Orbán Viktor: Nehéz körülmények között is vállalom, hogy Magyarország előre fog menni

Kategória: Közélet 2022. május 16. hétfő, 16:00

119e8c74df96488ba2b046f022cd9d3e133 igen szavazattal, 27 nem ellenében, tartózkodás nélkül Orbán Viktort Magyarország miniszterelnökének megválasztották – jelentette be a ma délutáni titkos szavazás után Kövér László házelnök.

A kormányfő ezután letette esküjét, megfogadta, hogy miniszterelnöki tisztségét a jövőben is a magyar nemzet javára gyakorolja. 

 

Az Országgyűlés ezután elénekelte a Himnuszt. Az ülésen részt vett Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Schmitt Pál és Áder János volt köztársasági elnökök. A parlamenti frakciók közül a Jobbik és a DK nem vett részt az ülésen. 

 

Orbán Viktor: Első szavam a köszöneté

 

A miniszterelnök eskütételi beszédében elsőként megköszönte a képviselőknek, hogy megválasztották, és jelezte, hogy nem felejtette el azt sem, hogy a felhatalmazás a választóktól jön. 

 

A választási harcban se magamat, sem magunkat nem kíméltük – mondta a miniszterelnök az április 3-i küzdelemről, majd minden honfitársának megköszönte, hogy részt vett a voksolásokon. A döntésről elmondta, hogy az négy évre kijelölte hazánk útját. – Ellenfeleink gondoskodtak róla, hogy a választás haza és nemzetközi felügyelete példátlan legyen – emlékeztetett a miniszterelnök, aki a baloldal által delegált szavazatszámlálóknak is köszönetet mondott. 

 

Orbán Viktor szerint a magas részvétel az egészséges demokrácia jele. Kiemelte, hogy a magyar demokrácia 1990 óta tartó történelme során soha nem szavaztak annyian egy pártra, vagy pártszövetségre mind a Fidesz-KDNP-re 2022-ben. 

 

– És ami még fontosabb, 12 év kormányzás után megkaptuk a szavazatok abszolút többségét. Azon leszek, hogy megszolgáljam ezt az egész Európában példa nélküli óriási bizalmat – tette hozzá a kormányfő. 

 

– Elgondolkodtató, hogy éppen akkor arattuk a legnagyobb győzelmünket, amikor minden számítás szerint a legnagyobb akadállyal kellett megküzdenünk – jelentette ki Orbán Viktor. Elmondta, hogy az összeállt magyar baloldal, és nemzetközi szövetségeseik, politikusok, pénzemberek és a média mellett Brüsszel, és Soros György is a bukásukért tevékenykedett. 

 

– Zsinórban négyszer győztünk annak ellenére, hogy pénzügyi válságok, világjárvány, migránsáradat és már háború is fenyegette, fenyegeti hazánkat – mutatott rá Orbán Viktor.

 

– Meggyőződésem szerint a magyarok kinfinomult történelmi ösztönökkel, és veszélyérzékkel rendelkeznek – fejtegette a miniszterelnök.

 

Szerinte megtanultuk, hogy veszély idején a széthúzás, a szembenállás, a belharc súlyos következményekkel, hanyatlással, bukással, sőt, országvesztéssel járhat. Ahogyan Orbán Viktor fogalmazott; a belharc és a viszály, a boldog békeidők luxusa, most pedig nem ilyen időket élünk: baj idején az összefogás parancs.

 

Hazaszeretet és jóindulat kell

 

– A magyarok azt is tudják, hogy az összefogás, az egyetértés nem jön létre magától. A konszenzust nem megkeresni kell, hanem megteremteni – húzta alá a kormányfő. Mint mondta, a politikában ehhez hazaszeretet és jó indulat kell. 

 

– Akinek ez megvan, az megkaphatja az emberek bizalmát – jegyzete meg a kormányfő. 

 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a miniszterelnöki munka szépsége abban áll, hogy minden döntésért a kormányfő felel. – Ez nagy teher, ami valakit a földbe nyom, míg másokat fellelkesít – emelte ki.

 

– A jövő megértése, mint feladat, megtanítja az embereket, hogy egyedül sohasem lehetsz elég okos. Szakértelem, tanácsadók és szellemi emberek tucatjaira is szükség van – közölte Orbán Viktor, aki ezekre az emberekre is számít a munkája során. 

