Borbély Lénárd polgármester: mi mind csepeliek vagyunk Kiemelt

Kategória: Közélet 2022. április 20. szerda, 15:12

borbely lenard 2A koronavírus-járvány ellenére az elmúlt két és fél évben rengeteg olyan fejlesztést sikerült megvalósítani, amit korábban elterveztünk. Csepel egyértelműen fejlődött – mondta Borbély Lénárd. Az önkormányzati ciklus felénél nagyinterjút adott nekünk Csepel polgármestere, akivel a koronavírus jelentette kihívásokról, megvalósult és a jövőbeni fejlesztésekről, az ukrán helyzetről és a kormánnyal való együttműködésről is beszélgettünk.

 

Meglepte az április 3-i kétharmad?

 

Először is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki elment szavazni. Elismerésem azoknak is, akik a választások lebonyolításában segédkeztek. A győzelemre, sőt, a kétharmadra is számítottam. Köszönet azoknak az önkénteseknek, akik segítettek ebben. Óriási sikert értünk el, és mi, csepeliek is örülhetünk, annak ellenére, hogy a Fidesz-KDNP jelöltje, Németh Szilárd sajnos ismételten nem kapott bizalmat a választóktól. Ennek ellenére azt gondolom, hogy a kormány támogatására továbbra is számíthatunk.

 

Biztos ebben?

 

Száz százalékig. Hiszen itt az önkormányzatban együtt gondolkodunk Orbán Viktor miniszterelnök úr kormányával. Tizenkettedik éve annak, hogy Csepelen jobboldali vezetés van. Ebből én ‒ négy év alpolgármesterség után ‒ nyolcadik éve nemzeti konzervatív polgármesterként képviselem a kerületünket. Erre szól a felhatalmazásom. Ezután is kizárólag Csepel érdekeit fogom képviselni. Ha pedig megnézzük egy kicsit részletesebben a választási eredményeket, azt látjuk, hogy Csepel baloldalisága magas választási részvételi arány mellett jobboldali többségre változik.

 

Ön 2019 októberében a második ciklusát kezdhette meg a kerület élén. Azóta sorra érik a kihívások az országot, így Csepelt is. Itt elég, ha csak a koronavírus-járványra gondolunk. Hogy küzdöttek meg ezzel?

 

Amikor 2019- ben újra győzelmet arattunk, egy stabil, kiszámítható jövőben gondolkodtunk, költségvetésünket is erre terveztünk. 2020 elején éppen a magyar‒ lengyel barátság hetére készültünk, amikor beütött a koronavírus-járvány. Azonnal meghoztuk azokat az intézkedéseket, amiket a csepeli emberek védelme érdekében szükségesnek tartottunk. Néhány ezek közül, a teljesség igénye nélkül. A Humán Szolgáltatások Igazgatósága idősek, rászorulók napi bevásárlásában működött közre, a polgármesteri hivatal és a Csepeli Városkép Kft. munkatársaival pedig segítséget nyújtottunk az oltással kapcsolatos időpontszervezések, a betegek tájékoztatása, valamint egyéb papírdokumentáció előkészítésében. Munkatársaimmal több mint tízezer ingyenes maszkot osztottunk szét a lakosok között. Aki igényelt az önkormányzattól, kapott maszkot, amit ráadásul házhoz is vittünk. A Tóth Ilona szakrendelőnek ugyanakkor rengeteg védőfelszerelést, maszkokat, fertőtlenítőszereket vittünk. Hatalmas összefogás volt, amire büszke vagyok. És ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy saját költségvetésünkből a 65 év felettieknek ismét lehetővé tettük az ingyenes, tüdőgyulladás elleni védőoltást.

 

Hogy hatott a vírus elterjedése az önkormányzat gazdálkodására?

