Nyomtatás

Túl drága a magyar emberek megmentése?

Kategória: Közélet 2021. március 24. szerda, 15:01

vakcinaMegdöbbenésének adott hangot dr. Szabó Szabolcs, a Momentum csepeli- soroksári politikusa a koronavírus elleni kínai vakcina miatt. Szerinte túl sokba kerül. A Demokratikus Koalíció is folytatta a kínai és az orosz vakcinák elleni kampányt. A Magyar Orvosi Kamara viszont azt kérte a politikusoktól, hogy fejezzék be a vádaskodást, a lakosság félrevezetését és elbizonytalanítását. Az Országos Mentőszolgálat Hadházy Ákost szólította fel arra, hogy hagyja abba a hangulatkeltést.

A koronavírus elleni oltások ára töredéke a betegség költségeinek. Különösen akkor az, ha figyelembe vesszük a kórházi kezelés költségeit is. És még nem esett szó a betegség hosszú távú szövődményeiről vagy az elhalálozás pénzben ki sem fejezhető veszteségéről. Az oltások korlátozott száma miatt azokban az országokban harcolnak most a legsikeresebben a járvány ellen, ahol nem sajnálják a vakcinákra a pénzt. Így lett a világ legjobban átoltott országa Izrael, az Egyesült Arab Emírségek, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az orosz vakcinának köszönhetően Szerbia. Az Európai Unió oltási stratégiája ugyanakkor csődöt mondott. Az európai vakcinagyártók is inkább a magasabb árat kínálóknak szállítják az oltóanyagokat, az uniós országoknak olcsón, kvótaáron ígért mennyiséget folyamatosan csökkentik. A magyar kormány ezért döntött úgy, hogy az átoltottság növelése érdekében más lehetőségeket is megragad. Ilyen a kínai és orosz vakcina, melyeket a szakemberek is jónak, megbízhatónak tartanak. Olyan sok embert oltottak be velük különösebb mellékhatások nélkül, hogy orvosszakmai és társadalmi szempontból megkérdőjelezhetetlen a hatékonyságuk. Ezeknek a vakcináknak is köszönhetően már több mint másfél millió ember kapott oltást Magyarországon. Ám az ellenzéki politikusokat úgy tűnik, kevéssé érdeklik az orvosszakmai szempontok. A járványellenes intézkedések többségét eleve nem támogatták az Országgyűlésben, az elmúlt hónapokban pedig többször felszólaltak a kínai és az orosz vakcinák ellen.

Szaniszló Sándor, a Demokratikus Koalíció XVIII. kerületi polgármestere a Facebookon jelentette be, hogy a kerületében nem volt jelentkező a kínai oltóanyagra. Csakhogy kiderült, hogy nem keresték meg a lakosságot, és a bejegyzést követően sok kerületi polgár jelentkezett az oltásra. A polgármester ezután törölte a bejegyzést. Dr. Szabó Szabolcs, a Momentum csepeli-soroksári politikusa is többször írt az oltásokról. Ő eddig egyetlen járványellenes intézkedést sem támogatott az Országgyűlésben. A kormány kínai vakcinabeszerzését is támadta. Állítása szerint túl sokba kerül megvédeni a lakosság életét. 63 euró? Ez egészen döbbenetesen magas ár. Csak a mai szállítmány volt akkor 5 milliárd forint, és ez még a teljes számla tizede sem volt”– fakadt ki Facebook-oldalán. De vajon valóban drága 23 ezer forint egy életmentő oltásért? A HPV (méhnyakrák) elleni oltás korábban 70 ezer forintba is bekerült azoknak a szülőknek, aki védeni akarták gyermekeiket. Számos más oltás is meghaladja a negyvenezer forintos összeget. A HPV elleni oltást ma ingyen kapják a gyerekek, hasonlóan azokhoz, amelyeket születésüktől kezdve kapnak Magyarországon a csecsemők. Minden oltásra jellemző továbbá, hogy nagyságrendekkel olcsóbbak, mint maga a betegség gyógyításának a költsége, ami a koronavíruson kívül más esetben is halálos lehet. A történtek után megszólalt a Magyar Orvosi Kamara. A Covid19 járvány eddigi legsúlyosabb időszakában, a 23. órában arra kérjük a politikusokat, hogy fejezzék be mind a hamis illúziók keltését, mind a vádaskodást, a lakosság félrevezetését és elbizonytalanítását () Most az összefogásnak, az azonnali cselekvésnek van itt az ideje, nem a széthúzásnak és hibáztatásnak fogalmaztak a közleményükben. Az Országos Mentőszolgálat is üzent: Felszólítjuk Hadházy Ákost, hogy fejezze be a rémhírkeltést és ne akadályozza a mentők munkáját! írták közösségi oldalukra.

T