskolát korszerűsítettek. A kormány további beruházásokat tervez, több mint 210 milliárdot különítettek el erre a célra – tájékoztatott, majd felhívta a figyelmet a tartalmi, infrastrukturális és esélyteremtő fejlesztésekről szóló kormányhatározatra is. Leszögezte, a gyermekek ügye mindig fontosabb annál, minthogy egyesek politikai hangulatkeltésre használják fel. A gyermekek ügye fontosabb annál, minthogy politikai pártok, politikusok benyomuljanak az iskolába – húzta alá Németh Szilárd.

 

Forrás: fidesz.hu

 

A napirend előtti felszólalás teljes szövege:

 

"Tisztelt Országgyűlés!

 

Az iskola, a köznevelés, a gyermekek, a szülők és a pedagógusok irányából értelmetlen, megosztó és közösségromboló, így teljességében magyarázhatatlan az a direkt politikai akció, amellyel a miskolci pedagógustüntetésen és a tegnapi sztrájk kapcsán találkoztunk. Jól érzékelhető volt mindenki számára, hogy az egésznek direkt pártpolitikai céljai vannak. A szakszervezeti vezetők az ellenzéki pártok elvtelen kiszolgálóivá váltak, az iskolákat pedig ugyanezek a szakszervezetek túszul ejtették, sőt a pedagógusokat, szülőket és gyermekeket biodíszletként használják fel önző, hataloméhségből fakadó céljaikra. És ebben semmi sem drága, semmim sem szent! Ugyanúgy, gátlástalanul tolják maguk előtt a gyermekeket, ugyanúgy, felelőtlenü használják a kiskorú tanulókat pajzsnak, mint az Európát lerohanó illegális bevándorlók. És ebben nincs különbség a szélső baloldali és a szélsőjobb oldali pártok között! A Jobbik a DK-val, az MSZP-vel kart karba öltve menetel be az iskolákba, Dúró Dóra Hiller Istvánnal pedig kánonban nyomják az agymosást.

 

Tisztelt Képviselőtársaim!

 

Ezzel szemben mi azt mondjuk, hogy a köznevelésben, az iskolában első a gyermek. A kormány és a Fidesz-KDNP célja, hogy a magyar diákok versenyképes tudást szerezzenek, a pedagógusok pedig megbecsülést kapjanak mindennapi munkájukhoz, a szülők pedig biztonságban tudhassák gyermekeiket az iskolákban.

Ezért is tartjuk fontos eredménynek, hogy az új életpályamodell bevezetésével jelentősen emeltük a pedagógusok béreit. A pedagógusok, ahogy eddig is, ezután is számíthatnak a kormányra. A cél az, hogy a tanárok minél többet vigyenek haza, ezért a kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy emelje a béreket. Egy általános iskolai tanítónak idén átlagosan 40 százalékkal magasabb a fizetése, mint 2010-ben, így ebben az évben már átlagosan több mint 1 millió forinttal keres többet, mint öt évvel ezelőtt. A tanárok jelenlegi követelései közül csak három összesen 18 százalékos béremelést igényelne. Ez pedig további 72 milliárd forintba kerülne. A pedagógusbérek ilyen mértékű további emelése tehát nem lehetséges, mivel a kormány más ágazatokban is szeretné emelni a béreket. A kormány eddig már 234 milliárd forintot fordított a pedagógusok béremelésére. Mindez a magyar emberek teljesítményének köszönhető.

A szülők terheit is minden eszközzel igyekszünk csökkenteni. A rendszerváltás óta soha ennyi gyermek nem volt részese az ingyenes gyermekétkeztetésnek és az ingyenes tankönyvellátásnak, mint most.

A köznevelésben rég nem látott fejlesztési program zajlik. Az elmúlt időszakban 521 iskolát fejlesztettünk. A kormány a jövőben további jelentős beruházásokat tervez; több mint 210 milliárd forintot különített el erre a célra. (Korm. hat. ismertetése)

 

Tisztelt Képviselőtársaim!

 

És azt is látjuk, tudjuk, hogy a köznevelés átalakításával járó feladatok még nem értek véget. Minden olyan felvetést megvizsgálunk, amely a gyermekek érdekét és az oktatás színvonalának javítását helyezi a középpontba.

A jelenlegi kormány megkérdezi és meghallgatja az embereket az életüket érintő fontos kérdésekben. Számos nemzeti konzultáció és számtalan szakmai konzultáció zajlott az elmúlt öt és fél évben. Az oktatás terén is minden olyan felvetést megvizsgálunk, amely a gyermekek érdekét és az oktatás színvonalának javítását szolgálja. A gyermekek ügye azonban fontosabb annál, hogy egyesek politikai hangulatkeltésre használják fel.

A kormány a köznevelési konzultáció során országszerte mind a 198 tankerületben meghallgatta a tanárok észrevételeit. E konzultáció keretében – korábban soha nem látott módon – az ország több mint 2200 iskolájának alkalma nyílt elmondania véleményét és javaslatait. Ezeket az észrevételeket a kormány a köznevelési kerekasztal keretében zajló munka során is figyelembe veszi. A köznevelési kerekasztal elindításával egy őszinte és nyitott fórumot kívántunk teremteni a közneveléssel kapcsolatos felvetések megtárgyalására.

Arra kérjük a mai pedagógusszervezeteket, hogy tárgyaljanak a kormánnyal. A Köznevelési Kerekasztalnak éppen az célja, hogy a problémákat közösen megoldjuk, a kormány minden felvetést meghallgat. Tisztában vagyunk azzal, hogy az oktatási rendszerben számos megoldatlan kérdés van, de azon vagyunk, hogy ezekre megoldást találjunk.

A gyermekek ügye fontosabb annál, hogy egyesek politikai hangulatkeltésre használják fel, a politikának nincs helye az iskolában".

Utoljára frissítve: 2016. március 01. kedd, 15:15

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail