Ülésesett a képviselő-testület - Megvizsgálják a kerület parkolási helyzetét

Kategória: Közélet 2021. szeptember 24. péntek, 10:57

TBE 8899A szeptemberi képviselő-testületi ülésen döntés született arról, hogy szakértők és a csepeli lakosok bevonásával megvizsgálják, hogyan lehet javítani a kerület parkolási helyzetén. A képviselők egyetértettek abban, hogy a csepeliek részére továbbra is biztosítani kell az ingyenes parkolást.

 

A képviselő-testületi ülés napirendje előtt Borbély Lénárd polgármester a képviselő-testület nevében köszöntötte a kiemelkedő eredményeket elért csepelieket. Elsőként a XXI-ik Kerület és Környéke Mentőalapítvány képviselői vehették át a Csepel Szolgálatáért díjat, akik az augusztus 20-ai, nemzeti ünnep alkalmából rendezett ünnepélyes díjkiosztón szolgálati elfoglaltság miatt nem tudtak jelen lenni. Simon Sarolta, a Csepeli Öttusa és Vizisport Egyesület versenyzője az oroszországi öttusa Eb-n csapatban arany-, egyéniben bronzérmet szerzett, amellyel a felnőttek között élete legjobb eredményét érte el. A sportoló edzőjével, Belák Jánossal együtt vette át az önkormányzat elismerő oklevelét. A polgármester köszöntötte a Bókay János-emlékéremben részesült Dr. Póta György házi gyermekorvost is, aki 33 éve látja el a körzetéhez tartozó gyermekeket. Elismerő oklevelet vehetett át Sike András olimpiai bajnok birkózó, aki 2015 óta a kötöttfogású birkózóválogatott szövetségi kapitánya és a tokiói olimpián aranyérmet szerzett Lőrincz Tamás edzője. Szász Tamás, a Csepel Barkuda Búvár SE versenyzője az észtországi tájékozódási búvárúszó Eb-n junior kategóriában aranyérmet szerzett csillaggyakorlatban, és junior vegyes kategóriában is a dobogó legfelső fokára állhatott. Az elismerést édesanyjával és edzőjével, Szászné Bundy Erzsébettel együtt vehette át. Az önkormányzat továbbá elismerését fejezte ki Farkas Beatrix és Bandor Richárd rendőrőrmestereknek, akik egy lángoló csepeli lakásból mentettek ki egy 55 éves férfit.


Takács Krisztián (MSZP) az ülésen felvetette, hogy az önkormányzat anyagilag is támogassa az életmentő rendőröket. Borbély Lénárd ezzel kapcsolatban közölte, Szilágyi Sándor r. alezredes, a XXI. Kerületi Rendőrkapitányság vezetőjének javaslatára már készül egy előterjesztés, amely a kiemelkedően intézkedő rendőrök jutalmazására hoznak létre. Erre forrást a rendőrség fel nem használt önkormányzati támogatásából tudnak elkülöníteni.

 

A július eleji, jégesővel kísért felhőszakadás során több százmillió forintos kár keletkezett az önkormányzat ingatlanjaiban. Mivel az önkormányzat saját erőből nem tudja rendezni a károkat, a képviselők támogatták, hogy az önkormányzat erre a célra igénybe vegye a magyar állam vis maior támogatását.
A testület döntött támogatások odaítéléséről is. A Csepeli Mérnökhallgató Alapítvány két csepeli mérnökhallgató ösztöndíjára 300 ezer forint támogatást szavazott meg. A helyi nemzetiségi önkormányzatok (német, örmény, lengyel, roma, szerb, ukrán) egyenként 250 ezer forint támogatást kaptak az általuk megjelölt célokra, programokra.

 

Az ülés legtöbb hozzászólást kiváltó témája a kerületi parkolás helyzete volt. Tóth Sándor (LMP) előterjesztést nyújtott be, hogy az önkormányzat szakértők bevonásával vizsgálja meg a fizetős parkolás bevezetésének lehetőségét. A képviselők pártállástól függetlenül egyetértettek, ez olyan kérdéskör, amellyel a testületnek mindenképpen foglalkoznia kell. Horváth Gyula (DK) elmondta, amíg nincs a kerületben elegendő P+R parkoló, nem támogat olyan javaslatot, amely az agglomerációból érkező gépkocsikat fizető parkolásra kényszeríti. Kovács Dávid Attila (független) megjegyezte, nemcsak a csepeliek, hanem a Csepelen dolgozó, kiemelt közfeladatot ellátók – orvosok, pedagógusok – számára is biztosítani kell az ingyenes parkolást. Szuhai Erika (Fidesz) szerint a probléma összetett, és arra emlékeztette a képviselőket, hogy a harmadik csepeli konzultáció során sokan azért nem támogatták azt a felvetést, hogy az önkormányzat bővítse a parkolási lehetőségeket, mert ezzel tovább nőne a kerületet parkolásra használó gépkocsik száma. Ábel Attila alpolgármester megjegyezte, a kormány ígéretéhez híven fejleszti a hévet, a P+R parkolók építése viszont a főváros feladata lenne, Karácsony Gergely főpolgármester azonban leállította a Tarlós István főpolgármestersége alatt elindult kedvező folyamatot, miszerint a Szent Imre téren P+R parkoló létesüljön. A polgármester hozzátette, a problémát nemcsak a Csepelre beáramló autóforgalom okozza, hanem az is, hogy egyre több háztartásban van egynél több autó.


– Amióta Karácsony Gergelyt megválasztották főpolgármesternek, Csepel minden fejlesztéstől elesett, így a P+R parkolóktól is – fogalmazott. Elmondta még, Csepel az itt parkoló autóktól lassan élhetetlen és tarthatatlannak nevezte azt a helyzetet, hogy a posta előtt szinte lehetetlen autóval megállni. A vita végén a testület a polgármester javaslatára módosította az eredeti előterjesztést, így a parkolási helyzet javítását nem övezetekre lebontva, hanem egész Csepel területére vizsgálják meg, továbbá a testület állást foglalt arról, hogy a csepeli lakosok részére mindenképpen biztosítani kell az ingyenes parkolást. Számunkra Csepel, az itt élők érdeke az első! – tette hozzá. A szakértőket és lakosokat is bevonó vizsgálat határideje 2022. június 30.
A polgármester a testületi ülés végén arról tájékoztatott, ha a járványhelyzet lehetővé teszi, idén is sor kerül közmeghallgatásra.

Utoljára frissítve: 2021. szeptember 24. péntek, 11:05