Nyomtatás

Barátokhoz áramlott az állami támogatás - Autószerelő vállalkozás is írt tanulmányt a Jobbiknak

Kategória: Közélet 2015. december 23. szerda, 11:14

03 Jobbik MTI 780x546Állami támogatásának egyharmadát, 520 millió forintot osztott szét baráti cégeknek a Jobbik 2010 óta. A kétmilliárd forint mintegy 30 százaléka a párt háttérembere, Forrai Richárd cégbirodalmához és a hozzá köthető barátoknál landolt megbízások formájában – írta meg korábban a Direkt36. A tanulmányokat politikai ügyekről írták. A készítők vagy készíttetők között van autószerelő, könyvelő és informatikus is. A Jobbik szerint minden törvényesen történt, nem meglepő, hogy a hasonló értékrendű cégektől kérnek tanulmányokat.

Pénzügyi beszámolói alapján a Jobbik szinte csak állami forrásból működik az utóbbi időben: tavaly 1,11 milliárd forint bevétele volt, ebből 1,06 milliárd forintra rúgott az állami támogatás. A további 50 millió forintot adományok tették ki. Mint ismert, a kémkedéssel gyanúsított Kovács Béla európai parlamenti képviselő is milliókkal támogatta a pártot, amit Vona Gábor pártelnök is elismert korábban.

SÓGOR, ROKON ÉS AUTÓSZERELŐ IS SZAKÉRTETT

Az állami forrásokból gyakorlatilag gazdasági hátország építésébe kezdett a Jobbik: az elmúlt években jelentős összegeket juttatott a hozzá közel álló vállalkozásoknak. A legtöbb megrendelést az Iránytű Intézet kapta. A cég alapítója és tulajdonosa Forrai Richárd, aki 2011 óta jobbikos megrendelésekből 330 millió forintot tehetett zsebre. Forrai folyamatosan vásárolta fel a Jobbik-közeli cégeket, így a Magyar Hírek Kiadó Kft.-t is, amely a pártlap, a Barikád kiadója. A Vona Gábor és Szegedi Csanád által alapított kft. veszteséges volt, de Forrai lényegében sikersztorit csinált belőle. A kiadónak 2012-ben 84 millió forint volt az árbevétele, amely két év alatt 121 millió forintra nőtt: az adózott jövedelem 17 millió forint volt. A cég a Jobbik pártalapítványától 95 millió forintot kapott. Az Iránytű Intézet következő felvásárlása a Kreatív Frakció lett, amely grafikával, arculattervezéssel foglalkozott, a Barikád grafikai munkáit is ez a cég végezte, valamint politikai kampányanyagokat is készített a Jobbiknak. Forrai Richárd 2014 nyarán megszerezte az LKG Stars nevű rendezvényszervező céget, amelyet 2010-ben Gulicska Mihály, Vona Gábor egyik testőre alapított, és jobbikos megrendelésekből tartotta fenn magát. A társaságnak 58 millió forintot utalt a párt.

Jutott pénz tanulmányokra is. Néhányat említünk ezek közül: az Iránytű Intézet ötmillió forintért készítette el húsz oldalon a Nagy-Britannia uniós tagságának aktuális kérdéseiről szóló elemzést, valamint szintén ötmilliót ért a pártnak a kapitalizmuskritikáról vagy a hibrid hadviselésről szóló tanulmány is. De Forrai barátai is jól jártak. Matyóka Tamás – aki a Pest megyei Csomádon dolgozik autószerelőként – 2012-ben alapított, pénzügyi szakértéssel foglalkozó cégétől, az M-Akta Consultingtól egy hónapos határidővel rendelt tanulmányt a Jobbik-frakció. A szakpolitikai jellegű elemzésért 5,8 millió forintot fizettek, amelynek témája a Jobbik politikai támogatottságának vizsgálata és a többi párttal való összehasonlítása volt. De jött megrendelés a magyar bel- és külpolitika 2011-es évének elemzésére mintegy hárommillió forintért. Forrai Richárd másik barátja, Debreczeni Zoltán saját cége, az FNDT is nyert ötmilliót 2013 őszén arra, hogy pártpreferenciákról szóló adatokat elemezzen 68 oldalon át. A cég két év alatt öt megrendelést kapott a Jobbiktól 18 millió forint értékben. Debreczeni Zoltán testvére, Tamás se maradt ki a jóból: az informatikával foglalkozó 3 Tech Bt. hét tanulmányra kapott nyolcmillió forintot, olyan témában, mint a hazai szakszervezetek bemutatása vagy éppen a magyar alumíniumipar privatizációja.

