NEM CSAK JOG-, HANEM IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSRA IS SZÜKSÉG VAN!

Kategória: Közélet 2016. január 31. vasárnap, 13:17

nsz0131Az utóbbi napok ítéletei arra sarkallták a frakciót, hogy az Országgyűlés igazságügyi szakbizottságában vitát, párbeszédet kezdeményezzenek arról, mi történik a magyar igazságszolgáltatásban – jelentette be Németh Szilárd vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Az országgyűlési képviselő kifejtette, több olyan bírósági ítélet is született, amely joggal háborítja fel az embereket. Példaként először Hagyó Miklós volt fővárosi alpolgármester ügyét hozta fel. Mint mondta, a 2010 előtt maffia perében, a főnök, Hagyó Miklós, mindössze két év felfüggesztett büntetést kapott. Pedig a megalapozott vád a folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés volt – emlékeztetett Németh Szilárd.

Felhívta a figyelmet, az ítéletet az ügyész törvénysértőnek nevezte, fellebbez ellene. Azoknak, akiknek át kellett élnie azt az időszakot, amikor Hagyó Miklós volt a félelmet keltő főpolgármester- helyettes, joggal kérdezhetik, mi történt a bíróságon – jelentette ki.

"A FIDESZ-KDNP FRAKCIÓ TELJES MÉRTÉKBEN TISZTELETBEN TARTJA AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS KÖVETELMÉNYEIT - ÍGY A BÍRÓI FÜGGETLENSÉGET -, DE UGYANILYEN NAGY HANGSÚLYT HELYEZ AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS MÁSIK KÖVETELMÉNYÉRE, AZ ÁTLÁTHATÓSÁGRA ÉS A SZÁMON KÉRHETŐSÉGRE IS."

Németh Szilárd ugyanilyen érthetetlennek nevezte a napokkal korábban a vörösiszap perben született ítéletet is. „A még most is milliókat kereső Mal-vezér és 14 vádlott simán elmehettek, senki sem volt felelős abban a büntető perben, amelyben nyolc ember halálát közvetlenül a katasztrófa okozta” – fogalmazott a politikus. A katasztrófa elszenvedőit joggal háborítja fel az az ítélet, amely mindenféle monitoring rendszer hibájáról, meglazult talajról szól, de a felelősöket nem nevezi meg – húzta alá.

Németh Szilárd úgy folytatta, azok előtt a bírák előtt is értetlenül állnak, akik a bevándorlási hullámban nem akarják alkalmazni az országgyűlés által elfogadott törvényeket. „Helyette inkább külföldi fórumokhoz fordulnak, és kérik, hogy ezeket a jogszabályokat – melyek sikere egyértelmű -, próbálják megváltoztatni” – mondta.

Aláhúzta, a Fidesz-KDNP frakció teljes mértékben tiszteletben tartja az igazságszolgáltatás követelményeit - így a bírói függetlenséget -, de ugyanilyen nagy hangsúlyt helyez az igazságszolgáltatás másik követelményére, az átláthatóságra és a számon kérhetőségre is.

Az egyik a politikai önkényt, a másik a bírói önkényt korlátozza – mutatott rá. A társadalomra mindkettő káros – tette hozzá.

Egyértelmű, hogy ha egy korrupt szocialista politikus megúszhatja; ha tíz halálos áldozat nem fontos és a milliárdos szocialista kötődésű Mal vezér kisétálhat a bíróságról; ha a bevándorlási szabályokat nem kell betartatni; akkor valami probléma van – sorolta.

Mint fogalmazott, a frakció ezért szeretné egy meghallgatással egybekötött párbeszédet indítani. Újságírói kérdésre reagálva megjegyezte, a bizottságot a lehető leghamarabb szeretnék összehívni, minden olyan érintett meghívásával, akiket a bizottság elnöke fontosnak tart.

(fidesz.hu)

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail