Gulyás Gergely: Huszonöt százalékos gázcsökkentést írtunk elő az állami szerveknek

Kategória: Közélet 2022. szeptember 08. csütörtök, 12:27

b2f7e7851ae942e088614721574642d2Egész Európában rendkívül nehéz az energiaellátás helyzete, az árak emelkedésének következtében válsághelyzet alakult ki. A szankciós politika nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, Oroszország azonban extra profitra tett szert – mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, Kormányinfón. 

A szerdai kormányülésen a jelenlegi energetikai és gazdasági helyzetet értékelték. A miniszter közölte, a válság következtében gázellátási és ár problémák vannak, azonban előbbi Magyarországot nem érinti.

Csökkenteni kell a gázfogyasztást, a takarékoskodást a kormány saját magán fogja kezdeni, ezért a magyar kormány a kórházak és a szociális intézmények kivételével 25 százalékos gázcsökkentést írt elő az állami szerveknek és az állami tulajdonú gazdasági társaságoknak – jelentette be.

 

A miniszter hangsúlyozta: a legnagyobb támogatási program Európában Magyarországon van, ahol 150 ezer forint az átlagtámogatás havonta. Hozzátette, azon vagyunk, hogy ezt fenn tudjuk tartani. A miniszter elmondta azt is, hogy tűzifa és-barnaszén-programot hirdet a kormány: a jövő héttől nem csupán a Tüzépnél lehet fát venni, hanem az erdőgazdaságoknál közvetlenül is. 

 

Tíz köbméter fát mindenkinek tudnak adni a fűtési szezon kezdetéig – emelte ki Gulyás Gergely. Kiemelte: a vállalati szektorban komoly nehézségeket tapasztalnak, ezért munkahelyvédelmi programra lesz szükség, főleg a kis-és középvállalkozásoknál.

 

A tegnapi kormányülésen arról is döntés született, hogy minden távhővel fűtő lakást mérőórával lássanak el. A miniszter tájékoztatása szerint ma mintegy 130-140 ezer olyan ingatlan van, amelyik nem rendelkezik mérőórával, ezért 28 fillérrel emelik meg a távhő filléreket, de ezt is az ipari fogyasztók fizetik, és nem a lakosok fogják megfizetni. A jelenlegi kapacitások mellett egy évben körülbelül 30 ezer mérőórát lehet beszerelni, tehát egy 4-5 éves program lesz, mire minden lakást mérőórával látnak el.

 

Közös érdek a források biztosítása

 

Az uniós ügyekre térve a tárcavezető emlékeztetett, hogy jelenleg három területen, az úgynevezett kondicionálási eljárás, a helyreállítási alap, illetve a hétéves költségvetés kapcsán folynak tárgyalások. Mint mondta, ez Európai Bizottság célja, hogy elsőként a kondicionálási eljárást zárják le, a kormány pedig egyetért a bizottsággal abban, hogy az uniós pénzek hatékony és átlátható elköltése közös érdek, ezért elfogadták az EB javaslatait. 

 

Varga Judit miniszter asszony és Bóka államtitkár úr most is Brüsszelben tárgyal, a héten Navracsics miniszter úr is, ő a múlt héten is európai uniós biztosokkal folytatott tárgyalásokat. Azt reméljük, hogy ennek megfelelően a bizottság kedvező döntést hoz – fogalmazott a miniszter. 

 

Gulyás Gergely ennek kapcsán felszólította a baloldali EP-képviselőket, akik – szavai szerint – mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne jussunk hozzá a hazánkat megillető EU-s forrásokhoz, hogy fejezzék ezt a magatartást. Ez a tevékenység ugyanis feloldhatatlan ellentmondásban áll azzal, hogy megbízatásukat a magyar választóktól nyerték el.

 

Új állampapír-stratégia

 

A miniszter arról is tájékoztatott, hogy döntöttek az új állampapír-stratégiáról is, amelyet el is fogadtak. Ez azt jelenti, hogy egyes állampapírok hozamát megemelik, illetve szeptemberen olyan új állampapírt is bocsátanak ki, amelynek induló kamata eléri a 11 százalékot. A miniszter közölte, a tűzifaprogram jövő hét közepétől indul és a fűtésszezon közepéig biztosan tart.

 

Újságírói kérdésre a miniszter a rezsi-és gázárakról szólva úgy fogalmazott: az éves gázfogyasztást nem lehet 12 egyenlő részre bontani, ezért az MVM egy úgynevezett jelleggörbe szerint számláz. Ezt a miniszter szerint nem kommunikálta kellő világossággal a cég, pedig a kormány erre kérte. 

 

Ezért elnézést is kell kérnünk – mondta Gulyás. A miniszter kiemelte viszont, hogy ha valaki a végén összességében nem éri el az éves átlagfogyasztást, akkor vissza fogja kapni azt a pénzt, amit év közben esetleg a jelleggörbés számolási mód miatt ráfizetett. 

 

Hangsúlyozta, hogy az önkormányzatokkal folyamatosan tárgyal a kormány: az első feladat mindenhol az ugyanakkor, hogy mindenki saját maga próbáljon meg spórolni, a kormány ahol tud, ott segíteni fog. Megemlítette, hogy az októberben lejáró árstopokról a következő kormányülésen lesz szó.