 

Nehéz időszak van mögöttünk. A járvány nem válogatott, és mivel jelentősen hozzájárultunk az országos védekezéshez, nekünk is racionalizálni kellett a működésünket. Ennek kapcsán kiszámítható, fenntartható költségvetést alkottunk meg. Egyet azonban fontos leszögeznem: az önkormányzatnál minden döntésünk középpontjában a csepeli emberek, családok állnak. Nem véletlen, hogy a járvány alatt a csepeli politikusok tiszteletdíját a budapesti átlag szintjére csökkentettük, az ebből fakadó megtakarítást pedig azok az óvodapedagógusok és Városgazdánál dolgozók kapták meg, akik bérből és fizetésből élnek, és Csepel polgárait szolgálják. Tudom, hogy ez a döntés sokaknak fájt, de szerintem ez így volt korrekt. Azóta a képviselői tiszteletdíjak is bőségesen rendeződtek. Sőt.

 

Közben a Karácsony Gergely vezette főváros sorra vonta meg Csepel fejlesztését érintő forrásokat. Mire hivatkozott a főpolgármester?

 

Természetesen a koronavírus-járványra. Csakhogy a főpolgármester úr érvelése sántít, ugyanis a Fővárostól a Csepelnek korábban megígért pénzeket a főváros baloldali vezetésű önkormányzatai kapták.

 

Milyen fejlesztéseket érintett Karácsony Gergely döntése?

 

Csepelen a Táncsics Mihály utca felújítására már megvoltak a kiviteli tervek, amikor törölték a projektet. Ugyanígy törölte Karácsony Gergely – a vészhelyzet alatt személyesen, mindenféle egyeztetés nélkül ‒ a kerékpárút-építést és a P+R parkolóépítést is. Milliárdos fejlesztésekről van szó, de örülünk, hogy a Magyar Kormány támogatásával a Táncsics Mihály utca felújítását az idén nyáron el tudjuk kezdeni, ha a szükséges engedélyeket megkapjuk. Ennyit arról, hogy ki, honnan vesz el forrásokat.

 

Sokak szerint az elmúlt két és fél évben szemmel látható a fejlődés Csepelen, miközben, mint említette, a járvány nem volt jó hatással az önkormányzat gazdálkodására. Mi a titok?

 

Nincs titok, csak fegyelmezett gazdálkodás és odafigyelés. A koronavírus-járvány sok dolgot felülírt, a fejlesztéseket tekintve azonban nem álltunk le. Hatalmas önkormányzati önerő mellett a kormány támogatásával folytattuk az útépítéseket, célunk, hogy minden csepeli utca megújuljon. Büszke vagyok arra, hogy a lakosok bevonásával az elmúlt két és fél évben megépült a Görgey iskola helyén egy új park. A Csepeli Gyermeksziget Program keretében pedig megépítettük a napközis tábort, és elindult a nagyszabású iskolafejlesztési programunk is. 2020-ban a Herman Ottó Általános Iskolát, 2021-ben a Mátyás Király Általános Iskolát újítottuk fel kívül-belül. Az iskolafelújítási programunk idén folytatódik a Katona József Általános Iskolával. Megépült az Összetartozás Háza, megkezdődött a Jedlik gimnázium újjáépítése. A jövőt illetően szeretném, ha a Csepeli Munkásotthon felújítása is elindulna, valamint jó lenne, ha a csillagtelepi városrehabilitáció munkálatai is befejeződnének, amihez még forrásokat várunk. De szeretnénk rendbe tenni a Csepeli Piac környékét is, ezen kívül kerékpárutat, parkolókat, parkokat építünk, fákat ültetünk.

 

Mit lehet tudni a jelenleg elég rossz állapotban lévő volt ifjúsági táborról?

