Elmaradt a Közgyűlés. Egymásnak esett a DK és a Momentum

Kategória: Közélet 2022. május 25. szerda, 12:38

64f75f41daa741bc9d3bb30ee243fa2cKarácsony Gergely úgy döntött, hogy határozatképtelenség miatt nem tartja meg a mai Fővárosi Közgyűlést. A főpolgármester tájékoztatása szerint azért oszlatta fel a közgyűlést, mert nem jelent meg kellő számú képviselő a teremben.

Ennek az volt az oka, hogy az ellenzéki összefogás két pártja, a Demokratikus Koalíció és a Momentum nem tudott megegyezni az időközi választások jelölti helyeiről. A Momentum szerint a politikai megegyezés hiánya miatt nem tudták biztosítani a Bősz Anett (DK) főpolgármester-helyettessé választását, így a Momentum nem szavazta volna meg őt, így nem lett volna elég szavazat az érvényes döntéshez.

 

A DK a közgyűlés megkezdése előtt adott közleményben kifejtette: természetes velejárója a demokráciának, hogy pártok között vannak viták, azt viszont nem tudják elfogadni, hogy Budapest működését veszélyeztetik az ilyen típusú vitákkal. Úgy látják, hogy ezeknek a vitáknak ilyen szinten nincsen helye. Mint kijelentették, a Demokratikus Koalíció úgy döntött, hogy tekintettel a Momentum hétvégi tisztújítására, nem zavarják a felkészülésüket abban, hogy eldöntsék, milyen lesz a Momentum következő vezetése és bíznak benne, hogy jövő héten meglesznek a feltételei Bősz Anett főpolgármester-helyettessé válásának. 

 

Karácsony Gergely, miután berekesztette a közgyűlést, a sajtót úgy tájékoztatta: nem szeretné ezt a konfliktust mélyíteni azzal, hogy érdemben kommentálja és reméli, hogy ez a helyzet nagyon gyorsan rendeződni fog, és tudják tovább folytatni a munkát. Mint mondta, nem Bősz Anett személyével van probléma, egységes az akaratuk abban, hogy a politikus főpolgármester-helyettesként végezze azt a munkát, amelyet az elődje, Gy. Németh Erzsébet elkezdett. 

 

Valójában nem a Fővárosi Önkormányzat munkájával kapcsolatos koalíciós konfliktusról van szó, de sajnos mi isszuk meg a levét – tette hozzá Karácsony Gergely. Kiemelte: nem ő, és nem is a közgyűlés tagjai okozták ezt a konfliktust, és nem is ők fogják ezt megoldani. 

 

A Magyar Nemzet kérdésére a főpolgármester kifejtette: a következő lépés az, ha megvan a pártok közötti megállapodás, akkor vissza tudnak térni a saját feladatukhoz, és ehhez biztosan szükség lesz egy-két napra. 

 

A főpolgármester elmondta azt is: a budapesti időközi választást érinti a konfliktusos helyzet. Hozzátette: remélhetőleg két hét múlva újra össze tudják hívni a közgyűlést. 

 

A mai nap nem erre készültünk, és nem is erre számítottunk– reagált Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP budapesti frakciójának vezetője. Hangsúlyozta: a Fővárosi Közgyűlésben harminchét napirendi pontja lett volna, köztük cégek beszámolói, számos fejlesztésekkel kapcsolatos ügy. Kiemelte: a budapestiek azért választották meg a főpolgármestert, hogy Budapest ügyeivel foglalkozzon, és az, ami most itt kialakult, azt jelentheti, hogy folytatódik az a helyzet, mint április 3-i előtt, hogy a szövetségre lépő baloldali pártok belső viszályaitól hangos a sajtó, nem a város ügyeivel foglalkoznak. 

 

Demszky Gábor húszéves főpolgármesterségének utolsó időszakában történt hasonló eset: 2008 februárjában volt az egyetlen olyan helyzet, amikor a baloldali pártok vitája miatt elmaradt a közgyűlés. Akkor az SZDSZ az ellenzékkel együtt, az MSZP ellenében napirendre vette a költségvetés tárgyalását. A szocialisták emiatt az ebédszünet után már vissza sem tértek az ülésre. A szabad demokraták a délutáni tárgyalás előtt frakciószünetet kértek, ami alatt eltávoztak, így a közgyűlés határozatképtelen lett.

 

Magyarnemzet.hu