Nemzeti akarat

Kategória: Közélet 2015. szeptember 23. szerda, 07:35

bpszMenekült az, aki az életéért küzd, aki igazolni tudja, hogy háborús övezetből jött. Az nem menekült, aki megafonnal vagy speciális drótvágóval a kezében érkezik a határhoz – mondta Németh Szilárd, a Nemzetbiztonsági Bizottság alelnöke, aki az V. kerületi Belvárosi Polgári Szalon vendégeként tartott előadást az illegális bevándorlásról.

Németh Szilárd szerint fontos, hogy különbséget tegyünk menekült, és illegális bevándorló között. A menekült köteles együttműködni a hatóságokkal, és nem mondhatja, hogy ő egy biztonságos európai országból egy másik európai országba szeretne tovább menni. Illegális bevándorló vagy gazdasági migráns az, aki a jobb élet reményében indult el Európa fel, és útját embercsempészek szervezik. Ezzel kapcsolatban ismertette az Interpol tavalyi adatát, miszerint az embercsempészet 36 milliárd eurós üzlet volt. Megjegyezte, Magyarországon több mint 1600 embercsempészt fogtak el.

- A menekültügyi politikát a legtöbb nyugati politikus – főleg Németországban – összekeveri a népesedési politikával, a demográfiai problémákkal. A jóléti társadalmak az olcsó, kétkezi munkát a bevándorlókkal akarják elvégeztetni. Nemcsak a munkaalapú társadalomban való bizalmuk rendült meg, hanem a családba vetett bizalmuk is. Nem vállalnak harmadik, negyedik gyermeket, mert akkor rosszabbul fognak élni. Úgy gondolják, hogy a demográfiai problémákat bevándorlással meg lehet oldani. Németországban évente plusz 250 ezer emberre van szükség ahhoz, hogy ki tudják fizetni a nyugdíjakat, és fenntartható legyen a GDP-növekedés – mondta a képviselő, aki szerint semmi garancia nincs arra, hogy a bevándorlók dolgozni jönnek Európába. Rámutatott, olyanok is vannak, akik munka nélkül csak a jóléti államok vívmányaiból akarnak részesülni, és vannak, akik csak azért jönnek, hogy terrorcselekményeket hajtsanak végre.

Felhívta a figyelmet, hogy Magyarország egyedül nem képes megoldani ezt a problémát, csak kezelni tudja, viszont, tette hozzá, hazánknak vannak megoldási javaslatai is, miszerint az Európai Uniónak támogatnia kellene az Európán kívüli menekülttáborokat. – Mind a 28 tagállamnak akár egy kvótarendszer alapján, például a befizetéseihez vagy a GDP-hez mérten kellene hozzájárulnia ahhoz, hogy a menekültek Törökországban, Libanonban emberi körülmények között éljenek, és a polgárháború után visszatérhessek hazájukba. Görögországnak pedig a schengeni határok megvédésében kell segítséget nyújtani – vázolta.

A magyar-horvát határon épülő műszaki határzárról elmondta, a gyorstelepítésű drótakadály eddig 30 kilométernyi szakaszon áll. Ha ez a teljes határszakaszon elkészül, akkor következik a NATO-kerítés építése, ami a terepviszonyoktól függően 3,5-4 méter magas lesz. A műszaki határzár a jelzőrendszerrel, a hőkamerákkal lesz teljes, amely – a honvédséggel kiegészülve – alkalmas lesz arra, hogy a szerb-magyar határszakaszhoz hasonlóan megvédje ezt a határszakaszt is.

Kitért a nemzeti konzultáció fontosságára is, ahogy fogalmazott, nincs még egy olyan ország Európában, ahol a teljes lakosság tizenegy százaléka véleményt nyilvánított volna a migrációról, és a kérdésektől függően az emberek 80-90 százaléka egyetért a kormánnyal. – A Fidesz az egyedüli párt Európában, amelyik a migránskérdéssel kapcsolatban ilyen széles körű felhatalmazás birtokában van. Nincs még egy miniszterelnök Európában, aki úgy előrelátta ezt a problémát, mint Orbán Viktor – hívta fel a figyelmet.

Egy hozzászóló kérdésére válaszolva elmondta, nem szabad összekeverni a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet a háborús helyzettel. – A rendőrök és a katonák a fegyverhasználatra vonatkozó jogszabályok alapján használhatják a fegyvert, úgy, ahogy békeidőben teszik. Ha fegyverhasználatra kerül sor, fontos, hogy egyrészt ehhez meglegyen a kellő jogalap, másrészt hogy az arányos legyen. A határőrizeti feladatokkal továbbra is a rendőrség van megbízva, a honvédség nem vonhatja el a rendőrség hatáskörét – magyarázta, majd kitért arra, hogy a határvédelem terén is az európai kultúrát kell képviselnünk, ahol az erő nem a fizikai megsemmisítésben fejeződik ki, hanem a rendben, a szervezettségben, az emberséges fellépésben. Magyarország európaiságból jelesre vizsgázott – jegyezte meg.

Németh Szilárd szerint Magyarországon széles körű társadalmi összefogás bontakozott ki. – Még a nem Fidesz-szavazók is egyetértenek azzal, hogy a hazánkat, a kultúránkat meg kell védeni. Magyarországon most ez a nemzeti akarat, amit a hamarosan megszerveződő Orbán Viktor melletti tömegtüntetés is bizonyítani fog – zárta gondolatait.

Utoljára frissítve: 2015. október 07. szerda, 14:44