Az Európai Uniónak nincs joga bevezetni a kötelező kvótarendszert

Kategória: Közélet 2015. október 06. kedd, 13:56

ogy

Az európai liberálisok, a hazai baloldal támogatásával hazánk uniós szavazati jogának felfüggesztését kívánják elérni – mondta Németh Szilárd napirend előtti felszólalásában.

 

A képviselő szerint Európa és Magyarország a második világháború óta nem állt olyan kihívás előtt, mint most. – Ha rossz döntéseket hozunk, és nem fogunk össze, akkor évek múlva nem ismerünk majd rá sem Európára, sem Magyarországra – jelentette ki Németh Szilárd, aki szerint a tömeges méreteket öltött illegális bevándorlásra az Európai Unió képtelen megfelelő választ adni. A képviselő hangsúlyozta, a kvótarendszert Magyarország kezdettől fogva elutasította, ugyanis egyetlen uniós tagállamnak sincs joga meghatározni, hogy egy másik tagállam kit engedjen be országa területére. Ez fontos tagállami önrendelkezés.
Kitért arra, hogy a nemzeti konzultáció során több mint 1 millió 100 ezer ember mondta el véleményét a bevándorlással kapcsolatban, ahol a magyarok a legfontosabb feladatnak azt tartották, hogy a magyar kormány védje meg Európai Unió és Magyarország határait, egyben a magyar és az európai identitást, kultúrát is.
– A liberálisok az Európai Unióról szóló szerződés 7-ik cikkelyét szerették volna alkalmazni Magyarországra, amely hazánk uniós szavazati jogának felfüggesztését jelenti. Bár ezt tegnap látszólag elvetették, a szocialisták javaslatára az Állampolgári Jogi Bizottság mégis úgy döntött, kérdőre vonja az Európai Bizottságot, hogy az saját hatáskörében miért nem kezdeményezett vizsgálatot a magyar kormány ellen. Amit a liberálisok kifundáltak Magyarország ellen, az a szocialisták segítségével érhet révbe. A hazai baloldal, együttműködve az európai elvtársakkal, a Szocialista Internacionáléval, a Zöldekkel és a Liberálisokkal minden áron pellengérre szeretné állítani Magyarországot azért, mert nem vagyunk hajlandóak elfogadni a kötelező kvóták bevezetését – hívta fel a figyelmet Németh Szilárd, majd arról is beszélt, hogy az Európai Unió tehetetlensége miatt Magyarország mindent megtesz azért, hogy saját hatáskörében kezelje a bevándorlási helyzetet. A határzár eredményességéről elmondta, idén eddig összesen 318054 illegális bevándorló lépte át hazánk határait, de a szeptember 15-ei műszaki-jogi határzár bevezetése óta a szerb-magyar határon csak két százalékuk jutott át.
– A haza védelme alkotmányos és erkölcsi kötelességünk, ebben különösen ma, október hatodikán, mindenkinek egyet kellene értenie – zárta felszólalását.

Németh Szilárd felvetésére Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára reagált, aki elmondta, a 7-ik cikkely szerinti intézkedés gyakorlati alkalmazására eddig még nem került sor. Hasonló intézkedés 1999-ben történt, amikor az Osztrák Néppárt kormánykoalícióra lépett az Osztrák Szabadságpárttal. Az EU-14-ek akkor úgy döntöttek, hogy átmenetileg felfüggesztik a párbeszédet az osztrák kormánnyal. Ez nem uniós eljárás volt, hanem a tagállamok egyéni politikai döntése, és a szavazati jogot sem vonták meg. A szankciók nemcsak sikertelennek bizonyultak, hanem ellentétes hatást keltettek, így azokat egy év múlva meg is szüntették. Íjgyártó István szerint a 7-ik cikkely életbe léptetése nehéz, arra a jelenlegi környezetben nincs esély, ráadásul Magyarország erre semmiféle okot nem szolgáltatott.

Csepel.hu

Utoljára frissítve: 2015. október 10. szombat, 21:45