 

Az ott élők bevonásával tervezzük a megújítását. Indult egy kérdőíves felmérés, amiben arra kerestük a választ, milyen fejlesztéseket tudnának itt elképzelni a csepeliek. Nagy öröm számomra, hogy az önkormányzat és az itt élők véleménye megegyezik a terület fejlesztését illetően. Mi mindig is kizárólag sport- és szabadidős célú zöldberuházásként gondoltunk a Kis-Duna-partnak erre a szakaszára. Egy kutatás szerint pedig a csepeliek több mint 83 százaléka gondolta ugyanígy. A téma kapcsán tartott lakossági fórumokra egyébként sokan eljöttek, és osztották meg velünk a véleményüket. Első körben összegeztük és kiértékeltük a javaslatokat, ötleteket. Terveink szerint még az idén nyáron kezdődhet a felújítás. Ezt 100 százalékos önkormányzati forrásból valósítjuk meg.

 

Mi a helyzet a csepeli egészségüggyel? Mit sikerült eddig megvalósítani?

 

Büszke vagyok arra, hogy Csepelen ‒ a kormány által biztosított Egészséges Budapest Programnak köszönhetően ‒ soha nem látott egészségügyi fejlesztések valósultak és valósulnak meg. Önkormányzati hozzájárulással együtt csaknem négymilliárd forintot költhetünk a csepeli egészségügy fejlesztésére. Az elmúlt időszakban új, több száz milliós orvostechnikai, informatikai eszközöket helyeztünk üzembe a Tóth Ilona szakrendelőben. Vettünk egy vadonatúj digitálisröntgenkészüléket, egy korszerű mammográf-készüléket, négy felsőkategóriás ultrahang-berendezést, egy csontsűrűségmérésre alkalmas gépet és egy mennyezeti sínes, digitális röntgent. Ezeken kívül a háziorvosaink nyomtatót, laptopot kaptak, orvosi rendelőket tataroztunk. Felújítjuk az egykori szülőotthon épületét, elindítjuk a kerületben az egynapos sebészetet, és további orvosi felszereléseket szerzünk be. Bízom benne, hogy ezek hosszú távon hozzájárulnak a magas színvonalú orvosi ellátás csepeli biztosításához. A technikai fejlesztés viszont önmagában nem elég, az orvosok is kellenek hozzá.

 

Miben bízik az ukrán helyzetet illetően? Hogyan segítik az ukrán menekülteket?

 

Reménykedem, hogy a konfliktus minél előbb lezárul. Mindannyian békét akarunk. A támogatásról pedig azt tudom mondani, hogy önkormányzatunk rengeteg dolgot tett és tesz a bajbajutottak megsegítéséért. Elsők között voltunk Budapesten, akik menekülteket fogadtak be, a Segítség Köve Alapítvánnyal együttműködve pedig tartósélelmiszereket juttattunk el Kárpátaljára. Beregszászon néhány hete magam is jártam, vittem a csepeliek adományát. Az önkormányzat és mi, képviselők anyagilag is támogattuk az ottaniakat. Nehéz időket élnek, de fontos tudatosítanunk bennük, hogy számíthatnak Magyarországra és számíthatnak Csepelre.

 

Mit remélhetnek a csepeliek a kormánytól a választások után?

 

A kormánnyal kiváló a kapcsolatunk. Miközben a Főváros minden csepeli fejlesztést törölt ‒ a ciklus felénél eddig egyetlen javaslatuk egy gyalogátkelőhely megépítése volt ‒, addig mi itt Csepelen saját erőből és kormányzati támogatásból milliárdos fejlesztéseket hajtunk végre. Hamarosan meg fog épülni a Csepeli Közpark is, benne olyan funkciókkal, amely minden csepeli javát szolgálja. Biztos vagyok benne, hogy az itt élők továbbra is számíthatnak a kormány támogatására. A legfontosabb azonban most az, hogy a sok feszültség és vita után, mindenki béküljön ki a szomszédjával, barátaival, mert mind csepeliek vagyunk. Ez az, ami összeköt és nem szétválaszt.

Utoljára frissítve: 2022. április 20. szerda, 15:19