 

A veszélyek korába léptünk

 

– Minden, ami 2020 óta történt, egy irányba mutat: Európa és a benne a magyar emberek, a veszélyek korába léptek. Az évtized a koronavírus járvánnyal kezdődött és háborúval folytatódott. A háborúra adott szankció gazdasági visszaesést hozott magával. A háború és a szankciós politika energiaválságot idézett elő, valamint az amerikai kamatemelések elhozták az infláció korát. 

 

– Mindez pedig elhozza a gazdasági visszaesés korát, kiújulhatnak fenyegető járványok, a visszaesés mélyülhet, és felerősödhet a migráció – mondta a kormányfő.

 

Lankadatlanul folytatjuk nemzetegyesítő munkánkat

 

Orbán Viktor hangsúlyozta: a kibontakozó háborús évtized képéhez hozzá tartoznak  a nyugati világ öngyilkossági hullámai is. 

 

Ilyen a nagy európai lakosságcsere programja, amelynek lényege, hogy migránsokkal pótolnák a hiányzó keresztény gyerekeket. Ilyen kísérlet a genderőrület, és a liberális Európa programja, amely túllép a nemzetállamokon és a kereszténységen, és semmit nem ültet a helyükbe. Elfeledkezik arról, hogy az ember egyedül sohasem lehet szabad, csak magányos – jelentette ki. Mint fogalmazott, „egyszerre sújtanak bennünket gazdasági bajok, háború, Európa szellemi gyengesége és Brüsszel politikai tévelygése”. 

 

A miniszterelnök közölte: különösen számít a történelmi egyházak híveire a következő években. – Biztosítani fogjuk az evangélium hirdetéséhez szükséges feltételeket. Látjuk az egyházi intézmények iránti növekvő igényt, és ezeknek a segítése fontos lesz – fogalmazott. Közölte az is, hogy a határon túli magyarok számíthatnak ránk, "lankadatlanul folytatjuk nemzetegyesítő munkánkat". 

 

A háborút könnyű elkezdeni, de nehéz befejezni 

 

Európának ma semmilyen eszköze nincs a konfliktus kezelésére. Papíron lehetséges, hogy a szankciók térdre tudják kényszeríteni Oroszországot – mondta el a miniszterelnök. Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarország semmilyen olyan szankciót nem támogatunk, amik az állam energiabiztonságát aláásnák. 

 

Kijelentette, hogy létkérdésnek tartja, hogy Magyarország a NATO tagja legyen, innen kell felépíteni a védelmi képességeinket. – Ez egy védelmi szövetség, nem szabad háborús katonai szövetséggé alakulnia. A NATO nem az antant, és nem is válhat azzá! – jelezte Orbán Viktor.

Az oroszok végtelenítették a háborút, az amerikaiak pedig Ukrajna korlátlan hadianyag és hadieszköz finanszírozásról döntöttek. A háború emiatt hosszú ideig folytatódni fog. A következő évtized legnagyobb feladata, hogy ebből a háborúbél kimaradjunk, és megvédjük Magyarország békéjét és biztonságát!

 

– A NATO biztos támasz, de nem védi meg helyettünk Magyarországot. Ha egy ország hadserege gyenge, népe pedig nem akarja megvédeni magát, azt az országot fogják először megtámadni – emelte ki a miniszterelnök, aki azt is elmondta, hogy a magyar honvédséget megerősíteni a legsürgetőbb feladat.

 

– Ebben a háborúban támogatjuk Ukrajnát, ezért indítottuk el hazánk történetének legnagyobb humanitárius akcióját. Most félretesszük azt a tényt, hogy korábban a kárpátaljai magyarok milyen jogsérelmet szenvedtek el, valamint, hogy az ukrán elnök beavatkozott a magyar kampányba és az ellenzéket támogatta – mondta Orbán Viktor.

 

– Világosan leszögezem, hogy Magyarország az Európai Unió tagja és érdekünk, hogy az előttünk álló évtizedben az is maradjon. Igaz, hogy a nemzetek Európája helyett egy új birodalmat, az Európai Egyesült Államokat kívánják felépíteni. Az is igaz, hogy a kulturális távolság egyre nő Európa nyugati fele és Magyarország között. 

