Lengyel választás: konzervatív győzelem, baloldal nélküli parlament

Kategória: Közélet 2015. október 26. hétfő, 10:36

Lengyel valasztas2015Lezárult a vasárnapi lengyel parlamenti választás: az exit pollok szerint hatalmas konzervatív győzelem történt, a Jog és Igazságosság (PiS) akár egyedül is kormányt tud alakítani. A jobboldali liberális Polgári Platform nagy vereséget szenvedett. És úgy tűnik: nem lesz baloldali párt az új parlamentben.

A vasárnapi lengyel választás lezárulta után a TVN24 által közzétett exit poll adatai szerint a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) 39 százalékos eredménnyel győzött a választáson. Ezzel az eredménnyel egyedül is parlamenti többsége lenne majd a konzervatív jobboldali pártnak.

Másodikként befutva 23 százalékot szerzett az eddigi vezető kormánypárt, a jobboldali liberális Polgári Platform (PO). A veterán rocker Pawel Kukiz vezette Kukiz’15 nevű protestpárt 9 százalékon áll. A Nowoczesna nevű piacpárti, liberális új párt 7 százalékkal juthat be a parlamentbe. Az öt százalékos küszöb fölött mérték még a Lengyel Néppárt nevű agrárius-konzervatív pártot, amely eddig a Polgári Platformmal kormányzott.

Az exit pollok éppen a küszöb alatt mérik Janusz Korwin-Mikke radikális jobboldali-libertárius protestpártját.

 

A régi és az új baloldal is elbukhatott

Viszont úgy tűnik, nem lesz baloldali párt az új lengyel parlamentben. A régi baloldal erőit összefogó Egyesült Baloldal pártszövetség 6,6 százalékon áll, de szövetségben indulva 8 százalékos küszöb vonatkozik rájuk. A Razem (Együtt) nevű új baloldali erő pedig 3,9 százalékot szerzett, így nem ugrották meg az 5 százalékos küszöböt.

A választás hivatalos eredményei még a következő órákban érkeznek majd.

A lengyel választások hátteréről a Mandiner Jaroslaw Gizinski lengyel publicistával készített interjút, ami itt olvasható.

Forrás: Mandiner

Utoljára frissítve: 2015. október 26. hétfő, 10:50