Pánti Imre festményei az ÁMK galériában

Kategória: Közélet 2015. december 11. péntek, 08:46

panti2Csepelről és Soroksárról is érkezetek vendégek Pánti Imre festőművész Remény című kiállítására, mely december 10-én nyílt meg a Nagy Imre ÁMK Galériájában. A 70 éves művész munkássága elismeréséül 2011. november 17-én „Budapestért” díjban részesült, amelyet Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 138. évfordulója alkalmából adta át Tarlós István főpolgármester.

Az ottani rendezvényen így fogalmazott: „A nemzet felemelkedéséhez példaképek kellenek, olyan emberek, akik szavaikkal, tetteikkel egész életükben nevelnek. Ilyen hiteles példakép Pánti Imre is, aki elkötelezetten végzi alkotó munkáját” – idézte fel a főpolgármester beszédének részletét Hollné Farkas Enikő, a kiállítás rendezője.

A jubileumi tárlat védnöke Borbély Lénárd polgármester üdvözletét és fővédnökének Németh Szilárd országgyűlési képviselőnek köszöntő levelét Bondor Varga Ildikó mb. intézményegység vezető tolmácsolta. Ahogy a képviselő levelében fogalmazott: az alkotó festményeiben és egész művészetében ott van a hit, remény és szeretet hármasa.

A festőművész kiállított képei közel öt évtized legjelentősebb, legkifejezőbb munkáit tükrözik, az alkotások az elmúlt éveknek a tapasztalatát, mágikus realizmusát jelenítik meg, ahol a valóságot átszövi az álom és a vízió – hangzott el Németh Márta képzőművész, pedagógus megnyitójában.

Beszédében Pánti alkotói munkásságát egységes, egyenes vonalú, töretlen és kiegyensúlyozott művészetnek nevezte, a képek színvilágát sok esetben monokróm, szinte csak egy-egy szín árnyalataira épülőnek mutatta be, mely kiemeli és hangsúlyozza a tartalmat, amit a művész közvetít. A pedagógus hozzátette: „A képek közvetítik a művész merengő, múltba tekintő, elemző és egyben összegző szemléletét, a világról alkotott szemérmes, de karakteres látásmódját.”

A tárlatmegnyitót az Egressy Béni Református Középiskola növendékei színesítették műsorszámaikkal, Szabó Kata verselt, Horváth Albert jazzt játszott zongorán.

A kiállítás 2016. január 23-ig tekinthető meg, hétköznapokon 9-19 óráig, szombaton 9-13 óra között a Simon Bolivár sétányon (tel.: 420 7874).

Antal Zsuzsapanti6panti7

Fotó: Benkő-Molnár Fanni 

pantipanti4panti5

Utoljára frissítve: 2015. december 11. péntek, 09:24