Levélváltás: használhatják-e a horgászok a Kis-Duna-partot? Kiemelt

Kategória: Közélet 2015. október 20. kedd, 10:12

kisduna2Eltiltották, ellehetetlenítették a horgászokat a vízparttól, mert nem lehet autóval a vízparton megállni – panaszolta a Csepel Horgász Egyesület egy nyílt levélben, melyet Borbély Lénárd polgármesternek küldtek. Az egyesület szerint a futók, kutyasétáltatók, kerékpározók uralják a partot, feldöntik a horgászbotokat. Borbély Lénárd polgármester a válaszában kiemelte: az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a fejlesztésekre. Ahogyan a Balaton, a Velencei tó vagy más Duna-partok esetében is jellemző, nem a horgászok, hanem csak az autós közlekedés lett szabályozva. A Kis-Duna közvetlen közelében 360 kocsi tud parkolni, ezek közül a polgármester kész kijelölni mozgássérült helyeket is, de a partot a horgászversenyek kivételével autómentesnek képzeli el.

A Csepel Horgász Egyesület nyílt levele szerint ellehetetleníti a horgászatot, hogy nem lehet autóval közvetlenül a Kis-Duna-partot megközelíteni. „Az autókat a vízparttól 100-150-200-300 méterre lehet, kell leparkolni. Jelenleg három kiépített parkoló van 2500 méteren belül a csepeli strand és a horgásztanya között. Ezekből a parkolókból csak felpakolva, gyalogosan lehet a vízpartot elérni. Különösen fáj ez a Papírgyár mögötti úgynevezett és eddig úgy is működő versenypályán, ahol a horgászmódszer speciális horgászeszközöket igényel. Ezzel a tiltással gyakorlatilag a horgászok el lettek tiltva a vízparttól, mert lehetetlenné tették ezen horgászfelszerelések vízpartra történő juttatását” – emelték ki levelükben.

A csepeli horgászok hangsúlyozták: mint minden csepeli lakos, ők is nagy örömmel vették, hogy folyamatosan megújul a csepeli Kis-Duna partvonala, és egy élhető, kellemesen látogatható, a horgászok által is használható pihenőhely lett a már elkészített szakasz. Ugyanakkor nem értik, hogy miért lett az autók elől lezárva a part, ami csak az ő közlekedésüket korlátozza, a futókat, kutyásokat, kerékpárosokat nem.

„Mi az oka annak, hogy senki más nincs elzárva, tevékenységében korlátozva, csak a horgászok? (Futók, kutyasétáltatók, szájkosár és póráz nélkül piszkítanak a vízpartra, holott vannak kutyafuttatók, kerékpározók, akik lesöprik a gyalogosokat, feldöntik a horgászbotokat.) Mikor ellenőrzik ezeket a közterület-felügyelők? Ha valaki rosszul lesz a vízparton, a mentő hogy közelíti meg a sérültet? Mozgássérültek, hogyan tudják megközelíteni a vízpartot?” – tették fel kérdéseiket.

A part így biztonságos és mindenki használhatja – állítja a polgármester

Az autós közlekedés csak annyira lett korlátozva, mint más vízparti területeken – állítja Borbély Lénárd polgármester, aki levélben válaszolt a horgászok aggodalmaira.

A polgármester szerint kiemelt figyelmet fordítanak a természeti értékek megőrzésére és fejlesztésére. Ennek köszönhetően újult meg a Tamariska-domb, a Kiserdő és a Kis-Duna-part több kilométeres partvonala is. „Hajléktalantáborok és szemétdombok helyett ma BMX-pálya, fitneszparkok, kerékpározásra és kocogásra is alkalmas, modern közvilágítással gazdagodott új sétányok és parkok várják a csepeli polgárokat. A visszajelzésekből ítélve ezeket a fejlesztéseket a környezetükre igényes csepeliek – köztük horgászok is - nagy örömmel fogadták” – hívta fel a figyelmet Borbély Lénárd.

A polgármester kiemelte: hamarosan a 300 millió forintot is eléri a Kis-Duna part fejlesztésének összege. Ebben nem szerepel a strand vagy a parkfenntartás, a szemétszedés és a rendvédelem biztosítása. Ezért érthető, hogy ilyen összegű beruházás nem azért készül, hogy a vízparton közvetlenül autók parkoljanak. Ráadásul a part mentén 360 parkolóhely van, melyek közül jó néhány közvetlenül a vízparton található – húzta alá Borbély Lénárd.

„A part tehát kiszolgálja az autós horgászokat, de kétségkívül elsőbbséget ad a kerékpárosoknak, kocogóknak, sétáló családoknak. Tudniuk kell, hogy a partfejlesztés távlati célja is ez. A felméréseink szerint ugyanis az autómentes parti sétány felel meg a leginkább a csepeli polgárok igényeinek. Egy különleges játszóteret is szeretnénk ide építeni. Ahol pedig futkározó kisgyerekek vannak, nem jó, ha gépkocsik közlekedhetnek. Amennyiben van igényük külön mozgássérült parkoló kialakítására - tekintettel a mozgássérült horgászokra -, ebben egyértelműen partnerek vagyunk” – emelte ki Csepel polgármestere.

Borbély Lénárd végül emlékeztetett arra is, hogy a horgászokkal kötött megállapodás szerint versenyek idején az önkormányzat feloldja a lezárást, és lehetővé teszi a parthoz való, gépkocsival történő lejutást és az abba való ki- és bepakolást.

Csepel.hu

Utoljára frissítve: 2015. október 20. kedd, 13:53