Költségvetés a védekezés jegyében

Kategória: Közélet 2021. március 11. csütörtök, 16:15

bl tMivel az elmúlt tíz évben felelős gazdálkodás jellemezte Csepelt, idén is biztosítani tudjuk az önkormányzat megszokott színvonalú működését – mondta a Csepeli Hírmondónak Borbély Lénárd polgármester, akit a 2021-es költségvetésről és a március 8-án életbe lépett szigorítások csepeli vonatkozásairól kérdeztünk.

Borbély Lénárd kérdésünkre elmondta, az idei költségvetési tervezés során nagy hangsúlyt kapott a takarékos és biztonságos működés. „Amíg a járvány elleni védekezésre és a gazdaság szektorainak megsegítésére fókuszál az ország, szűkösebbek az önkormányzat lehetőségei is. Minden önkormányzati intézmény és cég tekintetében takarékos gazdálkodást valósítottunk meg. Tavaly több kifizetést sikerült megtakarítanunk, így a visszafogott gazdálkodásunk megalapozta az idei költségvetésünket. Alapvető elvárásként fogalmaztam meg, hogy az önkormányzati szolgáltatások színvonala ne csökkenjen. Mivel az elmúlt tíz évben felelős gazdálkodás jellemezte Csepelt, idén is biztosítani tudjuk az önkormányzat megszokott színvonalú működését. Az elmúlt években sok fejlesztés valósult meg, azonban most a hangsúly a védekezésen és a vírus legyőzésén van” – fejtette ki a polgármester. Bár az önkormányzat idén nem tervezett saját forrásból új beruházást, a nehéz gazdasági helyzet ellenére fontos fejlesztések valósulnak meg. A csepeli gyermekek még idén nyáron birtokba vehetik a felújított napközis tábort, valamint folytatódik az Egészséges Budapest Program és a Csillagtelepi Városrehabilitációs Program is. Az útépítések sem állnak le, de ennek mértéke függ az önkormányzati önerőtől. A polgármester külön kitért a csepeli óvodapedagógus-pótlékra, amelyet az önkormányzat tavaly és idén csak csökkentett formában tudott biztosítani, az év második felében azonban lát lehetőséget arra, hogy az érintettek már a teljes összeget megkapják. „Mivel az adóerő-képességünk csökkent, ezért állami többletfinanszírozásban részesülünk. Továbbra is csak a kormány támogatására számíthatunk, mert sajnos a fővárosi önkormányzattól semmilyen segítséget nem kaptunk az elmúlt másfél évben. Miközben a főpolgármester és az ellenzéki polgármesterek az önkormányzatok kifosztásával vádolják a kormányt, a főpolgármester tanácsadói testülete milliárdos nagyságrendű kiadást jelent a fővárosnak, nem beszélve az ellenzéki polgármesterek politikai plakátkampányáról, amely szintén jelentős összeg” – jegyezte meg.

A polgármester a rendelet elfogadása előtt a testületben képviselettel rendelkező pártok frakcióvezetőivel egyeztetett és tájékoztatta őket a költségvetésről, akik ezzel kapcsolatos észrevételt vagy javaslatot nem tettek. Mint ismeretes, rendkívüli jogrend van érvényben, így a képviselő-testület hatáskörébe tartozó döntéseket a polgármester hozza meg.

Kérdésünkre, miszerint a csepeli HÉV pályafelújítási munkálatait hogyan lehetne meggyorsítani, úgy válaszolt, hogy mivel állami beruházásról van szó, így az önkormányzatnak nincs ráhatása arra, hogy augusztus 31-nél előbb elkészüljön a felújítás. „Folyamatosan dolgozom azon, hogy a munkálatokat meggyorsítsam, ennek érdekében több egyeztetést is lefolytattam. Sokan próbálnak ebből politikai hasznot húzni, pedig petíciókkal nem lehet a munkálatokat meggyorsítani, azok csak az aláírók adatainak begyűjtésére alkalmasak” – hívta fel a figyelmet.

A polgármester álhírnek nevezte, hogy a HÉV útvonalát lerövidítik, mert a kormány terve, hogy a csepeli HÉV-et a Kálvin térig, illetve az Erdősor utcáig meghosszabbítják. Hozzátette: a látványterveken a Kvassay-híd után azért nincs feltüntetve a HÉV-nyomvonala, mert azt a föld alá vezetik.

Maszkviselés, óvodai ügyelet

A március 8-ától életbe lépett szigorító intézkedésekkel kapcsolatban elmondta, Csepelen mindenhol kötelező a maszk viselése és a másfél méteres távolság betartása. A Rákóczi Kert - Családok Parkja, valamint a kerület játszóterei a szigorítás alatt is látogathatóak. Az önkormányzat – enyhítendő a Rákóczi Kert várhatóan magas látogatottságát – előrehozta a Kalózhajós játszótér megnyitását, viszont ha azt tapasztalják, hogy a Rákóczi Kertben nagy tömeg alakulna ki és a szülők nem tartják be a védekezés szabályait, akkor sajnos azt be kell zárni. Az óvodáknál április 7-ig rendkívüli szünetet rendeltek el, az iskolák március 31-ig, a tavaszi szünet kezdetéig, digitális oktatásra álltak át. Utána, április 7-ig tavaszi szünet következik. Az önkormányzat biztosítja az óvodai ügyeletet, de csak néhány család élt a lehetőséggel. A polgármester azt kéri a családoktól, csak azok igényeljék az ügyeletet, akiknél ez valóban indokolt. Az ügyfélfogadás március 22-ig a polgármesteri hivatalban szünetel, a Humán Szolgáltatások Igazgatósága rövidített munkarendben fogadja a lakosokat. A Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat szakrendelései zavartalanul működnek, a vírus elleni oltások ott is megkezdődtek. „A koronavírus elleni küzdelemben mindenkinek ki kell vennie a részét. Tavaly november óta sem a testület, sem a bizottságok nem végeznek érdemi munkát. Emellett az önkormányzat gazdasági lehetőségei szűkültek, és a legfontosabb feladatunk a kötelező feladatok biztosítása. Azt gondolom, ebben a helyzetben mindenkinek, így a politikusoknak is áldozatot kell hozni” – jegyezte meg. Ahogy fogalmazott, örömmel tölti el, hogy a csepeli pártok között egyetértés van arról, hogy mindenkinek be kell oltatnia magát. Hozzátette, nagyon hiányolja az önkormányzati rendezvényeket, és alig várja, hogy a családi programokon újra találkozhasson a kerületben élőkkel.

Lass Gábor

Utoljára frissítve: 2021. március 12. péntek, 09:55