1956 hőseinek és áldozatainak emlékére állítottak emlékművet Csepelen Kiemelt

Kategória: Közélet 2015. október 23. péntek, 13:32

56d4Az 1956. október 23-án kezdődött forradalom és szabadságharc hőseinek és áldozatainak tiszteletére emlékművet lepleztek le Csepelen. A Szent Imre téren elhelyezett alkotást –, amelyen Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin Nobel-díjas orosz író idézete olvasható – Borbély Lénárd polgármester és Németh Szilárd országgyűlési képviselő Kovács Sándor tábornokkal közösen leplezték le.

GALÉRIA

Ezután a 2006-ban átadott ’56-os emlékműnél a megemlékezés koszorúit és virágait helyezte el a csepeli önkormányzat nevében Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, a Magyar Országgyűlés nevében Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Történelmi Igazságtételi Bizottság Katonai Tagozata képviseletében Kovács Sándor tábornok, Budapest Főváros Kormányhivatala XXI. kerülete nevében Baktay Csaba, Nagyszalonta önkormányzati küldöttsége, Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő, a helyi politikai pártok – Fidesz-KDNP, Jobbik Magyarországért Mozgalom, LMP, MSZP, PM – képviselői, a Csepeli Lelkészi Kör tagjai, az Örmény Nemzetiségi Önkormányzat, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége küldötte, valamint az önkormányzat intézmények, civil és társadalmi szervezetek, egyesületek képviselői és a csepeli polgárok.

1956 hőseinek és áldozatainak tiszteletére rendezett megemlékezés a Királyerdei Művelődési Házban folytatódott, ahol Csepel Örökség Díjat adtak át.

Az emlékműsoron elsőként a Jedlik Ányos Gimnázium 10. c osztályának diákjai a magyar történelmi eseményről adtak színpadi előadást Csobánka Zsuzsanna pedagógus felkészítésével.

Ezt követően tartott emlékezőbeszédet Németh Szilárd országgyűlési képviselő.

Beszédében hangsúlyozta a szabad nemzet jövőéjért életüket adó magyar forradalmárok bátorságát, az elnyomó kommunista hatalom ellen vívott hazavédő küzdelmét s a nemzetért tett hitbeli meggyőződését. Kiemelte: „Az 56-os nemzedék nem kérte, de felvette azt a keresztet, amit a történelem neki szánt. Persze a kereszttel együtt jár a szenvedés is. Akik nem haltak meg a szovjet tankok ágyútüze és a golyózápor közepette, azokat halálra ítélték, megölték, bebörtönözték, tönkretették vagy elüldözték. Bár elbuktak, mégis hősök lettek. Olyanok, akik példaként állnak a rákövetkező nemzedékek előtt, akik előtt ma és holnap tisztelettel és kegyelettel hajtunk fejet.

Azok a százezrek, akiknek Nyugatra kellett menekülniük politikai nézeteik, hitük, kiállásuk miatt a bitófa, a börtön, a kínzások elől, azok mindig együttműködtek az őket fogadó országokkal. Türelmesen, békésen várták menekült sorsuk alakulását az ausztriai, németországi vagy olaszországi táborokban. Az 56-os magyar menekültek nem rohanták le a nyugat-európai településeket, nem verték szét a határállomásokat, nem hagytak maguk után szeméthegyeket. Tudták, hogy ők kérnek, s köszönettel elfogadták, amit kaptak” – tette hozzá a képviselő.

Az emlékműsor végén Csepel Örökség Díjat adott át Borbély Lénárd polgármester a NOE Csepeli Csoportja alapítójának, Cser Károlynénak és Ádámcsó Angéla jelenlegi csoportvezetőnek.

AZS

Fotó: Benkő-Molnár Fanni, Tóth Beáta

5656b56a

Utoljára frissítve: 2015. október 23. péntek, 13:56