Nyomtatás

Eltakarítják Csepelről az illegális hulladékokat

Kategória: Közélet 2020. szeptember 30. szerda, 15:23

TBE 3318Magyarország kormánya idén februárban hirdette meg a klíma - és természetvédelmi akciótervet, melynek első számú feladata Magyarország megtisztítása az évek alatt felhalmozódott illegális hulladéktól – jelentette ki Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára azon a sajtótájékoztatón, amelyet Borbély Lénárd polgármesterrel közösen tartott a Háros területén található Barackfa utcában. Nem véletlenül esett a választás a környékre, hiszen Háros egyike azon területeknek Csepelen, ahol a legtöbb illegális hulladék halmozódott fel.

Az államtitkár asszony szólt róla, hogy a kitűzött cél megvalósításához nemcsak az érintett területek megtisztítása tartozik; az ezzel kapcsolatos intézkedések kiterjednek a megelőzésre, valamint a felderítést, végrehajtást, szankcionálást biztosító hatósági háttér kialakítására is. A „Tisztítsuk meg az országot!” projekt szorosan kapcsolódik az akcióterv célkitűzéseihez. Az illegális hulladékelhagyással leginkább érintett szereplők bevonásával lehetőséget biztosítanak a területükön található illegális hulladékok felszámolására több ütemben. A projekt első lépéseként öt pilot programot valósítanak meg, amelyek során a közreműködő szervezetek segítségével feltérképezik a lerakóhelyeket, az ott található hulladék mennyiségét és összetételét. Az eredményeket folyamatosan vizsgálják, dokumentálják, illetve kiemelt feladat a megtisztított területek megfelelő ellenőrzése is, hogy minél hatékonyabban tudják megelőzni az újabb illegális hulladéklerakást. Egy úgynevezett hulladékradar alkalmazásának letöltésével be tudják azonosítani a helyszíneket, ahol lomok gyűltek fel. Eddig háromezer bejelentés érkezett a lakók részéről ilyen helyszínekről az ország különféle részein.

A projekt jelenleg a tesztidőszak utolsó szakaszához, az ötödik pilot programhoz ért, amelynek nyolc helyszíne van. Ennek során az önkormányzatok területein kezdik meg az illegálisan lerakott hulladékok felszámolását. Az egyik helyszín Csepel.

Borbély Lénárd arról beszélt, hogy a csepeli önkormányzat évente több mint 150 millió forintot költ illegális hulladékok összegyűjtésére és elszállítására. Csepel egyetlen budapesti kerületként vesz részt a pilot projektben, amelynek célja az illegális hulladékok felszámolása. Három helyszínt jelöltek meg a kerületben: Ófalut, a Központi utat és a Gubacsi híd környékét, a Csepeli Evezős SE területét. Ezeket a helyszíneket szeptember 30-ig kellett megtisztítani a szeméttől. Ez összesen 316 köbméter eltakarítását jelentette, ami mintegy 4,3 millió forintba került. Szeptember 21-én jelent meg a projekthez kapcsolódó kormányhatározat, amely szerint 2020 és 2022 között négy ütemben tisztítják meg a közforgalmi területeket. A már kijelölt helyszínek közé tartozik Háros és a Csepel Művek területe. Háros különösen rossz helyzetben van, mert a területen rendszeresen temérdek hulladék gyűlik össze. Csepel dolgát nehezíti, hogy a fővárosi önkormányzat döntése nyomán idén elmaradt a lomtalanítás. A két kijelölt helyszínen december 31-ig elvégzik a szemét adatainak elemzését, összegyűjtését és elszállítását. Az erre igényelhető támogatás összege maximum 28 millió forint.

Balogh Ernő, a körzet önkormányzati képviselője úgy fogalmazott, hogy Hárost sokan szemétlerakónak használják, ami elfogadhatatlan. Nemcsak Csepelről, hanem más településekről is idehordják a különféle hulladékokat. A környéken vannak olyan házak, amelyeknek az udvarán nagy mennyiségű vasat, fémet, fákat, egyéb hulladékokat halmoztak fel. Emiatt több alkalommal tűzesetek fordultak elő a körzetben. Az illegális hulladéklerakást úgy lehet megelőzni, ha még több vadkamerát helyeznek el a gócpontokban. Szükség van arra is, hogy a rendőrség és a közterület-felügyelet munkatársai még gyakrabban járőrözzenek Hároson, és szigorúan büntessék az illegális szemetelőket.

cs. a.

 

TBE_3215.jpg TBE_3217.jpg TBE_3218.jpg

TBE_3221.jpg TBE_3230.jpg TBE_3251.jpg

TBE_3259.jpg TBE_3282.jpg TBE_3286.jpg

TBE_3290.jpg TBE_3298.jpg TBE_3318.jpg

TBE_3324.jpg TBE_3340.jpg TBE_3356.jpg

TBE_3362.jpg TBE_3371.jpg TBE_3373.jpg

TBE_3390.jpg TBE_3394.jpg TBE_3401.jpg

TBE_3411.jpg

Utoljára frissítve: 2020. szeptember 30. szerda, 15:53