Csepelnek ismét jót hozhat 2022

Kategória: Közélet 2022. január 12. szerda, 08:28

VTF 7247Év eleji beszélgetés Borbély Lénárd polgármesterrel.

A világjárvány ellenére sok fejlesztés volt 2021-ben, és ezzel számol Csepel polgármestere a 2022-es esztendőben is. A kormánynak köszönhetően folytatódnak az útépítések, a HÉV-felújítás és az új Duna-hidak építésének előkészületei. Folytatódnak az egészségügyet és oktatást érintő fejlesztések, az iskolafelújítások, melyek közül most kiemelkedik a Jedlik teljes újjáépítése. Tavasszal ugyanakkor fontos döntés előtt áll nemcsak az ország, de a kerületünk is – mondta el a Hírmondó kérdésére Csepel polgármestere.

 

Milyen nehézségeket hozott 2021-ben a világjárvány, és mire számít 2022-ben?

 

Úgy érzem, a járvány első éve volt igazán nehéz. 2020-ban volt fejlesztés, ami sokat csúszott vagy elmaradt. Az oltásnak ‒ Csepelen magas az átoltottság ‒ köszönhetően csökkent a halálesetek száma, de sajnos még így is sokakat veszítettünk el. Alpolgármestereimmel személyesen is részt vettünk Magyarország történelmének legnagyobb oltási kampányának szervezőmunkájában. Mi is telefonáltunk, egyeztettük az időpontokat, helyszíneket az oltakozókkal. Erre büszke vagyok. Ilyen körülmények között látjuk és köszönjük az egészségügy legnehezebb területein dolgozók áldozatvállalását és munkáját. Emellett folytattuk a csepeli önkormányzat által ingyenesen nyújtott oltásokat: a gyerekeknek a rotavírus elleni, a nyugdíjas korosztálynak pedig a pneumococcus által okozott tüdőgyulladás elleni védőoltás beadását.

 

2021-ben azért dolgoztam a legtöbbet, hogy ‒ a kerület zavartalan működtetése mellett ‒ egyetlen csepeli fejlesztés se ússzon el a járvánnyal. Voltak nehéz pillanatok, a politikusok tiszteletdíjait ezért kénytelenek voltunk visszafogni, valamint egy szolidaritási alapot is létrehoztunk. A rendezvényeink többsége elmaradt. Kivételt képez az újjáépített Csepeli Napközis Tábor átadása, az Összetartozás Házának átadása, az augusztus 20-a, valamint a szeptember 20-ai Hungarikum Fesztivál, melyeken a körülményekhez képest sokan vettek részt.

 

Milyen fejlesztéseket emelne ki a tavalyi évből?

 

Az Összetartozás Házát és a Csepeli Napközis Tábort már említettem. Utóbbit a Görgey iskolával együtt a baloldal adta el lakóparknak. A Kis-Duna-part ilyen jellegű beépítése ellen azonban a csepeliek tiltakoztak. Ezért ígértük meg, hogy ezt minden erőnkkel megakadályozzuk. A Görgey iskolához hasonlóan ezt a területet is vissza tudtuk vásárolni, és a napközis tábort újra tudtuk építeni. Felújítottuk a Herman Ottó és a Mátyás Király iskolákat, óriási összegeket költöttünk a nyári jégeső kárainak elhárítására.

 

Megkezdődött a Jedlik gimnázium újjáépítése, ami reményeink szerint az ország egyik legpatinásabb oktatási intézménye lesz, és folytattuk az óvodáink felújítását is. 2020-ban tizenhét utat építettünk, tavaly is leaszfaltoztunk kilenc utcát. Összeállítottunk tizenegy Tempo 30-as listát, ahol forgalomlassítást vezetünk be – ebből kettőt már elkészítettünk. A fejlesztéseket vagy az önkormányzatunk, vagy a kormány támogatta. A fővárostól nem kaptunk semmilyen támogatást. Attól a pillanattól kezdve, ahogy a főváros új vezetése hivatalba lépett, csak a balliberális vezetésű kerületekben fejlesztenek. Nem igaz, hogy a kormány megvonásai miatt történtek volna a visszalépések, hiszen kizárólag jobboldali kerületeket büntettek. Ilyen politikai diszkriminációra Budapesten korábban soha nem volt példa.

 

Milyen fejlesztéseket emelne ki, amelyek 2022-ben várhatók?

