Strandról, költségvetésről, adócsökkentésről döntöttek Kiemelt

Kategória: Közélet 2015. december 18. péntek, 11:02

testuletidecA december 15-i, utolsó önkormányzati ülésen döntöttek a képviselők a 2016-os költségvetés elfogadásáról. Döntés született a Csepeli Strand további üzemeltetéséről és a nyugdíjasok kedvezményeinek fenntartásáról is, amire csak Horváth Gyula, a Demokratikus Koalíció képviselője szavazott nemmel. Aznap az Országgyűlés is összeült: ott adócsökkentésről döntöttek, amit Németh Szilárd támogatott, Szabó Szabolcs viszont nem.

A 2016-os költségvetés vitájánál Borbély Lénárd elmondta: az önkormányzat olyan tartalékokkal fog rendelkezni, hogy minden feladatát el tudja látni. Így jövőre is folytatódik a nevelési és oktatási intézmények felújítása. Kiemelt figyelmet kapnak a gyermekek és az idősek, segítik a rászorulókat, és a kulturális élet is színes lesz. A költségvetést a Fidesz-KDNP frakció támogatta, Szenteczky János, Borka-Szász Tamás és Takács Mónika ellenzéki képviselők hiányoztak, a többiek tartózkodtak vagy nemmel voksoltak. A költségvetésben kormánydöntések, fővárosi döntések valamint a Csepeli Munkásotthon önkormányzati kézbe kerülése még változásokat hozhatnak.

Jövőre is miénk lesz a Csepeli Strand

2016-ban is a csepeli önkormányzat cége, a Csepeli Városgazda fogja üzemeltetni a Csepeli Strandot, ideiglenesen most még fél évre kötik meg a fővárossal az erre vonatkozó szerződést. A javaslat vitájában Horváth Gyula, a DK politikusa hosszasan kritizálta a strand működtetését, kifogásolva annak 2010 előtti, szerinte túl magas költségeit. Borbély Lénárd polgármester ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a strand működtetésének csepeli kézbe kerülésével töredékére estek vissza a költségek. Emiatt nagyon is megéri a kerületnek, a kerület lakosságának, hogy a Csepeli Strandot az önkormányzat, pontosabban az egyik önkormányzati cég üzemelteti.

A városatyák a vita után arról is döntöttek, hogy a csepeli nyugdíjasok továbbra is ingyen látogathatják a strandot. Horváth Gyula, a balliberális pártok tavalyi polgármester-jelöltje, a DK képviselője azonban erre is nemmel szavazott.

Utánpótlás-nevelés, műemlék-felújítás, kultúra, oktatás

A képviselő-testület úgy döntött, hogy továbbra is támogatja a Csepel Utánpótlás Sportegyesületet, jövőre is biztosítja az edzők bérét. Borbély Lénárd elmondta, újabb edzők felvételét is tervezik, hiszen az egyesület – az óvodásokkal együtt – jelenleg már 365 tagot számlál.

Kertész Péter kanonok-plébános és Kispál György plébános javasolta az önkormányzatnak, hogy a kerületben néhány romos emlékművet újítsanak fel. Borbély Lénárd egyetértett a kezdeményezéssel, így várhatóan húsvétra teljesen megújul a Béke téri és a Betű utca sarkán található kőkereszt is. Az előző évekhez hasonlóan a csepeli önkormányzat a sváb- és a csángó bál megszervezését is támogatja.

A városatyák döntöttek a fiatalokat támogató Csepeli Tehetségsegítő Tanács létrehozásáról. Az önkormányzat Pintér József Gáborné önkormányzati képviselőt, családügyi tanácsnokot és Balogh Ernőt delegálja a tanácsba.

2016. január 4-vel közös megegyezéssel megszüntetik a felek a Csepel-sziget Humánerőforrás Fejlesztő és Foglalkozást Támogató Alapítvány és a csepeli önkormányzat közötti bérleti megállapodást, így a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola elhagyja azt a királymajori iskolaépületet, ahol a kettős gyilkosság történt.

Adócsökkentésről szavaztak a Parlamentben

Az Országgyűlés is összeült december 15-én. A honatyák arról döntöttek, hogy 2016-tól a jelenlegi, 27%-ról 5%-ra csökkentik az új építésű lakások áfáját. Az első lépésként 2016-2019 közötti négy évre szóló döntés a gazdasági szakemberek szerint az építőipar mellett, az egész gazdaságnak jót fog tenni.

Várhatóan megáll az ingatlanárak és az albérleti árak elmúlt hónapokban tapasztalt ugrásszerű növekedése is. 2017-re 30 százalékkal több új lakást várnak, 2018-ra pedig megduplázódhat az új lakások száma. Szabó Szabolcs csepeli-soroksári képviselő szokás szerint nem támogatta a kormány javaslatát (szavazáskor tartózkodott), Németh Szilárd viszont igen.

Csepel.hu

Utoljára frissítve: 2015. december 18. péntek, 11:17