Borbély Lénárd: jogunk van tudni, mi történik a HÉV kapcsán

Kategória: Közélet 2021. január 28. csütörtök, 12:29

kvassayNovember óta áll a bál a kerületben a csepeli HÉV-vágányok felújításával kapcsolatban, miután kiderült, az eredetileg tervezett időponthoz képest nyolc hónapos csúszással készül el a beruházás. Az ok egy közbeszerzési eljárás elhúzódása. Borbély Lénárd csepeli polgármester közben többször is világossá tette: számára az itt élők érdekei az elsők. Az eredeti, 2020. december 31-ei időponthoz képest mintegy nyolc hónappal később, idén augusztus végén lesz újra használható teljes vonalon a csepeli HÉV.

A csúszás híre letaglózta az itt élőket. A HÉV-et több ezren használják naponta, ezzel a lépéssel most néhány hónapig tovább kénytelenek elviselni a kellemetlenséget a csepeliek.

Újjávarázsolt Kvassay híd

Mint ismeretes, tavaly nyáron indultak a Kvassay híd felújítási munkálatai, amelyre azért van szükség, mert az 1951-ben átadott hídon tartószerkezetet érintő jelentősebb felújítás még soha nem történt. A beruházás során elvégezték a híd tartószerkezeti elemeinek részleges cseréjét, megtörtént a híd szerkezetének korrózióvédelmi felújítása, átépítették a vasúti pályát, lecserélték a felsővezeték-rendszert. Az élettartamot növelő felújítás után várhatóan legalább tizenöt évig jelentősebb beavatkozásra nem lesz szükség a híd szerkezetén. A felújítás során az utasokat pótlóbuszok szállították a Kvassay hídtól a Boráros térig. A MÁV-HÉV Zrt. a munkálatok kezdete előtt a beruházás határidejének december 31-ét jelölte meg.

Jött a feketeleves

Noha a híd határidőre elkészült, a vágányzár viszont továbbra is érvényben marad. Mint megtudtuk, az eredeti szándék az volt, hogy a hídfelújítással egyidejűleg elvégezhetők legyenek a Nemzeti Atlétikai Stadion építésével összefüggő feladatok is. Utóbbira viszont nem került sor határidőre, ezért tart továbbra is a vágányzár, de erről kicsit lejjebb.

A csepeliek az elsők

Borbély Lénárd csepeli polgármester a kedvezőtlen novemberi hír után az itt élők hiteles tájékoztatása érdekében levélben fordult Mager Andreához, az illetékes nemzeti vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszterhez. A közösségi oldalán közzétett levélben a polgármester kifejtette: egy régóta várt csepeli fejlesztésről van szó, ami az itt élők életminőségét és mindennapjait fogja pozitív irányba befolyásolni. A projekt kapcsán Csepel első embere a kiszámíthatóságot hozta fel: „…hogy tudjuk, pontosan mi történik és milyen ütemezésben”. Borbély Lénárd a levélben arra kérte a miniszter asszonyt, hogy legyen a csepeliek segítségére annak megválaszolásában – és lehetőség szerint a gyors megoldásban is –, hogy mennyi ideig tarthat a jelenlegi helyzet, illetve mikortól utazhatnak a csepeliek a felújított nyomvonalon, az eddig megszokott rendben. A csepelieknek ugyanis joguk van tudni, mi a csúszás pontos oka, és hogy meddig tart a felújítás.

Elhúzódott közbeszerzés

Dr. Fónagy János miniszterhelyettes, Mager Andrea helyettese, válaszlevelében arról tájékoztatta a polgármestert, hogy az épülő atlétikai stadionhoz kapcsolódó közbeszerzési eljárás elhúzódása okán van a vágányzár. A miniszterhelyettes szerint törekednek arra, hogy a csepeliek érdekében minél hamarabb helyreállhasson a zavartalan HÉV-közlekedés. Ezt szeretné a polgármester is, aki a HÉV kérdésében korábban már több alkalommal egyeztetett Vitézy Dáviddal, a BFK vezérigazgatójával, valamint Keresztes Péterrel, a MÁV-HÉV Zrt. vezérigazgatójával. Borbély Lénárd folyamatosan szeretné tájékoztatni az itt élőket a fejleményekről. Ahogy tette ezt akkor is, amikor a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatójával, munkatársaival, valamint Budapest főépítészével tartott online egyeztetést a csepeli HÉV meghosszabbításáról a Kálvin térig, illetve Csepelen az Erdősor utcáig. Jó hír, hogy ennek a beruházásnak a tervezése már folyamatban van.

TK