 

A kormánynak köszönhetően folytatjuk az útépítéseket. Ha a főváros megengedi, hogy felújítsuk az ő útjukat, nekilátunk a Táncsics Mihály utcának. Erre is a kormány ad pénzt. Lesznek új sportpark- és futókörfejlesztések, folytatódik az iskolafelújítási programunk, amit saját forrásból fedezünk. Szeretnénk egy nagy lépést tenni a Csepeli Munkásotthon és az egykori Hollandi úti Ifjúsági Tábor felújítása felé. Utóbbit olyan közösségi tervezéssel fogjuk megvalósítani, ahogy a Rákóczi Kert, vagy a Görgey iskola helyén épült park esetében történt. A Hollandi úti telep fontos helyszín a csepeli gyerekek nyári napközis felügyeletéhez, ezért az ő számukra szeretnénk rendbe tenni. Szeretném, ha a csillagtelepi városrehabilitáció munkálatai is befejeződnének, amihez még forrásokat várunk.

 

A Munkásotthon és az Ifjúsági Tábor fejlesztését legutóbb egy furcsa, hirtelen alakult „nagykoalíció” szavazataival levették a testület napirendjéről. Ez több mint furcsa fordulat. Mi várható?

 

Amikor önkormányzati munkáról beszélünk, szerintem a képviselői eskünk a mérce. Arra tettünk esküt, hogy Csepel és a csepeliek érdekeit képviseljük. A Munkásotthon száz éve Csepel büszkesége, és hosszú küzdelem után került vissza az önkormányzat szárnyai alá. Az új, önkormányzat által delegált kuratóriummal, illetve a vezetőséggel közösen arról állapodtunk meg, hogy a Munkásotthont nem engedjük többet a pártpolitika színterére. Polgármesterként ezért azt kérem minden helyi politikustól, hogy a csepeliek érdekében tegye félre a pártpolitikai beidegződéseit, esetleges sértődéseit, és segítse a Munkásotthon felújítását. Hasonló a helyzet az egykori Hollandi úti Ifjúsági Táborral. A birkózó-sportkollégium fejlesztése kormányzati támogatásból megvalósult. Nem kellett hozzá a Kis-Duna-part: ezt a helyszínt ráadásul a csepeliek 80 százaléka elutasította. A tábor területe lepusztult. A fejlesztések testületi tárgyalása a javaslat levételével elmaradt. Ezt nagyon sajnálom, mert azt gondoltam, hogy erről biztosan ellenszavazat nélküli döntés lesz. Mivel azonban a fejlesztéseket nem utasították el, polgármesterként hoztam döntést a tervek elkészítéséről. Az elmúlt tizenegy év fejlesztéseinek köszönhetően a Kis-Duna-partunk Budapest legszebb és legkülönlegesebb parkos-játszóteres-sportos Duna-parti övezete lett. Ezt a kiemelkedő értéket jelentősen növelni fogják a kormányzati tervek, amelyek Észak-Csepelt érintik.

 

2022-ben országgyűlési választás is lesz. Mire számít?

 

2010 előtt Csepelt mostohagyerekként kezelték a baloldali kormányok és a főváros. Állandósult és súlyos munkanélküliséggel is küszködtünk. 2010-től hatalmas kormányzati és fővárosi támogatásokat kaptunk, a munkanélküliség Csepelen gyakorlatilag megszűnt, a sokaknak elviselhetetlenül magas rezsiköltségek jelentősen csökkentek, a fizetések nőni kezdtek. 2019-ben, az önkormányzati választás előtt a baloldal megígérte, hogy nem fog politikai diszkriminációt alkalmazni, ha Budapesten hatalomra kerülnek. De az első pillanattól az ellenkezőjét tették. Csepel és Soroksár ellenzéki országgyűlési képviselője pedig, akitől azt várnánk, hogy segítse Csepel fejlesztését, még tippeket is adott, hogy mit állítson le a főváros. Nem emlékszem olyan esetre, hogy Szabó Szabolcs kiállt volna a kerület mellett. Támogatást nem, csak bírálatokat, vádaskodásokat kapunk tőle. Ilyen előzmények mellett gondolom úgy, hogy Csepelnek és az itt élőknek a jelenlegi kormányzati munka folytatása adná a legtöbbet.

 

A 2010 óta tartó folyamatos kormányzati támogatás mellett saját önkormányzati erőből Csepel nagyon sokat fejlődött. Az önkormányzatban 2010 óta jobboldali többség van. Polgármesterként 2014-ben és 2019-ben is megkaptam a csepeliek bizalmát. Mindez alapján úgy gondolom, jó esélyünk van arra, hogy Németh Szilárd képviselő úrnak bizalmat szavazzanak az itt élők. A képviselő úrtól, mint kormánypárti képviselőtől pedig azt kérem, hogy továbbra is segítse a fejlesztéseinket, a Munkásotthon felújítását, valamint a volt Ifjúsági Tábor megújítását. Mind a két beruházás kiemelt jelentőségű, és mind a két terület kizárólag önkormányzati, azaz köztulajdon lehet a jövőben is.