Az aradi vértanúkra emlékeztek

Kategória: Közélet 2015. október 06. kedd, 12:59

okt6Október 6-án, az aradi vértanúk emléknapja alkalmából tartottak megemlékezést és megkoszorúzták az Aradi vértanúk útja és a Szentmiklósi út kereszteződésénél a Millennium évében állított emléktáblát Csepelen. Az eseményen Körtvélyessy Zsolt színművész a vértanúk búcsúleveleiből adott elő részletet.

GALÉRIA

Az 1848/49-es szabadságharc leverését követően 1849. szeptember végén összeült a haditörvényszék, ahol 13 tábornok ügyét tárgyalták s a vádlottakat felségsértés címén halálra ítélték. Lázár Vilmos főtiszt, gróf Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Schweidel József, Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Lahner György, Knézich Károly, Nagysándor József, gróf Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János, gróf Vécsey Károly tábornokok 1849. október 6-án, a bécsi forradalom első évfordulóján haltak vértanúhalált. Ugyanezen a napon végezték ki Pesten gróf Batthyány Lajost, Magyarország első felelős miniszterelnökét.

Az aradi vértanúkra való emlékezés 1867-ig csak titokban történhetett, a kiegyezés után azonban október 6-a országos gyásznap lett. A vértanúk mártírhalála jelképpé vált, annak a küzdelemnek a jelképévé, melyet a magyar nép évszázadokon át folytatott nemzeti függetlensége megteremtéséért, társadalmi haladásáért.

A megemlékezésen Körtvélyessy Zsolt színművész az aradi vértanúk búcsúleveleiből olvasta fel Vécsey Károly, Lázár Vilmos és Damjanich János utolsó sorait. A műsorban közreműködött Szánkár Gergő tárogatóművész.

okt6bEzután az emléktáblánál koszorút helyezett el a csepeli önkormányzat nevében Borbély Lénárd polgármester, Németh Szilárd országgyűlési képviselő munkatársa, Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő, a helyi politikai pártok – a Fidesz-KDNP, a Párbeszéd Magyarországért, az LMP és MSZP – képviselői, valamint az 1956-os Történelmi Emlékbizottság Katonai Tagozata, a Vitézi Rend, az Örmény Nemzetiségi Önkormányzat követei, a társadalmi és civil szervezetek képviselői, a csepeli diákok és az emlékezők.

Az emléknapon a DK képviselői nem vettek részt.

A tiszteletadás jegyében a résztvevők mécsest gyújtottak.

AZS

Fotó: Tóth Beáta

Utoljára frissítve: 2015. október 10. szombat, 21:46