 

Mi hiszünk a nemzetállamokban, amit Brüsszel már feladott. Nekünk fontos, hogy legyen hazánk, amit szerethetünk és fenntartsuk az 1000 éves magyar élet folytonosságát – szögezte le a kormányfő.

 

Előre megyünk, nem hátra

 

A Belgrád-Budapest vasútvonal képes lesz kiváltani a leálló Ukrajna felőli ellátási utakat, a balkáni kőolaj és gázvezetékek pedig az energiabiztonságot garantálhatják – magyarázta a kormányfő. 

 

– Két lábon állunk, és ez válságállóvá teszi a gazdaságunkat. Előrelátóak voltunk, és felkészültünk az autóipar reformjára, a világ legnagyobb akummulátor-gyárai nálunk épülnek – világított rá Orbán Viktor, hozzátéve, hogy Magyarországot nem fenyegeti élelmiszerhiány, kétszer annyi gabonát tudunk termelni, mint amennyi az ország ellátásához szükséges. Továbbra is a beruházások magas szintjére építjük gazdaságunkat. A válság közepette is megvédjük eredményeinket. Ilyen nehéz körülmények között is vállalom, hogy Magyarország előre fog menni és nem hátra. Vállalom, hogy megvédjük a teljes foglalkoztatást, a családtámogatást, a nyugdíjak értékét és a rezsicsökkentést – jelentette ki Orbán Viktor. 

 

– Lesz a gyerekeinknek jövője, az inflációt először megszelídítjük, majd megállítjuk. Be fogunk avatkozni a gazdaságba, lépéseinket összehangolva óvatos, de hatásos árszabásokat fogunk bevezetni – vetítette előre Orbán Viktor. 

 

A miniszterelnök ötödik kormányáról elmondta, hogy a kormánygépezetet alkatrészeire kellett szétszednie, és újra összeszerelni. 

 

– A magyarok évszázadokon keresztül hozzászoktak, hogy szépen haljanak meg, most azt akarjuk bebizonyítani, hogy a hazáért élni is lehet – jegyezte meg a kormányfő. 

 

Nemzeti büszkeség

 

– Olyan ország kell, amely büszke az értékeire, és büszke nyelvére, magaskultúrájára, élvonalbeli tudományára, és világverő sporteredményeire. A most megalakuló kormány egy ilyen országért dolgozik – tette hozzá. 

 

– Fordítani akarunk a dolgok menetén és azt akarjuk bebizonyítani, hogy a hazáért élni is lehet. Ehhez olyan ország kell, amelyik büszke az értékeire – hangsúlyozta a miniszterelnök. Kiemelte: a hamarosan megalakuló kormány egy ilyen Magyarországért dolgozik majd. – Hiszünk a munka becsületében és tudjuk, hogy nemzetünk jellemével összefér a független egyén és a közösség – tette hozzá Orbán Viktor. 

 

A kormányfő megjegyezte, hogy a Kárpát-medence arra van rendelve, hogy a világ legjobb helye legyen.

 

– Ez közös érdeke minden itt élő népnek - tette hozzá. A magyarok a szomszéd népek barátai, és hiszünk a kárpát-medencei népek közös jövőjében – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint az országban minden részén olyan fiatalok élnek, akik ismét naggyá teszik majd Magyarországot. 

 

– Ma azért irányul ránk a figyelem, mert mi váltunk a nyugati világ utolsó keresztény-konzervatív bástyájává. Brüsszel ma kizárólagosságra törekszik, a politikát, az országvezetést csak egyféleképpen lehet szerintük elképzelni – tette hozzá.

 

Rengeteg barátot szereztünk, és sokan úgy érzik Magyarország a józanság és a szabadság utolsó őrhelye. Reményt akarunk adni nekik, és másoknak is– húzta alá a miniszterelnök. 

 

– Ma azt gondoljuk, mi vagyunk Európa jövője, érezzük a felelősség súlyát. 

 

Isten óvja Magyarországot a Jóisten mindannyiunk fölött, Magyarország mindenekelőtt, hajrá Magyarország, hajrá magyarok! – zárta eskütételi beszédét a kormányfő.

 

Magyarnemzet.hu