"Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!" Kiemelt

Kategória: Közélet 2015. október 23. péntek, 11:57

szekely finGyújtsunk jelképes őrtüzet Székelyföldért! – Csepel is csatlakozik a kezdeményezéshez

A székely zászlót szolidaritásból elsőként kitűző Budafok-Tétény önkormányzata ismét nemzeti összefogásra szólít fel a székelyföldi autonómiatörekvések mellett, arra kérve a magyar települési önkormányzatokat, hogy Budafok-Tétényhez hasonlóan október 24-én, szombaton, magyar idő szerint 17.45-kor a saját településükön is gyújtsanak őrtüzet a szolidaritás jeléül, a székelyföldi autonómia támogatására!

A csepeli őrtűz gyújtásának helyszíne a Daru-domb, melyre tisztelettel várunk mindenkit, aki támogatja a Székely Nemzeti Tanács törekvését.

Székelyföldön a magyar pártok és politikai szervezetek összefogásával készülnek arra, hogy október 24-én este őrtüzekkel és az ég felé irányított fénycsóvákkal világítsák ki a régió történelmi határait.

Budafok-Tétény Önkormányzatának szervezésében aznap a kerületnek a Duna túlpartjáról is látható részén lobbannak fel a szolidaritás lángjai. Őrtüzekkel és fényszórókkal hívjuk fel közösen a figyelmet arra, hogy Székelyföld földrajzilag is létező, nem csupán virtuális egység!

A székelyföldi kezdeményezés elindítója, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke úgy fogalmazott, a megmozdulás elsődleges célja, hogy közösségi élményt adjon a résztvevőknek, hogy tudatosítsák, a székely zászló mellett Székelyföld körvonala is jelkép, hogy Székelyföld körvonala nem azonos a román kormány által javasolt közép-régió körvonalával. Székelyföldön a kijelölt pontokon ökumenikus istentiszteleteket követően 17.45-től 18 óráig égnek majd a lángok.

Csepelen Németh Szilárd országgyűlési képviselő és Borbély Lénárd polgármester kezdeményezésére magyar idő szerint szombaton 17.45-kor a Daru-dombon lobbannak fel a lángok. A helyszínen a szervezők már 17.30 órától várják mindazokat, akik egyet értenek a kezdeményezés céljával.

A szolidaritási kezdeményezés, felhívás fővédnöke Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke.

Utoljára frissítve: 2015. október 23. péntek, 11:57