Nyomtatás

A Csepelért Lokálpatrióta Egyesület két tagját kérdeztük az oltásról

Kategória: Közélet 2021. március 12. péntek, 11:31

A Csepelért Lokálpatrióta Egyesület két tagja már megkapta a koronavírus elleni oltást. Most saját tapasztalataikról számoltak be nekünk.

csurgayaCsurgay Árpád akadémikus

„Február legvégén megkaptam a második oltást is a Pfizer vakcinából. Amint lehetett, azonnal regisztráltam a feleségemmel együtt. A háziorvosom ajánlotta fel a vakcinát, és mondta el, mi a teendő. Nagyon aprólékosan és kedvesen segített. Én 85 éves vagyok, a feleségen öt évvel fiatalabb. A Jahn Ferenc Kórházba kellett mennem az első és a második oltásra is. Időpontra érkeztem, nem kellett várakoznom, minden jól szervezetten zajlott. Fiatal, barátságos katonák fogadtak, útba igazítottak, lázat mértek, bekísértek egy tágas terembe, ahol kellő távolságot tudtunk tartani egymástól. Az egészségügyi személyzet készségesen tájékoztatott, kikérdeztek, majd megkaptam a vakcinát. Összesen körülbelül háromnegyed órát töltöttem a kórházban, mert az oltás után egy darabig még tartóztattak. A második oltás után némi hőemelkedésem volt, ami hamar elmúlt. Más mellékhatást nem éreztem, jól vagyok. A feleségem még csak az első adag vakcinát kapta meg, őt a háziorvos oltotta. Azt mondom: bölcsen jár el, aki beoltatja magát, és az a jó vakcina, amit beadnak. Sajnálom azokat, akiket megzavarnak és elbizonytalanítanak az oltással kapcsolatban. Persze, a kételkedőket is meg kell érteni, ugyanakkor szelíden segíteni kell őket, hogy bízzanak az orvosokban. A magyar orvosok szakmailag kiválóan felkészültek; bizton állítom ezt, mert éltem és dolgoztam az Egyesült Államokban és Németországban is. Az oltás a közegészségügy fontos eszköze, ennek köszönhető számos járvány és betegség visszaszorítása. Amúgy a feleségemmel együtt itthonról, online tanítunk az egyetemen. Nem járunk el sehová. Megrendeljük, amire szükségünk van, és a népes családunk fiatal tagjai is segítenek. A körülményekhez képest jól viseljük a járvány viszontagságait, de jó lenne, ha véget érne a bezártság.”

klinghammeriKlinghammer István akadémikus, az egyesület elnöke

„Várhatóan a napokban kapom meg az első oltást én és a feleségem is, de nem tudom, melyik vakcinát. Nekem semmiféle fenntartásom sincs sem az orosz, sem a kínai oltóanyaggal szemben; gondoljunk bele, hogy több millió embert oltottak már be vele, a kínai és az orosz orvostudomány pedig magas színvonalú. Szörnyűnek tartom, akik agitálnak ellene, mert fogalmuk sincs, mit tartalmaznak ezek a gyógyszerek. Tragikomikus és sajnálatos, hogy összezavarják a laikus embereket. Az oltással kapcsolatban az a legfontosabb, hogy minél előbb be legyünk oltva. Nagy Péter Attila a háziorvosom, aki szigorú és alapos ember, teljes mértékben megbízom benne. Mindenféle felvilágosítást és segítséget megad. Végtelenül lelkiismeretes, havonta megvizsgálja a feleségemet és engem is, úgy szemmel tart, hogy mondtam is neki: doktor úr, űrhajóst akar belőlem csinálni? Tehát azzal a vakcinával fog beoltani, amit javasol. Én augusztusban leszek nyolcvanéves. A járvány idején természetesen védekezem, de nem zárkóztam be teljesen. Miniszterelnöki megbízottként hetente kétszer-háromszor részt vettem a miniszterelnöki kabinet ülésén, amikor konkrét feladatok voltak. Eljárok vásárolni a közértbe és megyek az unokámért az iskolába. A többi ügyet otthonról intézem. Interneten keresztül tanítok az ELTE Természettudományi Karán, de a konferenciákon is online veszek részt. Társaságba nem járok, ha pedig kimozdulok, viselem a maszkot és betartom a szükséges távolságot, mint mindenki. Főleg a fiatalokat sajnálom, akik most nem mehetnek közösségekbe, iskolába. Bizonyára nehezebben viselik a bezártságot. Mi, öregfiúk, fegyelmezettebben, jobban tűrjük az otthonlétet.”

Csarnai Attila

Utoljára frissítve: 2021. március 12. péntek, 11:54