HALLGATÁSBA BURKOLÓZÓ CÉGVEZETŐK

Debreczeni sógora, Pataky Róbert 2010-ben alapította meg a White Heaven Kft.-t, amely 2012-ben két tanulmányért 4,4 millió forintot kapott. A kft. közúti áruszállítással foglalkozik, ennek ellenére az európai radikális trendről és az izlandi válságkezelésről készített anyagokat a Jobbiknak. A megrendelt tanulmányok többségénél a szerzőket fel sem tüntették. Lapunk megkereste a cégvezetőket. Matyóka Tamás autószerelő annyit mondott, ő csak tulajdonosa az M-Akta Consulting nevű cégnek, az ügyeket Debreczeni Zoltán intézi, így fogalma sincs a megbízási szerződésekről. Felhívtuk Debreczeni Zoltánt, aki duplán is érintett az ügyben; ő azzal hárította el a nyilatkozatot, hogy fáradt, sokat dolgozik és sem nekünk, sem más médiumnak nem kíván nyilatkozni a megbízási szerződésekről. A legnagyobb nyertest, Forrai Richárdot, e-mailben és telefonon is próbáltuk elérni, de lapzártánkig nem sikerült.
A Jobbik sajtóosztálya írásban válaszolt lapunknak, azt állítják, hogy minden a törvényben rögzített módon történt, a párt-, illetve a pártalapítványi támogatások elköltése törvényes volt – ahogy írják –, ugyanis azokat az ÁSZ rendszeresen ellenőrzi. A párt szerint az sem kifogásolható, hogy olyan vállalkozásoktól rendeltek tanulmányokat, amelyek tevékenységi körében ez nem szerepel. Ahogy fogalmaztak, a felkért cégek sok esetben alvállalkozóként szakértőket is alkalmazhattak, akik megfelelő színvonalon teljesítették vállalásaikat. Azt elismerték, hogy pártjukhoz hasonló értékrendet valló személyekhez köthető cégeket bíznak meg. Ez szerintük azért is természetes, mert sok esetben szenzitív adatokkal dolgoznak, a bizalom pedig rendkívül fontos, hogy a kutatások során keletkezett anyagok nehogy illetéktelen kezekbe kerüljenek. Eismerték, hogy a legtöbb pénzt – a pártalapítványon túl – a Barikádot kiadó Magyar Hírek Kft., valamint az Iránytű Intézet kapta.

„NEM HAVERI CÉGEK, CSAK HOLDUDVAR”

A Jobbik-frakció tagjait is megszólaltattuk. A legtöbben azért nem akartak a haveri körben szétosztott pénzekről beszélni, mert állítólag nem tudnak róla, nem foglalkoznak gazdasági ügyekkel. Volt, aki név nélkül azt mondta, egyértelmű, hogy nem a Századvégtől fog tanulmányt kérni a Jobbik, hanem a velük szimpatizálóktól. Arra a kérdésünkre, hogy az elkészült elemzések szerzőinek nevét miért nem tüntették fel, Apáthy István alelnök úgy vélekedett: sokan talán nem merik vállalni nevüket, mert esetleg eleshetnek más megbízásoktól. Dúró Dóra szóvivő szerint nem haveri cégekről van szó, hanem egy holdudvarról; mint fogalmazott, minden pártnak van értelmiségi bázisa, amire épít. Egyed Zsolt országgyűlési képviselő szerint nevetséges az egész dolog, a Jobbik érdeke, hogy tényszerűen lássák, hogy áll a párt, ezért rendelnek anyagokat Forraiéktól.

Magyar Idők

Utoljára frissítve: 2015. december 23. szerda, 11:21