Üléseztek a képviselők: háromszorosára nőtt a lakhatási támogatás összege

Kategória: Közélet 2022. december 01. csütörtök, 09:09

Onkormanyzat Csepel2022t

A képviselő-testület novemberi ülésén a képviselők egyhangúlag megszavazták a csepeli lakhatási támogatás havi összegének emelését, amely tovább erősíti a csepeli szociális hálót a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben.

Döntés született arról is, hogy Borbély Lénárd polgármester kezdeményezését felkarolva az önkormányzat segítséget nyújt a két ideiglenesen bezárt posta további működéséhez. Két olyan határozatot azonban, amely a kerület működőképességének fenntartásához kell, nem szavazott meg a képviselő-testület. Az idei költségvetés módosításának vitájában Takács Krisztián (MSZP) módosító javaslatot nyújtott be a csepeli szociális támogatásokra (ápolási, gyógyszer, gyógyászati segédeszközök és lakhatási támogatás) fordítható összeg keretének 40 millió forinttal történő emeléséről. A polgármester megjegyezte, hogy a keretösszeg még egyszer sem fogyott ki, de azzal a változtatással befogadta a javaslatot, hogy a gazdálkodás biztonságát segítő céltartalékból vonják el, ne a Csepeli Városkép Kft. részére elkülönített fedezetből. Bercsik Károly (Fidesz) ügyrendi javaslattal élt, miszerint nem érti a módosítást, ezért vegyék le a javaslatot. A képviselők 11 igen, 4 nem és 3 tartózkodás mellett döntöttek a javaslat levételéről: a Fidesz öt képviselője mellett az MSZP, a DK és a Momentum politikusai szavaztak együtt Borbély Lénárd polgármester javaslata ellen. A testület ezután 6 igen, 3 nem és 9 tartózkodás mellett nem fogadta el a helyi adókról szóló rendelet módosítását sem. Itt szintén együtt szavazott az MSZP, DK, Momentum politikusaival a Fidesz öt képviselője. Amikor Takács Krisztián jelezte, hogy az adóemelés semmilyen formáját nem tudja támogatni, Borbély Lénárd felhívta a képviselők figyelmét, hogy nem adóemelésről van szó, hanem inflációkövetésről. Az elmúlt két évben nem történt adómérték-változtatás, az előterjesztésben szereplő 11,2 százalékos korrekció pedig még így is elmarad attól, amit az infláció emelkedése indokolna. Hozzátette, a korrekció azért szükséges, hogy az önkormányzat működését finanszírozhassák. A szavazást követően a polgármester kérésére Horváth Andrea, az Adóügyi Iroda vezetője elmondta, a képviselők döntése a jövő évi költségvetésből 300 millió forint adóbevétel-kiesést eredményez. Ez a többletbevétel szolgált volna a megemelt szociális támogatások fedezetéül.

 

Támogatás, kerékpárút

 

Minden képviselő megszavazta azt a polgármesteri előterjesztést, amely a lakhatási támogatást a jelenlegi havi 5 ezerről 15 ezer forintra emeli. Ezzel együtt a jövedelemhatárok is emelkedtek, így bővül a támogatandók köre is. Szintén egyhangúlag támogatták a képviselők azt a polgármesteri előterjesztést, hogy a csepeli óvodapedagógusok számára jövőre is biztosítva legyen a csepeli pótlék, amelynek összege óvodapedagógusoknak havonta bruttó 40 ezer forint, sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozóknak pedig havonta bruttó 50 ezer forint. Sokakat foglalkoztat, hogy meddig tart a munkavégzés a Weiss Manfréd úton. Mint ismeretes, elektromos kábelfektetési munkálatok miatt még ősszel felbontották a kerékpárút burkolatának egy szakaszát, amely nagy felháborodást okozott a csepeliek körében, mert az új burkolatot nem a bontás előtti minőségben és technológiával állították helyre. Ezért a Budapest Közút Zrt. az alvállalkozót a korábbi állapotok helyreállítására kötelezte. Balla Réka, a Városrendezési Iroda vezetője képviselői kérdésre elmondta, a munkálatok befejezésének határidejét február 28- áig hosszabbították meg.

 

Pártok feletti összefogás a kispostákért

 

Először Borbély Lénárd polgármester állt ki az ideiglenesen bezárásra került csepeli kisposták téli fenntartása mellett (Szent István út 230. és Vénusz utca 6.). A polgármester már a döntés meghozatalakor felvette a kapcsolatot a Magyar Postával, majd hivatalos levélben kérte a csepeli kisposták működésének fenntartását. (Összefoglaló a 4. oldalon) Ebbe az önkormányzat is hajlandó lenne olyan szinten részt venni, hogy elengedi a bérleti díjat, esetleg beszáll a rezsiköltségekbe. Ezt a szándékot erősítő előterjesztést fogadott el a képviselő-testület a postahivatalok működésének biztosítására. A javaslat szerint az elhibázott brüsszeli szankciós politika hatására előállt energiaválság miatt nehéz helyzetbe került Magyar Posta megsegítése érdekében az önkormányzat legfeljebb 50 százalékos mértékig vállalja át a posták működésének költségeit. Az előterjesztést valamennyi képviselő támogatta, azonban a fedezet biztosítása a jövő évi költségvetés feladata. Az adókiesés azonban itt is problémát okozhat.

 

Köszöntések az ülés előtt

 

A testületi ülés előtt Borbély Lénárd polgármester a képviselő-testület nevében köszöntötte a kiemelkedő eredményeket elért csepelieket. Budapestért Díjban részesült dr. Dobák András, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat főigazgató főorvosa, Rizmajer József, a Rizmajer Kézműves Sörfőzde alapítója, tulajdonosa. Dr. Barna Sándor Emlékérmet kapott Zsarnóczki László rendőr alezredes, a BRFK XXI. Kerületi Rendőrkapitányság rendészeti osztályának vezetője, Papp László Budapest-Sportdíj elismerésben részesült Nagybányai-Nagy Anna, a Budapesti Honvéd Sportegyesület sportlövője. (Cikkünk a 6. oldalon). Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Szenátusa Felkai Péterné dr. Klinghammer Júliának aranyoklevelet adományozott lelkiismerettel és szakmai felkészültséggel végzett munkájáért. Török Ferenc csepeli sportlövő a Kairóban októberben megrendezett világbajnokságon bronzérmet szerzett, és ezzel a magyarok közül a legjobb eredménnyel zárt. Az Island Rock Csepel TSE táncosai az őszi világversenyeken kiemelkedő eredményeket értek el. Szeptemberben a döntőbe került Hypnotiq ladies nagyformáció 6. helyezést ért el, októberberben pedig a Step up-girls nagyformáció a 4. helyen zárta a versenyt az Európa-bajnokság döntőjében, a világkupán pedig bronzérmet szereztek.