Fogjunk össze újra! - interjú Borbély Lénárd polgármesterrel az elmúlt három évről, a kerület előtt álló feladatokról

Kategória: Közélet 2022. október 19. szerda, 12:35

TBE 2083Október 13-án volt három éve, hogy újrázott az önkormányzati választáson Borbély Lénárd csepeli polgármester, megkezdve ezzel a második ciklusát. A kerület első emberét kérdeztük az elmúlt időszak jelentősebb fejlesztéseiről, beruházásairól, a Csepelt érintő legfontosabb történésekről, különösen a járvány és az energiaválság okozta problémákról.

 

Kezdjük a végéről. Lesz fűtés, meleg víz télen a csepeli közintézményekben?

 

Természetesen lesz.

 

Csak azért kérdezem, mert nemrég látott napvilágot, hogy például Dorogon lekapcsolják a távfűtést a város kilenc közintézményében, és azokban meleg víz sem lesz.

 

Mi is racionalizálunk, mivel nekünk is jelentősen megemelkedtek az energiaköltségeink. Mindent megteszünk, hogy a kerület biztonságos működése továbbra is biztosított legyen.

 

Térjünk vissza a kezdetekre. 2019. október 13-a óta újra Borbély Lénárdnak hívják Csepel polgármesterét. Milyen tervekkel vágott neki az új ciklusnak?

 

Három évvel ezelőtt a csepeliek az önkormányzati választáson értékelték az addigi munkát, amelyet a kerület érdekében végeztünk. Igyekszem azóta is megszolgálni a bizalmukat. Óriási megtiszteltetés egy újabb felhatalmazás, ugyanakkor hatalmas felelősség is, hiszen az itt élők jövőjéről van szó. A beruházásokkal kapcsolatban el tudom mondani, hogy milliárdos fejlesztéseket indítottunk el és valósítottunk meg az elmúlt három évben annak ellenére, hogy 2020 tavaszán jött a koronavírus-járvány…

 

Apropó: koronavírus. Hogyan hatott ez Csepelre?

 

Nehéz időszak volt, de igyekeztünk mindent megtenni a csepeliek biztonsága érdekében. A rendezvényeink elmaradtak, és elhalasztottunk minden olyan eseményt, amelyen nagy számban vehetnek részt gyerekek. Minden támogatást megadtunk a helyi egészségügynek, fertőtlenítőkkel láttuk el intézményeinket, maszkokat osztottunk a helyi lakosoknak, ha pedig kellett, házhoz is vittük ezeket. Az oltások megjelenésével, a háziorvosoknak besegítve szerveztük meg az emberek oltakozását.

 

És mi lett a tervezett fejlesztésekkel? Azok nem álltak le?

 

Szerencsére a tervezett munkákat tudtuk folytatni, sőt új fejlesztéseket is indítottunk. Befejeztük az óvodaudvarfelújítási programunkat. Elindítottuk az iskolák felújítását. A Herman és a Mátyás suli után idén a harmadik, a Katona iskola újult meg önkormányzati önerőből. Ezek önmagukban is milliárdos fejlesztések. A kormány beruházásában épül-szépül a Jedlik iskola is. Két éve létrehoztuk és megnyitottuk az Összetartozás Házát. Felújítottuk a Csepeli Napközis Tábort, amely ‒ a rengeteg ingyenes nyári tábornak köszönhetően ‒ azóta is nagy sikernek örvend. Közösségi tervezéssel, az emberek véleményét kikérve, elindítottuk az ifjúsági tábor fejlesztését. A több száz milliós beruházást két ütemben, várhatóan a jövő év második felében fejezzük be. Büszke vagyok arra, hogy a néhány éve megálmodott Görgey-parkot hamarosan az elmúlt hetekben elhunyt 1956-os hősről, Wittner Máriáról nevezzük el. Rengeteg új utat is építettünk. Remélem, nemsokára elindulhat a nagyforgalmú Táncsics Mihály utca megújítása, és még ha van is lemaradásunk az útfejlesztések terén, a munkát az összes csepeli útszakasz megújításáig tervezzük folytatni. Mindezek mellett meg kell említenem, hogy közösségi programjaink a járvány után újraindultak, várjuk programjainkra a kikapcsolódni vágyó korosztályokat, legyen szó akár családokról, idősekről vagy éppen fiatalokról. Arra pedig különösen büszke vagyok, hogy október közepétől Észak-Csepelre költözött Budapest egyik legismertebb zenei, szabadidős, kulturális helyszíne, a Barba Negra, így nem kell elmenniük a fiataloknak más kerületbe, vagy a belvárosba szórakozni. A Barba Negra új helyszínén a fiatalok egy biztonságos, jól megközelíthető, a csepeliek nyugalmát nem zavaró helyen kapcsolódhatnak ki.

