Kezdődhet a Jedlik Ányos Gimnázium felújítása – ülésezett a képviselő-testület

Kategória: Közélet 2021. október 30. szombat, 14:33

thumbnail TBE 8897A képviselő-testület döntése értelmében megkezdődhet a Jedlik Ányos Gimnázium teljes körű felújítása. A beruházás értéke 16 milliárd forint. A képviselők nyolcmillió forintos jutalomkeretet szavaztak meg a csepeli rendőröknek és döntöttek intelligens zebrák telepítéséről is. Utóbbiak a közlekedésbiztonság erősítésében segítenek – amennyiben a javaslatot a főváros befogadja.

A csepeli önkormányzat októberi ülésén az utolsó akadályt is sikerült elhárítani a Jedlik Ányos Gimnázium felújítása elől. A fejlesztésre a kormány 2017-ben ötmilliárd forintot biztosított. Ez után alakult meg egy széles körű társadalmi egyeztető fórum, amely megalkotta az intézmény fejlesztési elképzeléseit. Azonban idővel világossá vált, hogy az ötmilliárd forint közel sem elég az egyeztető fórum által javasolt nagyszabású felújításra. amely az épület és teljes környezetének átépítését, modernizálását és bővítését jelenti. Ráadásul időközben az építőipari árak is a sokszorosukra is emelkedtek. Ezért a kormány úgy döntött, átveszi a beruházást, amelyet a BMSK Zrt. valósít meg, nettó 16 milliárd forint állami forrásból. A projekt részeként teljesen megújul a régi oktatási főépület, valamint a meglévő tornaterem bontásával új központi aulát terveznek tornatermi és szakoktatási szárnyakkal. Az iskola területén rendezik a kert és udvar állapotát, továbbá az infrastruktúrát is fejlesztik.

 

Amikor az ülésen a momentumos Dukán András azzal vádolta az önkormányzatot, hogy semmit nem csinál, Borbély Lénárd polgármester emlékeztetett: az elmúlt években – az óvodafelújítások és egyéb fejlesztések mellett - több csepeli iskolát is felújítottak. A Jedlik Ányos Gimnázium felújítása ráadásul országos szinten is kiemelkedik. Az ellenzéki félelmekre, hogy a modernizált, megújult intézményt valakik majd „lenyúlják”, a polgármester megerősítette: a felújítás után az ingatlan a csepeli önkormányzat tulajdonában marad. Horváth Gyula (DK) a szavazás előtt jelezte, a Jedlik felújításával kapcsolatban az ellenzék minden támogatást meg kíván adni, a szavazás során azonban Takács Krisztiánnal (MSZP) együtt mégis tartózkodott. A betegsége miatt hiányzó Csaba Péteren kívül mindenki más megszavazta a javaslatot.

 

Szilágyi Sándor rendőr alezredes, a kapitányság vezetője azzal a kéréssel fordult a polgármesterhez, hogy az önkormányzat hozzon létre jutalomkeretet a csepeli rendőrkapitányság állományában dolgozó, kiemelkedő munkát végző rendőrök részére. A képviselők egyhangúlag szavazták meg a polgármester előterjesztését, amely nyolcmillió forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg erre a célra. Az előterjesztés szerint a jutalmazás hozzájárul a rendőrségi dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsüléséhez, a rendőrkapitányság állománymegtartó képességéhez és az önkormányzattal való jó kapcsolat erősítéséhez.

 

A képviselők megszavazták Pákozdi József alpolgármester előterjesztését, hogy a II. Rákóczi Ferenc út 436. sz. alatti telekrészt a terület rendezése után a Csepel külterületén tapasztalható kóborállat-jelenség felszámolása érdekében egy, a feladattal foglalkozó szakmai szervezet részére bocsátják. A lakossági bejelentések alapján a probléma leginkább Hárost érinti, ahol falkában kóborló ebek veszélyeztetik az ott élők biztonságát. Mivel az érintett településrész külterületi besorolású, így oda a belterületen befogást végző hatóság jogköre nem terjed ki. A telephelyet az önkormányzat ingyenes területbérleti szerződéssel biztosítja a pályázat útján kiválasztott szakmai szervezet részére.

 

Pákozdi József alpolgármester másik előterjesztése intelligens zebra telepítését javasolja négy gyalogátkelőhelyen (Erdősor-Festő utca, Erdősor-Technikus utca, Védgát-Ady Endre utca, Vízmű lakótelep). A gyalogosvédelmi rendszer lényege, hogy amikor a gyalogos a zebra közelébe ér, fényjelzéssel figyelmezteti az autóst, miközben a gyalogost az átkelés közben folyamatosan megvilágítja. A javaslatot a Demokratikus Koalíció képviselői nem támogatták, mindenki más jelen lévő igennel szavazott. Mivel fővárosi útszakaszokról van szó, a beruházást a Fővárosi Önkormányzatnak kell elkészíteni.

 

A képviselő-testület döntött a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat gasztroenterológiai szakellátásának bővítéséről is. Dr. Dobák András, az intézmény főigazgatójának előterjesztője szerint az utóbbi időben megnövekedett a szakellátás iránti igény, fokozódott az ételallergiában, ételintoleranciában szenvedők száma, ezért a rendelési időt heti 18 órára növelték. Az intézkedés célja, hogy segítse az ellátáshoz való időbeni hozzáférést és a betegségek korai felismerését.

Utoljára frissítve: 2021. október 30. szombat, 14:42