 

Azzal kapcsolatban, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán az áramfogyasztás szabályozását és az energiacégek extraprofitjának lenyesését javasolta, a miniszter kifejtette: nem teljesen értik Ursula von der Leyen javaslatát, hiszen az árakat a tőzsde alakítja ki. Hozzátette, hogy minden feleződne, ha holnap megszüntetnék az Oroszország elleni szankciókat. 

 

Európa nem önfenntartó a gáz szempontjából, ezért nincs értelme árplafonról beszélni, de várjuk a kidolgozott javaslatokat – emelte ki a miniszter. Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány szerint a Paks2 projekt lassan haladt, de nem kommentálta Süli János lemondását.

 

A baloldal a hazája ellen politizál

 

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva a miniszter kifejtette: egyelőre nem látszik, hogy Ukrajna hogyan tudna saját lábra állni, de segíteni kell neki. 

 

A szankciók miatt nem nagyon lesz olyan állam Európában, aki segíteni tud, az pedig egészen tragikus helyzet lehet. Havi 9 milliárd euró segítségre lenne szüksége Ukrajnának – tette hozzá a tárcavezető. Kiemelte: elfogadhatatlannak tartja, hogy a baloldali politikusok az EU-ban Magyaroroszág ellen politizálnak. 

 

A külföldről érkező baloldali kampánypénzek kapcsán lapunk kérdésére a miniszter kijelentette: a pártok a kampányra külföldről nem kaphatnak pénzt. Ez soha nem is volt vitás Magyarországon, ebben a rendszerváltozás óta minden párt egyetértett, és a mindenkori jogszabályok is tartalmazták. A vád súlyos, és van egy beismerő vallomás már, éppen ezért ezt az ügyet ki kell vizsgálni – húzta alá. 

 

Ráadásul ez az eset is jól mutatja – fűzte hozzá –, ha valaki külföldről kap pénzt, nem zárható ki, hogy egy idő után külföldi érdekeket is képvisel.

 

Erősíteni kell a V4 együttműködést

 

A V4-es tagállamok kapcsolatáról szólva, a miniszter kifejtette: a V4-ek motorja a lengyel-magyar együttműködés, ugyanakkor mindegyik visegrádi tagállam a haszonélvezője annak. Ha a lengyel-magyar együttműködésben az Ukrajnát ért orosz agresszió kapcsán részben sikerül közös megállapodásra jutni, illetve arra helyezik a hangsúlyt, amelyben egyetértés van, akkor a V4-es együttműködés erősítésének semmilyen akadálya nincsen. Egy-egy rövid ideig hivatalban lévő politikus rossz mondatain pedig túl kell lépni – fogalmazott a tárcavezető.

 

Arra a kérdésre, hogy átírják-e a jövő évi költségvetést, miután alábecsülték az inflációt, közölte: egyelőre még nem, de a jövő évi költségvetést, a novemberi-decemberi adatok fényében át kell tekinteni, és elképzelhető, hogy módosítani kell, De addig még sajnos olyan hektikus gazdasági változások lehetnek, hogy januárig nem érdemes azt megtenni.

 

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint a gáztartalékok ügyében jól állunk, a tárolók töltöttsége 65,4 százalékos. Ez a mennyiség Magyarország ellátásához 81 napra, ha viszont csak a lakossági ellátást nézzük, akkor 171 napra elegendő.

 

Nehéz télre kell számítani

 

A miniszter újságírói kérdésre kifejtette: 200 millió köbméteres spórolást jelenthet az állami intézmények gázfelhasználásának csökkentése. Gulyás Gergely azt mondta, szerinte a teljes gázfelhasználás is csökkenni fog, az ipar mindenképpen csökkenti a felhasználást.

 

Budapest ügyeiről szólva, a tárcavezető szerint azt látjuk, hogy a főváros előidézett egy közlekedési káoszt, ezért emeli a fővárosi városvezetés a parkolási díjakat.

 

Kérdésre elmondta azt is: álhír, hogy Törökországban készülnének a magyar útlevelek. Korábban a török belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy 250 ezer magyar útlevelet gyártanak idén Törökországban. A miniszter hangsúlyozta, hogy ez nem igaz, erről megkérdezte a külügyminisztériumot is.

 

A közbeszerzési ellenőrző hatóság létrehozásával kapcsolatban kifejtette: ennek a létrehozását az Európai Bizottság kérte, de a kormánynak ez nem volt ellenére. Hozzátette: Magyarországon a közbeszerzési szabályok ma egyébként is sokkal szigorúbbak, mint Európa sok országában.

 

A mátrai erőmű újraindításáról szólva a miniszter úgy fogalmazott: számtalan új, zöld beruházás indult el, amelyet folytatni fognak és ha megérkeznek, a helyreállítási alap pénzeiből is szánnak erre pénzt. Mint mondta: ez az erőmű 2029-ig biztos működni fog.

 

Kérdésre Gulyás Gergely kifejtette: egyelőre az állami erdőgazdaságoknál vezetik be az ársapkát a tűzifa vásárlására. Nehéz télre számít a miniszter. Úgy fogalmazott: Magyarország tekintetében nem az a kérdés, hogy lesz-e elegendő gáz, hanem hogy hogy tudjuk megoldani, hogy az olcsóbb legyen.

 

Magyarnemzet.hu