P+R parkolók: a főváros nem tarja az ígéretét Kiemelt

Kategória: Közélet 2021. január 15. péntek, 10:54

parkoloA csepeli HÉV kormányzati fejlesztése komoly mértékben tehermentesíti majd a dél-pesti és budapesti belvárosi úthálózatot. De csak ha lesznek hozzá új P+R parkolók is, ami már nem kormányzati feladatkör. Ezt a főváros vállalta a várostörténelmi jelentőségű fejlesztésért cserében. Az ígéret azonban csak szavakban maradt meg, a fővárosi vezetés ugyanis az összes konkrét javaslatot lesöpri az asztalról – derül ki Tüttő Kata főpolgármester- helyettes leveléből.

Kerületünk P+R parkolóinak ügyében először Borbély Lénárd csepeli polgármester kereste meg Karácsony Gergelyt, Budapest főpolgármesterét. Csepel polgármestere több konkrét megoldási javaslattal fordult a fővároshoz. Ezek közül a legkönnyebben és leggyorsabban megvalósítható egy, a Szent Imre tér magasságában, ám a Teller Ede út túloldalán, az egykori Csepel Művek területén kialakítható hatszáz férőhelyes P+R parkoló lenne. A gyárterület érintett része megvásárolható. Közel esik a HÉV megállójához, de mégsem tartozik Csepel belvárosához. Cserébe a kialakítható hatszáz parkolóhely három kilométernyi egybefüggő kocsisor megszűnését jelenti. Ennyi autó tűnne el a Weiss Manfréd útról és a Gubacsi hídról a reggeli és a délutáni forgalom idején, leginkább a csúcsforgalom alatt.

Borbély Lénárd polgármester javaslataira Karácsony Gergely helyett Tüttő Kata levélben válaszolt. A főpolgármester- helyettes elismerte, hogy Csepelen is kellene P+R parkolókat építeni, de szerinte egyetlen megoldási javaslat sem jó. Ezért ők semmit nem építenek és semmit sem támogatnak. Sőt állítása szerint Tarlós István főpolgármester lényegében már megoldotta Csepel parkolási problémáit: szerinte a csepeli HÉV végállomásánál a Tarlós idején felújított és kibővített P+R parkolókban csúcsidőben is mindig van hely.

„Bosszúhadjáratot folytatnak Karácsony Gergelyék a fideszes vezetésű fővárosi kerületekkel szemben” – mondta erre Csepel polgármestere. Borbély Lénárd a Hír Tv-nek adott interjúban emelte ki: a P+R parkolóhelyek kiépítése a főváros kötelessége lenne. Emiatt a politika miatt állították le Karácsonyék a csepeli Kis-Duna-partra tervezett kerékpárút építését, és zárták ki Csepelt a fővárosi utak felújításából. Köztudott, hogy 2020-ban még a hagyományos lomtalanítást is elvették a csepeliektől. (Az FKF tavaly azt az ígéretet tette, hogy Csepel 2021-ben az elsők között lesz, ahol lomtalanítást végeznek.) A Hír Tv megkereste Tüttő Kata főpolgármester- helyettest is, de a kérdéseikre nem akart válaszolni.

Utoljára frissítve: 2021. január 20. szerda, 16:23