Kétmilliárdot vitt volna el a csepeli MSZP korrupciója

Kategória: Közélet 2015. október 07. szerda, 08:54

Vrs-Csepel_knyv_2011A bírósági perek ugyan lassan haladnak, Csepelnek mégis gazdasági siker a szocialisták elszámoltatása: a korrupció felszámolásából évi kétmilliárd forintot nyertek. Ebből fizette vissza az önkormányzat az adósságokat, kezdődtek azok a fejlesztések, amelyeknek köszönhetően a „vörös” Csepel tavaly ősszel fideszes vezetésű maradt – mondta el Ábel Attila alpolgármester a Magyar Időknek.

 

– Csepel már a 2009 januári MSZP-s kettős gyilkosság idején úgy híresült el, mint az egyik legkorruptabb szocialista kerület. Utána lehetett hallani MSZP-s lakásmutyikról, sikkasztások és hűtlen kezelések miatt tett feljelentésekről. Mi a helyzet most az elszámoltatással?
– A rossz hír az, hogy végtelenül lassan dolgozik a magyar igazságszolgáltatás. A tisztán gazdasági bűncselekményekben vagy tart még a nyomozás, az ügyészségi eljárás és a bírósági procedúra, vagy különböző indokokkal megszüntették az eljárásokat. Óriási csalódás volt, hogy olyan ügyekben szüntettek meg eljárásokat, amelyek számunkra teljesen egyértelműen százmilliós korrupciós bűncselekmények voltak. A jó hír, hogy az elszámoltatás gazdasági része gyors és máig ható eredménnyel járt. Ahogy 2010 őszén Németh Szilárd lett a polgármester, azonnal megkezdett egy mélyre ható átvilágítást az önkormányzatban. Minden korrupciógyanús szerződést megszüntettünk, minden bűncselekménygyanús ügyben feljelentést tettünk. A gazdasági rendbetétel két évig tartott. Végül évi kétmilliárd forintos megtakarítást hozott. Csepel talán az egyetlen olyan kerület, ahol a költségvetés segítségével számszerűen meg tudjuk mondani, hogy ennyibe került a korrupció, ennyi pénzt húzott ki az adófizetők zsebéből a balliberális politikai maffia.

– Hány per fut jelenleg, és milyen eséllyel? Milyen jogerős ítéletek vannak?
– Öt év telt el. Ennyi idő alatt Magyarországon kiemelt bűncselekmények mellett csak polgári peres ítéletekre van esély. Nehéz a számszerűsítés, mert sok feljelentésből csak néhány vádemelés lesz, azokat pedig összevonhatják. A csepeli lakásmutyi ügyében például egy per folyik, amelyben öt személy ellen emeltek vádat, de tucatnyi feljelentés alapján. Néhányat ezekből meg is szüntettek: erre hivatkozva az egyik „oknyomozó újságíró” címoldalas írásban jelentette ki, hogy az egész lakásmutyiügy megbukott, megszűnt. Persze szó sincs erről, a bírósági tárgyalások megkezdődtek, Szenteczky János, a csepeli MSZP elnöke az egyik vádlott, még ha az Index a valóságot azóta sem akarja tudomásul venni. Szenteczky János ezen túl még két hűtlen kezeléses ügyben és egy becsületsértési ügyben lett vádlott. Ezek a perek várhatóan 2016 elejéig véget érnek első fokon. Még folyik az MSZP elnöke ellen néhány nyomozás, amelyekből jó eséllyel lesz vádemelés és büntetőper. Deme Gábort az emberölésért és a gazdasági bűncselekményekért életfogytiglanra ítélték, de az ő ügye a kettős gyilkosság miatt kapott nagyobb hangsúlyt. Takács Krisztiánt, a csepeli MSZP-frakció másik tagját magánokirat-hamisítás és becsületsértés miatt marasztalták el eddig jogerősen, és hamarosan elítélhetik sikkasztás miatt is. Rajta kívül még egy vádlott van az ügyben. Ezenkívül még két, MSZP-hez közel álló vállalkozó és egy, szintén az MSZP-hez közel álló magánszemély lett vádlott gazdasági büntetőperekben. Egy olyan polgári perben is jogerős ítélet született, amelyben Szenteczky János védőügyvédeit marasztalta el a bíróság.

– Az egyikük volt az, aki október elején boldog karácsonyt kívánt. A politikus ügyvédei mit tettek?
– A Hőrich és Varga Ügyvédi Irodát a bíróság jogerős döntése szerint közpénzből, egy önkormányzati cégen keresztül fizette ki Szenteczky János. Az ügyvédi iroda Szenteczky magánügyeivel foglalkozott. Ehhez havi bruttó 750 ezer forint értékben kötöttek velük megbízási szerződést, határozatlan időtartamra. Végül csaknem négymillió forintot fizettek ki nekik a csepeli adófizetők pénzéből. Dr. Hőrich Ferenc, a közpénzből fizetett magánügyvéd volt az, aki hétfőn olyan viccesnek találta azt, hogy sikerült 2016. január 13-ára tolnia Szenteczky egyik büntetőügyét, hogy boldog karácsonyt kívánt.

– A kerületet sokáig „vörös” Csepelnek nevezték, és sokan gondolták úgy, hogy nem lehet az utódpártot megbuktatni. Önöknek sikerült, sőt meg is tartották a kerületet. Mi a siker titka?
– Németh Szilárd nem csak a rezsiügyekben bizonyította, hogy megingathatatlanul ki tud állni a jó ügyekért. Ő alapozta meg a kerület fejlesztéseivel az önkormányzati győzelmet. Tavasszal az emberek inkább pártokra szavaznak, ősszel meg a helyi eredményeket értékelik. Ezért történhetett, hogy tavasszal a „vörös” csepeli voksolás ismét balliberális győzelmet hozott. Ősszel azonban még a megrögzött MSZP-s választók is tömegével szavaztak át Borbély Lénárd és Tarlós István polgármester- és főpolgármester-jelöltekre. Borbély a legfiatalabb polgármesterek közé tartozik, sok jó ötlettel, friss elképzeléssel. Folytatjuk Csepel fejlesztését, idén csak az óvodákra 400 millió forintos felújítás jutott. Folytatjuk az elszámoltatást is, és reméljük, hogy az igazságszolgáltatás végül rászolgál a nevére.

Magyar Idők

Utoljára frissítve: 2015. október 10. szombat, 21:44