 

Korábban említette az egészségügyi intézményeket, valamint hogy a járvány alatt együttműködtek a Tóth Ilona szakrendelővel. Történtek ott is fejlesztések?

 

A kormány támogatásával milliárdos beruházások valósultak meg a csepeli egészségügy területén. Az Egészséges Budapest Program keretében közel 3,5 milliárd forint támogatás jutott Csepelnek, ezt mi kétszázmillió forinttal egészítettük ki. Új szakrendeléseket indítottunk, felújítottuk a tüdőgondozót, új kiegészítő orvostechnikai eszközöket helyeztünk üzembe, orvosi rendelőket tataroztunk, miközben részben önkormányzati forrásból megújult a Táncsics utcai és a Csikó sétányi rendelő. A jövőt illetően pedig felújítjuk az egykori szülőotthon épületét, elindítjuk a kerületben az egynapos sebészetet és további orvostechnikai eszközöket szerzünk be. Ma már folyamatos mammográfiai szűrés van Csepelen, és az új ultrahang-berendezések is a kerületi egészségügy javát szolgálják. Ehhez kapcsolódik, hogy megvásároltuk az anafilaxiás sokk kezelésére használható allergiagyógyszert, az Epipent a csepeli bölcsődéknek és óvodáknak. A kormány támogatásával két éve pedig még egy vadonatúj Volkswagen mentőautót is átadtunk a csepeli mentőállomás részére.

 

Ezek nagyszerű hírek, csakhogy kérdés, tudják-e folytatni a munkát, nyakunkon ugyanis az energiaválság.

 

Másfél vagy kétmilliárd forinttal növekszik az energiaköltségünk éves szinten. Ez brutális összeg. A kialakult helyzetben elsődleges feladatunknak azt tekintjük, hogy biztosítsuk a kerület működését, a szükséges prioritásokat felállítva.

 

Mik a legfontosabb feladatok?

 

Prioritásként kezeljük gyermekeink biztonságát, a szociális, valamint a nyugdíjas intézményeinket, a kerületi egészségügyet. Ezeknek működniük kell. Nem állhat le az önkormányzat és annak egyik intézménye sem. Átnéztük az új költségeket, és a napokban döntünk arról, hogy miként tudnánk a megemelkedett árak miatt pénzt spórolni. A részletes intézkedésekről természetesen be fogunk számolni a lakosoknak.

 

Mivel tudják támogatni az itt élőket?

 

Áttekintjük például a segélyezési rendszerünket, hogy több jusson az igénylőknek. De módosítottuk az ablakcsereprogramunkat is. Nagyobb lett a pályázati összeg, és az igénylés időtartami megkötését eltöröltük. Az állam támogatásával izzócsereprogram indul. Sikerült megoldanunk azt is, hogy ne zárjon be a Zászlós munkásszálló, megakadályozva ezzel több száz ember utcára kerülését. Ezenkívül kamatstopot vezettünk be az önkormányzati lakást vásárlóknál. A kamat mértékét hat százalékban maximalizáltuk, ezzel jelentősen csökkentjük és befagyasztjuk a fizetendő törlesztőrészleteket.

 

Hogyan látja az elkövetkezendő időszakot?

 

Súlyos gazdasági nehézségek előtt állunk, amelyeket orvosolni kell Csepel működési biztonságának érdekében. Ezért születtek a korábban említett intézkedések, és segítenek ebben azok a források is, amelyeket a megtakarításunk eredményeképpen értékpapírokba kötöttünk le. Az elkövetkezendő időszak mindenki számára nehezebb lesz, ezért arra kérem a csepelieket, hogy segítsük egymást és tartsunk össze. A világjárvány alatt egyszer már sikerült. Sikerülni fog most is.