Nyomtatás

„Megvédjük a Kis-Duna-partot”

Kategória: Közélet 2022. június 03. péntek, 19:44

kimbaCsak a part melletti kondiparkot volt hajlandó szabaddá tenni a Németh Szilárdhoz kötődő Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA), miután Borbély Lénárd polgármester a kordon lebontására szólította fel őket. A létesítmény köré engedély nélkül épített kordont beljebb húzták, de megmaradt. Az Ifjúsági Tábor területének beépítéséhez is ragaszkodnak. Borbély Lénárd, Csepel polgármestere ugyanakkor a kordon lebontása érdekében bírósághoz fordul. Kiemelte: a csepeliek 84 százaléka ellenezte a „sportkollégium” kis-Duna-parti megépítését, ezért az önkormányzat megvédi a partot a beépítéstől, az Ifjúsági Tábort pedig a terveknek és a csepeli lakosság kérésének megfelelően a csepeli gyerekek táboroztatása érdekében újítja fel.

Ha nem lenne kordon a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia körül, bárki – akár csepeliek is – bemehetnének, és leparkolhatnának a birkózócsarnok területén. Ezért nem fogják lebontani a kerítést – írták hivatalos válaszlevelükben Borbély Lénárd polgármester kordonbontásra való felszólítására. Németh Szilárd – aki részt vett a Fidesz 2007-es kordonbontásában – egy Facebook-posztban védte az engedély nélkül épített kerítést.

„A kordon túloldalán egy önkormányzati kocsma is látható, ezzel ellentétben, a KIMBA területén, a kordonon belül viszont alkoholt fogyasztani és dohányozni is tilos!” – fogalmazott a politikus. Bár tény, hogy a Kis-Duna Büfében az üdítők, kávé és fagyi mellett sört és fröccsöt is lehet fogyasztani, Európában ez nem számít bűnnek. Sőt, mint azt többen felvetették, Németh állításával szemben a legtöbb rendezvényen a KIMBA-ban is lehet alkoholt fogyasztani, a kajak-kenu telepre pedig éppen a politikus engedélyével állítottak fel egy sörárusítő pavilont.

A KIMBA emellett ismét szóvá tette, hogy „az önkormányzat blokkolja az akadémia bővítését”. Vagyis a kerület vezetése nem engedi nekik megvenni és beépíteni a kis-Duna-parti Ifjúsági Tábor területét, ahová ők „sportkollégiumokat”, konferenciaközpontot, vendéglőt és rekreációs-sportegészségügyi központot építenének. Süle László, a KIMBA-t működtető alapítvány kurátora a Nemzeti Sportban támadta a csepeli önkormányzatot, és azzal vádolta Borbély Lénárd polgármestert, hogy személyesen gáncsolja a part beépítését. A lap nem kereste meg az önkormányzatot, és mint kiderült, Deák Zsigmond, az egyoldalú és elfogult cikk szerzője Németh Szilárd beosztottja, sajtófőnöke a Magyar Birkózó Szövetségben.

„Kollégium és sportegészségügyi központ építését soha nem ígértem meg Németh Szilárdnak, ahogyan azt Süle László, a KIMBA kurátora nyilatkozza. És itt jön a lényeg, amiről eddig senki nem beszélt: bár a megnevezésben sportkollégiumot emlegetett mindenki, valójában szállodát akartak és akarnak oda építeni. Ezt egyértelműen alá tudja támasztani az önkormányzat. Ezt, és bármilyen más beépítést pedig elutasítunk, és velünk együtt az itt élők is. Ahogyan a Fidesz-KDNP kormánya is az embereket meghallgatva, a többség akarata nyomán hoz döntéseket, úgy mi itt Csepelen, ennek a polgári közösségnek a tagjaiként, szintén ezt tesszük” – válaszolt a vádakra Borbély Lénárd. Csepel polgármestere utalt arra is, hogy az önkormányzat közvélemény- kutatása szerint a csepeliek 84,4 százaléka elutasította el a kis-Duna-parti helyszínt. A vitában ismét szóba került, hogy a KIMBA teljes földszinti része a Csepeli Birkózó Club (CSBC) számára épült, ám a rezsiköltségek megosztása helyett olyan bérleti feltételeket szabtak meg nekik, amit sem erkölcsileg, sem anyagilag nem tudtak elfogadni.

Az önkormányzat nemcsak kordonbontást és a csepeli birkózók beengedését, de a Csepel SC fejlesztéséről szóló konzultációt is kért Németh Szilárdtól. Utóbbit Németh 52,5 milliárd forintos kormányzati támogatásból tervezi megújítani, ám a társadalmi egyeztetést saját magával tartotta meg – mondta el Ábel Attila alpolgármester a Csepel.info hírblognak.

A kerület azt kérte volna a Csepel SC-től, hogy legyen üvegzseb a közpénz-felhasználás átláthatóságára, legyenek csepeliek és sportolók is a kuratóriumban, az önkormányzat testületének pedig legyen beleszólása a személyek kiválasztásába. „Emellett azt kértük volna, hogy a Csepel SC fejlesztése ne az egyéb csepeli fejlesztések kárára történjen, hanem azokkal együtt, egy időben. Vagyis folytatódjon a kerület kormányzati, infrastrukturális fejlesztése: rendben és késlekedés nélkül épüljön meg a korszerű HÉV, az új csepeli híd, a Jedlik gimnázium, támogassák a csepeli útépítéseket és útfelújításokat, kezdődjön meg a Csepeli Munkásotthon felújítása. A magyar kormány eddig kiemelten támogatta Csepelt, amire szükség is van azok után, hogy Karácsony Gergely főpolgármester minden fővárosi fejlesztési forrást elvont a jobboldali vezetésű kerületektől, és átirányított a balliberális vezetésű kerületekbe” – fogalmazott az alpolgármester. • TK