Nyomtatás

Februári szavazás

Kategória: Közélet 2021. február 24. szerda, 11:37

covid 19 virusEgyértelműen emelkedő szakaszba lépett a fertőzöttek száma, így a koronavírus- járvány harmadik hullámának kezdetéről beszélhetünk – jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos február 18-án. Közben Szlovákiában, ahol a tesztelésre épült a védekezés, összeomlott az egészségügyi rendszer. Ennek ellenére az Országgyűlésben dr. Szabó Szabolcs és Bangóné Borbély Ildikó, valamint az ellenzéki képviselők többsége februárban sem támogatták a járványügyi védekezés intézkedéseit.

A koronavírus-világjárvány elleni védekezésről című törvényben foglalták össze a honatyák az életvédelmi, egészségügyi és gazdasági védekezéshez, valamint az ország működésének fenntartásához szükséges intézkedéseket. A védekezésen felül tehát ez a törvény teszi lehetővé a hátrányos helyzetbe került gazdasági szereplők támogatását, de még azt is, hogy a veszélyeztetett munkakörökben dolgozók tesztelése, az egészségügyi dolgozók kedvezményes utazása lehetővé váljon. A Csepel és Soroksár lakosságának képviseletét felvállaló országgyűlési politikusok közül Németh Szilárd az egyetlen, aki minden esetben jelen volt, és megszavazta a járványügyi védekezéshez szükséges valamennyi intézkedést. Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP, és dr. Szabó Szabolcs, Csepel és Soroksár egyéni képviselője, független ellenzéki politikus 2020. március 23-án, majd március 30-án is nemmel szavaztak az országos védekezést lehetővé tevő törvényre. Bár az ellenzék azzal érvelt, hogy a kormány a törvényre hivatkozva bezárja a Parlamentet és diktatúrát vezet be, ilyen nem történt.

Június 16-án azonban volt egy újabb fontos szavazás, a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és az egészségügyi készenlétről. Ezt Németh Szilárd megszavazta, ám Szabó Szabolcs és Bangóné Borbély Ildikó ismét nemmel szavaztak. A járvány második hulláma miatt 2020. november 10-én szavazott ismét az Országgyűlés a védekezésről. Akkor Bangóné Borbély Ildikó igennel voksolt, ám dr. Szabó azt sem támogatta, nem szavazott. Végül pedig a járvány harmadik hulláma elleni védekezésről február 15-én és 22-én is volt szavazás, amit Németh Szilárd támogatott, ám dr. Szabó Szabolcs és Bangóné Borbély Ildikó újfent nem szavaztak meg.

Dr. Szabó Szabolcs azonban vitatja, hogy országgyűlési képviselőként akadályozta volna a járvány elleni védekezést. Állítása szerint hatezer, többségében egyszer használatos maszk kiosztásával ő éppen segítette a védekezést a 96 ezer fős Csepelen és Soroksáron. Emellett egy immunológusprofesszor tájékoztatását is közvetítette. Ám önkormányzati részről szintén vitatják a segítőkészségét. E szerint egyetlen fejlesztés esetében sem biztosítja támogatásáról az önkormányzatot, és csak olyankor aktív, ha ellenezni lehet valamit, vagy hajléktalanokat költöztetnek Csepelre. A hajléktalanok átköltöztetését ugyanis mindig támogatja. „Nem az a baj, hogy 2014 óta felvett nagyjából hetvenmillió forint tiszteletdíjat, hanem hogy pont az ellenkezőjét teszi annak, amit ezért a pénzért tennie kellene” – nyilatkozott erről Ábel Attila alpolgármester.

TK

Utoljára frissítve: 2021. február 24. szerda, 12:02