Javult a közbiztonság, szinte megszűnt a gépkocsilopás

Kategória: Közélet 2021. május 05. szerda, 15:11

rendorCsepel közbiztonsági helyzete évek óta stabil, mentes a szélsőséges bűnügyi, közbiztonsági viszonyoktól, a rendőrség eredményesen fenntartja a közterületek, nyilvános helyek, magántulajdonú ingatlanok biztonságát. A bűnügyi helyzet vonatkozásában kiemelkedő évet zárt 2020-ban a csepeli rendőrkapitányság. Egyebek között ez szerepel a csepeli rendőr-kapitányság éves önkormányzati beszámolójában.

Szilágyi Sándor rendőr alezredes, csepeli rendőrkapitány elmondta, hogy 2020-ban csökkent a lopások, lakás-betörések, gépkocsilopások és személygépkocsi-feltörések száma a kerületben. Az összes rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma 7,5 százalékkal esett vissza 2019-hez képest, számszerűen 1178-ról 1090-re. A lakosság szubjektív közbiztonságérzetét leginkább befolyásoló bűncselekmények közül a lopások száma 433-ról 359-re apadt. A lakásbetörések száma egy év alatt közel a felére csökkent. „Különösen szembetűnő és örvendetes tendencia, hogy a személygépkocsi-lopások száma egy év alatt 21-ről 3-ra esett vissza, tehát szinte megszűnt” – tette hozzá Szilágyi Sándor.

Csalás, testi sértés

Az elkövetett bűncselekmények zömét a személy elleni erőszakos, illetve a közterületen elkövetett bűncselekmények tették ki tavaly. A testi sértések száma egy év alatt 43-ról 55-re nőtt, ezen belül a súlyos testi sértések 25-ről 36-ra emelkedett. 2020-ban folytatódott a trükkös csalások közé tartozó úgynevezett „unokázós” csalások meg-jelenése a kerületben, melyeket idősek sérelmére követtek el. „A csepeli rendőrkapitányság nyomozói sikeresen beazonosították és elfogták a sértettek együttműködésével azokat az elkövetőket, akik egy bűnszervezet tagjaiként Budapest területén több idős embertől csaltak ki több millió forintot.”

Ahogy a rendőrkapitánytól megtudtuk, az összes rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmény nyomozáseredményességi mutatója egy év alatt 49,3-ről 56,4 százalékra javult. Ez azt jelenti, hogy például a lakásbetörések, a kábító-szerrel kapcsolatos bűncselekmények, a testi sértések esetében is nagyobb arányban nyomoztak eredményesen. A kiskorú veszélyeztetése bűncselekmények felderítése a korábbi évhez hasonlóan tavaly is száz százalék volt.

Balesetek, járványhelyzet

A személyi sérüléses közúti balesetek száma egy év alatt nyolccal nőtt, 111-ről 119-re. „2019-ben két, tavaly egy személy halt meg közúti balesetben Csepelen. A balesetek fő okai a gyorshajtás, az elsőbbség, az előzés és a kanyarodás szabályaink a be nem tartása, valamint az emberi figyelmetlenség. A könnyű sérüléssel és anyagi kárral végződő bal-esetek 90 százaléka jellemzően a reggeli vagy a kora esti órákban történik, ami visszavezethető a munkába igyekvő és a munkából fáradtan hazatartó gépjárművezetők vezetési magatartására” – emelte ki a rendőrkapitány. A Covid–19 világjárvány visszaszorítása érdekében jelentős feladatok hárultak a rendőrségre. Ezek közé tartozik a karanténra kötelezett személyek ellenőrzése, a maszkviselési szabályok, kijárási korlátozások betartatása és a vendéglátóhelyek ellenőrzése. 2020-ban a csepeli rendőrök 2027 alkalommal végeztek hatósági házi karantén ellenőrzést. A házi karantén szabályainak megszegőivel szemben 14 esetben közigazgatási feljelentést tettek, három üzemeltetőnél intézkedtek üzletbezárással. Helyszíni bírságot 222 alkalommal szabtak ki mintegy 6,8 millió forint értékben. A szabálysértőkkel szemben 235 esetben készült szabály-sértési feljelentés.

Körzeti megbízottak, iskolaőrök

Valamennyi körzeti megbízotti státus folyamatosan be van töltve. Minden megbízott elsősorban a saját körzetében tartózkodik, a lakókkal fogadóóráikon tartják a kapcsolatot. Csepelen tavaly szeptember elseje óta két helyen, a Lajtha László Általános Iskolában és a Csete Balázs Szakgimnáziumban kezdte meg iskolaőri szolgálatát egy-egy iskolaőr. Az oktatási intézmények igazgatói az iskolaőrök munkájával teljes mértékben elégedettek. A csepeli önkormányzat és a csepeli rendőrkapitányság évek óta jó együtt-működést alakított ki. Az önkormányat havi 10,5 millió forinttal támogatja a kerületi megerősített rendőri közbiztonsági tevékenységet. „A csepeli rendőrkapitányság a köz-terület-felügyelet munkatársaival és a polgárőrséggel együtt tovább szeretné javítani a kerületiek szubjektív közbiztonságérzetét. A feladatok között szerepel, hogy megelőzzük a családon belüli erőszakot, illetve ha történik ilyen, eredményesen nyomozzunk az adott ügyben. A közlekedésbiztonság javítása érdekében pedig folytatjuk az ittas vezetők kiszűrésére szervezett akciókat” – zárta a beszélgetést Szilágyi Sándor.