Ülésezett a képviselő-testület

Kategória: Közélet 2022. április 29. péntek, 09:13

278906485 403324364690859 920927156158092115 nAz áprilisi képviselő-testületi ülésen egyhangúlag elfogadták a csepeli rendőrkapitányság éves beszámolóját, amelyből kiderül, a 2021-es év közbiztonság szempontjából az elmúlt 10 év eddigi legkiemelkedőbb éve volt.

 

A testületi ülés napirendje előtt Borbély Lénárd polgármester a testület nevében köszöntötte a közelmúltban minisztériumi díjazásban részesült csepelieket.
Ladányi Erika, a csepeli Kompánia Tanoda kuratóriumi elnöke kiemelkedő szakmai tevékenységének elismeréséül belügyminisztériumi elismerő oklevelet vehetett át. Az 1997-ben létrejött tanoda egyénre szabott felzárkózási lehetőséget nyújt az iskolarendszerben nehezen, illetve rosszul teljesítő 10-16 éves gyerekek számára.


Török Ferenc, a Csepel Lövész Egylet sportolója Héraklész-díjat vehetett át Szabó Tündétől, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkárától. A 18 éves sportoló tavaly ősszel az 50 méter kisöbű sportfegyver összetett csapatversenyében junior világbajnoki címet szerzett. Az egyéni megmérettetésen egy hajszállal maradt le a döntőről, végül a kilencedik helyen végzett. A több évtizedes múltra visszatekintő Csepel Lövész Egylet legeredményesebb versenyzőjének célja, hogy a magyar felnőtt válogatott tagjaként részt vehessen a párizsi olimpián 2024-ben.

 

A polgármester közölte, Bercsik Károly fideszes képviselő betegség miatt nincs jelen az ülésen, így a Fidesz-frakció nem tudja a többséget biztosítani. Mivel az előterjesztések között nincs olyan, amely hosszútávú stratégiát érintene és indokolt lenne a teljes testületi létszám, ezért nem halasztotta el az ülést, de arra kérte az ellenzéki képviselőket, hogy a pártpolitikát félretéve az önkormányzat működőképességéhez elengedhetetlenül fontos előterjesztéseket szavazzák meg. Horváth Gyula, a DK képviselője jelezte, eleget fog tenni a polgármester kérésének.

 

A testület egyhangúlag fogadta el a csepeli rendőrkapitányság és a csepeli tűzoltóparancsnokság tavalyi évről szóló beszámolóját. Szilágyi Sándor csepeli rendőrfőkapitány elmondta, kerületünkben a közbiztonsági helyzet évek óta stabil, a kapitányság eredményes felderítési és nyomozási mutatókkal rendelkezik. A koronavírus, és a különleges jogrend, valamint a veszélyhelyzet meghatározta a 2021-es évet és jelentős többletfeladatot generált. Hozzátette, az önkormányzattal és a képviselőkkel is jó a kapitányság kapcsolata. Szót ejtett arról is, hogy kerületünkben folyamatban van a teljes térfigyelő-rendszer felújítása. A beszámolóból kiderül, a 2021-es év közbiztonság szempontjából az elmúlt 10 év eddigi legkiemelkedőbb éve volt, a súlyos testi sértés, garázdaság, személygépkocsi-feltörés, kifosztás és rongálás számában csökkenés történt. Pócsik Attila tűzoltó ezredes, a Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője a beszámolóból azt emelte ki, hogy a tűzoltóság csendes évet zárt, nem történt kiemelt jelentőségű káresemény a kerületben.

 

Az önkormányzat és a csepeli rendőrkapitányság évek óta együttműködési megállapodást köt a kerületi lakosok biztonságérzetének fokozása érdekében, amelyet évente megújít. A képviselők döntöttek arról, hogy az önkormányzat a szabadidős járőri tevékenység finanszírozására jövő év áprilisáig 90 millió forintot különítsen el, amely kiterjed a közterületek, nyilvános helyek kiemelt rendőri ellenőrzésére, és strandszezonban a Csepeli Strand területére.

 

A képviselők 9 igen, 7 nem és egy tartózkodással fogadták el az önkormányzati cégek (Csepeli Városfejlesztési és Gazdaságfejlesztési Nonprofit Kft., a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt., és a Csepeli Városkép Kft) tavaly évi beszámolóját és az idei üzleti tervet.
A testület elfogadta a Helyi Esélyegyenlőségi Programot, amely átfogó helyzetelemzést tartalmaz a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok lakhatási, foglalkoztatási, egészségügyi, szociális és oktatási helyzetéről. A dokumentum a feltárt esélyegyenlőségi problémák felszámolása érdekében javasolt intézkedéseket is tartalmazza.


A képviselők döntöttek támogatások odaítéléséről is. Hat nemzetiségi önkormányzat részére egyenként 250 ezer forint támogatást szavaztak meg, amelyet előre meghatározott célra – programokra, rendezvényekre – költhetnek.


Az önkormányzat az idei nyári napközis tábort június 27. és augusztus 19. között szervezi meg, amelynek helyszínei a hollandi úti Sport, Szabadidő és Rendezvényközpont, a tavaly megújult Napközis Tábor (Hollandi út 18.), és a Mészáros Jenő óvoda Vénusz utcai telephelye.
Az ülés végén a polgármester megköszönte az ellenzéki képviselők együttműködését.