Fontos módosításokat jelentett be a rezsicsökkentés kapcsán Gulyás Gergely

Kategória: Közélet 2022. augusztus 23. kedd, 14:02

5b8c00d26b2c4690b05a07f8cfd6bcbaBiztosított az energiaellátás Magyarországon, a jelenlegi fogyasztási, fogyasztói és piaci igényeket egyaránt sikerül kielégíteni, és folyamatosan tárgyalnak a stratégiai tartalékok bővítéséről is. Sajnos azonban jelentősen emelkedtek az energiaárak, a gáz ára újabb és újabb rekordokat dönt, ezért a kormány a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztás erejéig tudja biztosítani minden háztartás számára – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi Kormányinfón.

 

 

Gulyás Gergely közölte: a kormány továbbra is fenntartja, hogy az 1729 köbmétert valamennyi háztartásnak rezsicsökkentett áron kell megkapnia. A kormány ezért állapította meg 63645 megajoule-ban a fűtőértéket.


Mint mondta, ez jelentősen több, mint ami korábban volt, mivel akkor az átlag fűtőérték szerepelt a rendeletben, ami körülbelül 59000 megajoule volt. Most pedig a kormány által elfogadott rendeletben, ami vélhetően a mai napon is meg fog jelenni, a leggyengébb fűtőérték melletti megajoule szám szerepel.


A benzinárstop kapcsán továbbá elmondta: október elsejéig mindenképp fenntartják az intézkedéseket.

 

Mint kiderült, a Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes vezetésével megtartott kormányülésen áttekintették az Európai Unióval való tárgyalásokat is. Tájékoztatása szerint jelenleg három területet, az újraépítést, a kondicionálást, és a következő hétéves költségvetést érintik, az Európai Bizottsággal való tárgyalások. Az uniós testülettel konszenzusra jutott a kormány, jelenleg technikai tárgyalások zajlanak, ezután a kondicionálási eljárás lezárható, majd az újraindítási és a költségvetési pénzekről is megállapodhat a kormány és az unió. Ennek kapcsán s miniszter megjegyezte: szégyenteljesnek tartja, hogy a magyar baloldal európai parlamenti képviselői azon dolgoznak, hogy Magyarország ne kapja meg a nekünk járó pénzeket. Ezzel az ellenzék az orvosok és a pedagógusok béremelését veszélyezteti – szögezte le. A Magyar Nemzet kérdésére jelezte azt is, hogy a Bizottságnak harminc napon belül értékelnie kell a kormány válaszát. Mint mondta, ő bizakodó az EB reakciójával kapcsolatban, hiszen minden javaslatukat elfogadta a kormány.


A Vodafone Magyarország felvásárlásával kapcsolatban arra voltunk kíváncsiak, mit szólnak azokhoz a kritikákhoz, melyek szerint túl magas az ár, illetve, hogy miért fontos egy nemzeti telekommunikációs cég. A miniszter válasza szerint, mint minden nagyobb adás-vételt ezt is egy könyvvizsgálói eljárás előzött meg, melyben felmérték a cég értékét. A hazai közben lévő telekommunikációs vállalat stratégiai jelentőségű a miniszter szerint.


Az OMSZ vezetőinek felmentése kapcsán a tárcavezető közölte: Palkovics László technológiai és ipari miniszter a döntését nem indokolta meg.
Véleménye szerint a vezetők felmentése a tűzijátéktól független, a szakminiszter ugyanis régóta elégedetlen volt az OMSZ vezetőségével. Az augusztus 20-i előrejelzés pontatlansága pedig az utolsó utáni csepp volt. Persze, az augusztus 20-i hibázás nem lenne elegendő az elbocsájtáshoz, itt azonban nem csak erről volt szó. Ez a döntés tehát a hibás előrejelzés nélkül is megszületett volna
– szögezte le. Hozzátette, a kormány helyesnek tartja a döntést.


Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely arról is beszámolt, hogy a tavalyi évhez hasonló mennyiségű nyugdíjprémiumra lehet idén is számítani.
Kiemelte azt is, hogy soha nem merült fel, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.


Borítókép: Gulyás Gergely miniszter. Fotó: (Teknős Miklós/Magyar Nemzet)

 

Magyarnemzet.hu

Utoljára frissítve: 2022. augusztus 23. kedd, 14:10